Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pomoc pri spálení: Zbavte sa ho účinne potravinami a vitamínmi

Keď ste na slnku, poriadne sa natrite krémom, inak hrozí spálenie pokožky od slnka.
Keď ste na slnku, poriadne sa natrite krémom, inak hrozí spálenie pokožky od slnka.

Každý vie, že si treba chrániť pokožku pred slnečnými lúčmi krémom s ochranným faktorom. Napriek tomu sa mnohí zabudnú natrieť a spália sa. Pálenie a svrbenie sú nepríjemnými príznakmi spálenia pokožky, ktoré sa však dajú účinne zmierniť. Doprajte svojmu telu zvýšený príjem vitamínov a potravín, vďaka ktorým sa budete cítiť oveľa lepšie!

Ktoré vitamíny vám chýbajú?

Ak ste spálení od slnka, potrebujete predovšetkým vitamín A, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, ale aj zinok. Vitamín A napomáha regenerácii pokožky a provitamíny A, teda karotenoidy, pôsobia ako vnútorná ochrana proti spáleniu slnkom a neutralizujú voľné radikály. Ich výhoda spočíva aj v tom, že môžu znižovať riziko vzniku kožných nádorov, ktoré môže spôsobiť nadmerné opaľovanie.

Aby ste mali zdravú pokožku, potrebujete svojmu telu dodať vitamíny skupiny B.  Na hojenie spálenín je vynikajúci zinok, ale aj vitamín C, ktorý podporuje obnovovanie poškodených kožných buniek a je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Nezabudnite si zabezpečiť príjem vitamínu E, ktorý chráni organizmus pred škodlivým pôsobením voľných radikálov.

Toto by ste mali mať na tanieri

Vhodné je pre vás jesť veľa oranžových druhov ovocia a tmavej zelenej listovej zeleniny, orechov, semien, rýb a strukovín. Vo svojom jedálničku by ste mali mať zastúpené aj celozrnné potraviny a obilné klíčky, keďže obsahujú látky prospievajúce koži.

Od slnka sa môžete spáliť aj preto, že nemáte dostatočný pitný režim. Preto veľa pite, no pred sladkými limonádami dajte prednosť minerálnym vodám, čajom alebo riedeným ovocným šťavám.

Ďalšie účinné tipy

Spálenú pokožku môžete schladiť a zároveň utíšiť bolesť obkladmi z tvarohu alebo jogurtu. Natrite zmes na kúsok látky a priložte na spálené miesta dvakrát denne. Obklad môžete nechať na pokožke približne 20 až 30 minút. Účinný je aj gél z aloe vera. Nezabudnite sa pozrieť na zloženie gélu. Vyberte si ten, ktorý obsahuje aspoň viac ako 90 % aloe vera.

Prvá pomoc proti spáleninám je aj pantenol, ktorý pokožku ukľudní, hydratuje a príjemné schladí. Zadovážte si ho v lekárni a ak chcete aby mal väčší chladivý účinok, môžete ho skladovať aj v chladničke. Hojivo pôsobí aj rakytníkové mlieko s ochranným pantenolom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9