Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prekvapivé fakty o banánoch, ktoré vás dostanú: Pre toto by ste ich mali mať na veľkonočnom stole!

Banány sú pre naše zdravie veľmi prospešné, obsahujú množstvo živín.
Banány sú pre naše zdravie veľmi prospešné, obsahujú množstvo živín.

Vedeli ste, že vďaka banánom sa budete cítiť šťastnejšie, alebo že vôňa banánov potláča chuť do jedla? Aj preto by nemali chýbať na vašom veľkonočnom stole. Aspoň vám lepšie vytrávi po zákuskoch a budete sa cítiť lepšie!

  1. Vôňa banánov potláča chuť do jedla

Štúdia Research Foundation v Chicagu zameraná na liečbu prostredníctvom vône a chuti prišla na zaujímavé zistenie. Ak ste hladní, potraviny, ktoré voňajú, dávajú vášmu mozgu signál, že ste ich skutočne jedli. Jednými z týchto potravín sú práve banány. Až budete maž nabudúce hlad, ale ste v období chudnutia, skúste si „pričuchnúť“ k banánom!

  1. Banány môžu zlepšiť športový výkon

To je zrejme jeden z dôvodov, prečo ich väčšina najlepších svetových športovcov milujú. Yohan Blake údajne zje až 16 banánov denne! Nedávna štúdia Appalachian State University’s Human Performance Lab zistila, že konzumácia polovice banánu každých 15 minút v priebehu skúšobného cyklistického časového testu bola rovnako účinná ako pitie športového nápoja každých 15 minút. Ak ste aktívni, banány sú pre vás skvelou voľbou, keďže sú „palivom“ pre vaše svaly a zároveň poskytujú antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré chýbajú športovým nápojom.

  1. Banány sú jedny z najlacnejších ovocí, ktoré si môžeme kúpiť

Expert na banány Dan Koeppel povedal v roku 2011, že "banán je najlacnejšie ovocie v supermarkete, čo je dosť zvláštne, pretože je dodávaný z veľkej vzdialenosti, a to si vyžaduje veľa manipulácie, než je to napr. u jabĺk.

  1. Sú výborné pri diéte

Stredný banán má 110 kalórií a poskytuje 30 gramov sacharidov a 3 g vlákniny. Okrem toho banány obsahujú aj rezistentný škrob, typ karbohydrátu, ktorý nemôžete stráviť, ale pomôže vám cítiť sa dlhšiu dobu plnšie. Môže mať 2-3 g rezistentného škrobu. Sú skvelé popoludní na desiatu alebo ako predtréningové občerstvenie, ktoré si môžete dopriať hodinu pred cvičením.

  1. Sú prenosné a univerzálne

Banány sú univerzálnym ovocím, ktoré si môžete dať kdekoľvek, či ste v autobuse na ceste do roboty alebo v aute. Sú súčasťou mnohých chutných receptov. Urobte si zdravý dezert. Roztavte pár tabličiek kvalitnej horkej čokolády (70 % kakaa). Ponorte do čokolády kúsky banánu, umiestnite ich do nádoby a dajte do mrazničky. Neskôr si môžete túto pochúťku dopriať na olovrant alebo ako dezert.

  1. Poskytujú dávku vitamínu C

Aj keď sú hlavne pomaranče a jahody známe tým, že dodávajú telu vitamín C, banán sem tiež patrí. Poskytuje 15 percent odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. Vitamín C je dôležitý antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať škodlivé voľné radikály a pomáha udržiavať zápalový proces v tele. Tiež pomáha vytvárať kolagén, ktorý drží svaly, kosti a ďalšie tkanivá pohromade. Aby toho nebolo málo, vitamín C pomáha udržiavať cievy zdravé.

  1. Dezert Banana Split bol vynájdený v roku 1904 v Pensylvánii

Podľa knihy o tomto dezerte s názvom Everything There Is to Know About America's Greatest Dessert, vydanej v roku 2004, vynašiel známy dezert Banana Split v roku 1904 len 23-ročný David Evans Strickler, farmaceutický učeň, ktorý bol z Pennsylvánie. Originálny recept na Banana Split recept obsahuje tri kopčeky zmrzliny (čokoláda, vanilka, jahoda), celý banán, čokoládovú polevu, jahody a kúsky ananásu, sekané oriešky, šľahačku a čerešne. Banana split ponúka množstvo kaviarní či cukrární na celom svete a obsahuje približne od 530 do 1000 kalórií a 40 g tuku.

  1. Banány sú bohaté na draslík, ktorý znižuje krvný tlak

Stredný banán má až 422 mg draslíka. Vysoký podiel draslíka pomáha neutralizovať zvyšovanie krvného tlaku, ktorý spôsobuje sodík, získaný zo stravy. Rôzne štúdie ukazujú, že tí, ktorí majú stravu bohatú na draslík, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú mať vysoký krvný tlak. Navyše, vďaka tomuto ovociu majú znížené riziko mozgovej mŕtvice. Dospelí potrebujú 4 700 miligramov draslíka na jeden deň, takže stredný banán poskytuje takmer 10 percent dennej odporúčanej dávky.

  1. Banány nás robia šťastnejším.

Jeden malý banán obsahuje 27 mg horčíka, čo môže prispieť k posilneniu nálady. Muži a ženy pritom potrebujú 420 mg a 320 mg horčíka denne. Nízke hladiny tohto minerálu sú spojené s depresiou, úzkosťou, podráždenosťou a inými poruchami nálady. Pretože mnohí z nás nemajú dostatok horčíka v strave, zvážte banán ako náhradu za vitamínovú tabletku.

  1. Trik, ako vám banány rýchlo dozrejú

Nezúfajte, ak v obchode nájdete samé nezrelé banány! Máme pre vás tip, ako to napraviť. Dajte banány do papierového vrecúška spolu s jablkom, hruškou alebo paradajkou. Etylén, ktorý tieto plody uvoľňujú urýchľuje proces dozrievania banánov. Sledujte ich každý deň, a keď sa vám budú zdať dostatočne zrelé, vytiahnite ich z vrecúška! Dobrú chuť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9