Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jedlo do POSTELE bez akýchkoľvek výčitiek: Stáva sa z neho HRIECH len v jedinom prípade!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa vyhýbate maškrteniu ako čert kríža, nemusíte byť na seba až takí prísni. Dostali ste na niečo chuť? Doprajte si to! Je to totiž úplne v poriadku.

Snack nemusí byť zakaždým nezdravý. Všetko závisí hlavne od jednej veci: čo budete mať na tanieri medzi jednotlivými jedlami. Rozhodujúcim faktorom je načasovanie vášho občerstvenia, na ktorom si chcete pochutnať, ako informuje medicaldaily.com.

Zvýšené riziko mŕtvice

Tím výskumníkov zo School of Life Course and Population Sciences a ZOE – personalizovaného výživového programu v Londýne – zistil, že nezdravé desiaty môžu zvýšiť riziko mŕtvice a kardiovaskulárnych ochorení. Občerstvenie po 21:00 hod. bolo spojené s krvnými markermi súvisiacimi so zlým zdravotným stavom. Výsledky štúdie boli publikované v časopise European Journal of Nutrition.

Tím vyhodnotil stravovacie návyky 854 ľudí, zapojených do nutričného výskumu ZOE PREDICT. Približne 95 % ľudí malo vo zvyku maškrtiť, pričom 47 % jedávalo dva snacky denne a 29 % viac ako dva. Približne 26% konzumovalo zdravé hlavné jedlá, ale malo nekvalitné občerstvenie. Väčšina účastníkov dala prednosť snackom, ako sú sušienky, ovocie, orechy a semienka, syr, maslo, koláče, granola alebo cereálne tyčinky.

Jedlo do POSTELE bez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stačí ich vymeniť za zdravšiu verziu

Vedci zistili, že desiata sama o sebe nie je škodlivá, ale u tých, ktoré majú vysoký obsah tuku a cukru, sa rušia pozitívne účinky zdravých jedál. Nahradenie cukroviniek, spracovaných potravín a sladených nápojov výživnými pochutinami, ako je čerstvé ovocie a zelenina, orechy a semená, môže pomôcť zlepšiť kardiometabolické zdravie, kontrolu glykémie a znížiť chuť do jedla.

„Až 95 % z nás maškrtí. Takmer štvrtina našich kalórií pochádza z občerstvenia, vrátane sušienok, zemiakových lupienkov a koláčov. Zdravie si však môžete zlepšiť jednoduchým spôsobom, stačí ich vymeniť za zdravé snacky, ako je ovocie a orechy,“ radí autorka štúdie Dr. Sarah Berryová.

Rozhoduje čas

Tí, ktorí jedli neskoro v noci, konkrétne po 21:00, majú tendenciu sa rozhodnúť pre občerstvenie s vysokým obsahom tuku a cukru. Tieto energeticky bohaté potraviny súviseli s horšími krvnými ukazovateľmi, keď sa porovnávali s občerstvením prijatým v inom čase.

"Táto štúdia prispieva k existujúcich dôkazoch, že kvalita potravín je hnacím faktorom pozitívnych zdravotných výsledkov. Uistiť sa, že jeme vyváženú stravu obsahujúcu ovocie, zeleninu, bielkoviny a strukoviny, je najlepší spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie," povedal Dr. Kate Bermingham, ďalšia autorka štúdie.

Viac o téme: ZdravieStravaSladkosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9