Dilema, ktorej mnohí čelia. Na internete nie je jednoznačnú odpoveď, takže neostáva nič iné, len sa rozhodnúť podľa seba. Odborníčka však zdvíha varovný prst a uvádza, že určité potraviny by sa nemali jesť, keď sú plesnivé.
Podľa Sylvie Andersonovej, konzultantky pre hygienu potravín v Londýne, pevné ovocie a zelenina sú väčšinou bezpečné, pokiaľ ich zbavíte toxínov, resp. pesticídov. Na druhej strane, opatrní treba byť pri nátierkách, omáčkach a dokonca aj pri chlebe, keďže všetky tieto vymenované potraviny predstavujú zdravotné riziko, ako sa píše na insider.com.
Ako vysvetľuje odborníčka, potraviny v pevnom stave nie sú ohrozené, keďže plesne majú problém do nich hlboko preniknút kvôli ich textúre. Iné je to však v prípade mäkších potravín.
Nemali by sa podceňovať
Plesne by sa nemali brať na ľahkú váhu. Niektoré z nich, ktoré napádajú potraviny, sú nebezpečné, pretože môžu spôsobiť alergické reakcie a dýchacie problémy. Môžu tiež vylučovať do potravín mykotoxíny, čo sú jedovaté látky, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom. Mnohí sa pritom nezvyknú pozastavovať nad plesňami. Radšej ich zoškrabú alebo vyrežú z vrchnej časti potraviny, ako by ju mali vyhodiť do koša.
Ktoré potraviny treba vyhodiť a ktoré z nich si s pokojným svedomím môžete dať na tanier i napriek tomu, že sa na ich povrchu objavili plesne:
NEJEDZTE: Chlieb
Väčšina ľudí je v pokušení odrezať kúsok plesne na chlebe a potom sa doň schuti zahryznúť. Andersonová to však neodporúča. Ide o jedlo, ktoré je pórovité, vďaka čomu sa pleseň ľahko rozšíri do iných častí. Hoci nemusí byť viditeľná voľným okom, je tam.
NEJEDZTE: Jogurt, kyslú smotanu a mäkký syr
Jogurty, kyslé smotany a mäkké syry sú na prvom mieste v zozname potravín odborníčky, od ktorých treba dať ruky preč! Ako povedala, vysoký obsah vlhkosti v nich spôsobí, že kontaminácia sa môže rozšíriť hlboko pod povrch.
Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) ich tiež odporúča zlikvidovať a potvrdzuje: „Potraviny s vysokým obsahom vlhkosti môžu byť kontaminované pod povrchom. Plesnivé potraviny môžu tiež obsahovať baktérie, ktoré rastú spolu s plesňou."
Plesne by tiež mohli uvoľňovať mykotoxíny do potravín, čo by mohlo viesť k otrave jedlom.
NEJEDZTE: Omáčku na cestoviny
Do zoznamu sa dostali aj omáčky na cestoviny. Je lákavé zobrať pleseň lyžicou z vrchu, no tým urobíte veľkú chybu. Hoci ju odstránite, pod ňou sa nachádza vlhké prostredie, kde by mohla pleseň stále rásť.
JEDZTE: Pevné ovocie a zelenina – vyhnite sa však mäkkým
Pevné ovocie a zelenina, ako je napr. mrkva, kapusta a paprika, sú po odstránení plesne bezpečné. Je to preto, že majú nízky obsah vlhkosti, čo sťažuje plesniam preniknúť hlboko do potravín. No pri odstraňovaní plesňových škvŕn odporučila v prípade krížovej kontaminácie do nich nedávať nôž. USDA odporúča odrezať aspoň 2,5 centimetra okolo a pod miestom plesne na jedle. Iné je to však v prípade uhoriek, broskýň a paradajok. Pleseň na nich je jasným znamením, že ich dni sú zrátané.
USDA varuje: "Mäkké ovocie a zelenina s vysokým obsahom vlhkosti môžu byť kontaminované pod povrchom."
JEDZTE: Tvrdý syr
Ďalším jedlom, ktoré je po odstránení plesne bezpečné, je tvrdý syr. Konkrétne ide o syry, v ktorých pleseň nie je ich súčasťou, ako je to v modrých syroch. Andersonová uviedla, že použitie syrov po odstránení plesní je bezpečné kvôli ich hustote a nízkemu obsahu vlhkosti. Vďaka tomu pleseň ďaleko nezájde. Podľa USDA treba nôž po odstránení plesne ihneď dôkladne umyť, aby sa predišlo kontaminácii, a syr by sa mal po odstránení zabaliť do čerstvého obalu.
JEDZTE: Tvrdú salámu
Saláma, ktorá pozostáva z mäsa sušeného vzduchom, zabaleného v čreve, je bezpečná na konzumáciu po odstránení plesní. V skutočnosti väčšina už má v sebe pleseň - spoznáte ju podľa bieleho prášku okolo vonkajšej strany produktu. Ako potvrdzuje USDA, je v poriadku jesť podobné potraviny po tom, čo je pleseň vydrhnutá z povrchu.
JEDZTE: Želé a marmeládu
Niekedy sa na povrchu želé a marmelád môže na vrchu vytvoriť vrstva plesne. Napriek tomu sa toho netreba báť. Cukor v týchto potravinách pôsobí ako konzervačná látka, ktorá zabraňuje prenikaniu plesní do celého produktu. Odborníčka povedala, že najlepšie je odstrániť jeden centimeter.