Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Čo dokážu obyčajné kvapky do nosa? Takto zmenili ženu

Pozor na používanie nosových kvapiek s obsahom striebra!
Pozor na používanie nosových kvapiek s obsahom striebra! (Zdroj: flickr.com)

Po kvapkách do nosa siahame obvykle vtedy, keď sme prechladnutí a trápi nás upchatý nos. Aj Rosemary Jacobsová ich začala používať, no spravili jej zo života peklo!

Zmenila sa na mŕtvolu

Keď mala Rosemary 11 rokov, začala používať kvapky do nosa s obsahom koloidného striebra. Tak si na ne zvykla, že ich brala každý druhý deň po dobu štyroch rokov. Išlo o kvapky predpísané lekárom, ktoré sú určené na alergie, spôsobujúce upchatý nos. Na tom by nebolo nič nezvyčajné. Tento obyčajný liečebný prostriedok na nádchu jej spôsobil zafarbenie pokožky na striebornú farbu. Vyzerala doslova ako chodiaca mŕtvola!

Pokožka tváre sa jej pomaly menila na neprirodzenú strieborno-bielu farbu. Ona ani jej blízke okolie si však na začiatku nevšimli nijakú zmenu.

„Spočiatku som si zmenu farby pleti nevšimla. Tak isto si to nevšimla ani rodina a blízki priatelia, keďže ma videli každý deň,“ povedala Jacobs.

O štyri roky neskôr však absolvovala biopsiu tváre, ktorá odhalila množstvo častíc striebra hlboko pod povrchom pokožky. Jacobs bola zdrvená tým, čo videla! Lekár jej diagnostikoval vzácny stav argýriu, o ktorej sa v 50-tych rokoch takmer nič nevedelo. Ani liečba nebola k dispozícii.

Ostatní sa jej vyhýbali

Nasledujúce roky si mladá žena prešla peklom. Ľudia jej dali poriadne pocítiť, čo si o nej myslia. Odcudzovali ju a neradi trávili čas v jej spoločnosti. Musela si vytrpieť množstvo nepríjemných hlášok od svojho okolia. Rosemary nemala taký život, ako ostatné dievčatá v jej veku. Na vysokej škole nemala ani jedno rande, muži o ňu pre jej vzhľad, nemali záujem.

"Ľudia na mňa zazerali a mysleli si, že mám nákazlivú chorobu. Preto sa odo mňa zdržiavali čo najďalej. Dokonca mi jeden muž povedal, že pri pohľade na mňa mu je zle, " povedala Rosemary, ktorá je slobodná a žije sama vo Vermonte v USA.

Zlom prišiel až v roku 1970, kedy podstúpila demabráziu pokožky, ktorá rozhodne nebola príjemná. Išlo totiž o odstránenie vrchnej vrstvy pokožky. Aj keď jej tvár vyzerala hneď lepšie, procedúra jej podráždila pokožku. Objavili sa preto na nej ružové škvrny.

Varuje verejnosť pred výrobkami so striebrom

Po rokoch slovného napádania, krutých poznámok a rôznych kožných liečení sa snaží Rosemary upozorniť ostatných o nebezpečenstve liekov a iných doplnkov, ktoré obsahujú striebro. Podľa nej došlo k nárastu takýchto doplnkov. Mali vy byť zakázané, alebo by mali mať varovné štítky.

„Striebro je stále súčasťou obsahu mnohých výrobkov. Ak ich začnú ľudia brať, môžu im zničiť život. A o tom by mali vedieť,“ povedala Rosemary.

Pozrite sa na nižšie priložené video, ktoré ukazuje Rosemary Jacobsovú a jej farbu pokožky po používaní nosových kvapiek!

O akú chorobu ide?

Argýria je choroba, ktorú spôsobuje predávkovanie striebrom. Jediným príznakom otravy a kozmetickým defektom je sfarbenie pokožky na sivú alebo modrú farbu. Koncentrácia striebra vo výživových doplnkoch sa udáva v ppm (parts per million), čo sa má číselne rovnať počtu miligramov striebra na jeden liter vody (mg/l). Obvykle sa u väčšiny výrobkov pohybuje od 10 do 30 ppm. Ak máme produkt s koncentráciou 10 ppm, v jednej lyžici (5 ml) sa nachádza 50 mikrogramov čistého striebra. Pre človeka s hmotnosťou 72 kg by malo byť bezpečné užívať cca 6 lyžíc denne.

Existuje niekoľko prípadov argýrie na svete. Najznámejším bol Paul Karason, známy ako muž s modrou kožou, ktorý zomrel tento rok. Tiež mu lekári diagnostikovali vzácny typ otravy, pri ktorej sa jeho koža začala meniť na inú farbu. Užíval koloidné striebro, lebo bol presvedčený o tom, že mu pomôže vyliečiť kožné problémy.

Nižšie priložené video ukazuje Paula Karasona, známeho ako muža s modrou kožou:

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9