Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zmiznú z pultov predajní obľúbené banány? Ich dodávky sú ohrozené

Obľúbené banány možno čoskoro zmiznú z predajní.
Obľúbené banány možno čoskoro zmiznú z predajní. (Zdroj: sxc.hu )

Na banány sme zvyknutí, v obchodoch ich nájdeme počas celého roka. Onedlho to môže byť minulosťou. Pestovatelia sa obávajú, že sa už nebudú dodávať.

Môže za to nebezpečná huba

Na plantážach v Mozambiku a Jordánsku ohrozuje úrodu banánov choroba spôsobená kmeňmi huby Fusarium oxysporum f. sp.cubense (Foc). Spôsobuje tzv. Panamskú chorobu, ktorá spôsobuje ich zhnitie. Ohrozené sú banány určené na bežný predaj v Európe a Severnej Amerike. Ak by sa huba rozšírila aj na ďalšie plantáže, môžu byť ohrozené dodávky tohto ovocia. Podľa pestovateľov by rozšírenie choroby znamenalo katastrofálne následky.

Podobnej nepríjemnej situácii čelili pestovatelia v 50. rokoch, kedy napadol ďalší kmeň tejto huby odrodu banánov Gros Michel. Aj keď sa to snažili zachrániť tým, že nasadili odolnejšiu odrodu Cavendish, už aj tá prehráva boj s nebezpečnou hubou. Ide pritom o najpredávanejšie banány, ktoré majú výbornú chuť.

Aj Kostarika bojuje s problémom

Online noviny Tico Times uvádzajú, že núdzový stav bol vyhlásený aj v Kostarike, kde svetový prísun banánov ohrozuje epidémia hmyzu a šíriace sa plesne. Kostarika je jedným z najväčších svetových dodávateľov banánov. Odhaduje sa, že škodcovia „napadli“ okolo 24-tisíc hektárov poľa, v ktorom sa pestujú banány. Za rastúci počet červov a hmyzu vraj môžu rastúce teploty. Kostarika vlani dodala až 1,2 mil. ton banánov po celom svete v hodnote viac ako 815 mil. dolárov.

Na čo sú banány dobré?

Banány sú veľmi obľúbené, hlavne počas zimných mesiacov. Máloktorá rodina si vie predstaviť Vianoce bez tohto ovocia, ktoré je pre naše zdravie veľmi prospešné.

Ich vôňa potláča chuť do jedla. Taktiež zlepšujú športový výkon. Sú „palivom“ pre vaše svaly a zároveň poskytujú antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré chýbajú športovým nápojom. Využiť sa dajú aj pri diéte. Obsahujú rezistentný škrob, typ karbohydrátu, ktorý nemôžete stráviť, ale pomôže vám cítiť sa dlhšiu dobu plnšie. V neposlednej rade poskytujú dávku vitamínu C, teda dôležitého antioxidantu, ktorý pomáha neutralizovať škodlivé voľné radikály a pomáha udržiavať zápalový proces v tele. Jednoznačne by bola škoda, ak by banány zmizli z pultov predajní!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9