Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

STARNUTIE možno SPOMALIŤ bez špeciálnej diéty: Spravte TOTO a imunitné reakcie ZOSILNEJÚ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Starnutie je úplne prirodzené. Ale dá sa nejako spomaliť? Hoci vrásky sa dajú takmer vyzmizikovať rôznymi prípravkami a krémami, aj zvnútra môžete zaútočiť na proces starnutia.

 

Vedci pri pokuse zistili, že keď budete menej jesť, zvyšuje sa tým funkcia týmusu a to pomáha imunite. S vekom súvisí dysfunkcia žľazy a to je dôvodom, prečo sú imunitné reakcie u starších ľudí slabé, uvádza thesun.co.uk

Čítajte tiež: FOTO Muž, ktorý ZMENIL svoje telo na NEPOZNANIE: Ani raz NEVKROČIL do posilňovne!

Vedúci štúdie, profesor patológie, imunobiológie a komparatívnej medicíny Vishwa Deep Dixit z Yale University, povedal: „Je ohromujúce, že tento orgán možno omladiť. Táto štúdia ukazuje, že jednoduché zníženie kalórií má pozoruhodný účinok na imuno-metabolický stav.”

Desaťročia výskumu ukázali, že sa dá predĺžiť život v laboratórnych podmienkach, čo sa týka limitov príjmu kalórií u múch, červov a myší. O koľko môže obmedzenie kalórií predĺžiť ľudský život, je však stále predmetom diskusie, uvádza longevity.technology.

Profesor opísal celkový cieľ klinickej štúdie ako zistenie, či je obmedzenie kalórií rovnako prospešné pre ľudí, ako pre laboratórne zvieratá. Ak áno, tak sa dá potom lepšie pochopiť tomu, čo robí obmedzenie kalórií s telom a ako to vedie k zlepšeniu zdravia. Jeho tím skúmal údaje od 200 zdravých, neobéznych ľudí počas dvoch rokov. Polovica znížila príjem kalórií o 14%, pričom vyšetrenia magnetickou rezonanciou zistili, že mali lepšie fungujúce týmusové žľazy. 

Týmus a staroba

Keďže predchádzajúci výskum ukázal, že obmedzenie kalórií u myší môže zvýšiť infekcie, Dixit chcel zistiť, ako môže súvisieť so zápalom a imunitnou u ľudí.

"Chronický zápal nízkeho stupňa u ľudí je hlavným spúšťačom mnohých chronických ochorení a má negatívny vplyv na dĺžku života," povedal Dixit. „Tu sa pýtame: čo robí obmedzenie kalórií imunitnému a metabolickému systému, a ak to je skutočne prospešné, ako môžeme u ľudí využiť endogénne dráhy, ktoré napodobňujú jeho účinky?‘‘

STARNUTIE možno SPOMALIŤ bez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dixit a jeho výskumný tím začali analýzou týmusu, žľazy, ktorá sa nachádza nad srdcom a produkuje T-bunky, typ bielych krviniek, vďaka čomu je nevyhnutnou súčasťou imunitného systému. Týmus starne rýchlejšie ako ostatné orgány, čo znamená, že kým zdravý dospelý človek dosiahne vek 40 rokov, 70 % týmusu je už nefunkčného. A to nie je všetko. Ako týmus starne, tým produkuje menej T-buniek.

Dixit vysvetlil: „Ako starneme, začíname pociťovať absenciu nových T-buniek, pretože tie, ktoré nám zostali, nie sú dobré v boji proti novým patogénom. To je jeden z dôvodov, prečo sú starší ľudia vystavení väčšiemu riziku ochorenia.‘‘

Výskumníci v štúdii použili zobrazovanie pomocou magnetickej rezonancie, aby zistili, či existujú funkčné rozdiely medzi týmusovými žľazami tých, ktorí obmedzovali kalórie, a tými, ktorí nie.

Zistili, že týmusové žľazy u účastníkov s obmedzeným príjmom kalórií mali po dvoch rokoch obmedzenia kalórií menej tuku a väčší funkčný objem, čo znamená, že produkovali viac T-buniek ako na začiatku štúdie. Na rozdiel od toho, účastníci, ktorí neobmedzovali v príjme kalórií, nemali žiadnu zmenu vo funkčnom objeme. "To, že je to vôbec možné, je veľmi vzrušujúce.‘‘ povedal Dixit. 

S takýmto dramatickým účinkom na týmus sa očakávalo, že sa nájdu účinky na imunitné bunky produkované týmusom, čo by mohlo byť základom celkových výhod obmedzenia kalórií. Keď však vedci sekvenovali gény v týchto bunkách, zistili, že nedošlo k žiadnym zmenám v génovej expresii, a to ani po dvoch rokoch obmedzenia kalórií.

Tuk a imunita

"Ukazuje sa, že skutočná akcia bola v tkanivovom mikroprostredí, nie v krvných T-bunkách," povedal Dixit.

Študovali teda tukové tkanivo u účastníkov, ktorí podstúpili obmedzenie príjmu kalórií v troch časových bodoch: na začiatku štúdie, po jednom roku a po dvoch. Telesný tuk v skutočnosti zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní silného imunitného systému. Tuk je hostiteľom niekoľkých typov imunitných buniek a keď sú aberantne aktivované, stávajú sa zdrojom zápalu.

,,Našli sme pozoruhodné zmeny v génovej expresii tukového tkaniva po jednom roku, ktoré pretrvali do druhého roku," tvrdí Dixit.

Vedci následne zisťovali, či niektorý z génov, identifikovaných v ich analýze, môže viesť k niektorým priaznivým účinkom obmedzenia kalórií.

STARNUTIE možno SPOMALIŤ bez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Súvisí to s proteínom?

PLA2G7 je proteín produkovaný imunitnými bunkami známymi ako makrofágy. Zjednodušene, tím sa domnieval, že zmena v expresii génu PLA2G7 pozorovaná u účastníkov, ktorí obmedzovali príjem kalórií, naznačovala proteín. 

Aby sme lepšie pochopili, či PLA2G7 spôsobil niektoré z účinkov pozorovaných pri obmedzení kalórií, výskumníci tiež sledovali, čo sa stalo, keď bol proteín znížený u myší v laboratórnom experimente.

„Zistili sme, že zníženie PLA2G7 u myší prinieslo výhody, ktoré boli podobné tomu, čo sme videli pri obmedzení kalórií u ľudí,“ povedala Olga Spadaroová, bývalá vedecká pracovníčka na Yale School of Medicine a vedúca autorka štúdie.

Týmusové žľazy týchto myší boli funkčné dlhší čas, myši boli chránené pred naberaním hmotnosti vyvolanou diétou a boli chránené pred zápalom súvisiacim s vekom. Tieto účinky sa vyskytli, pretože PLA2G7 sa zameriava na špecifický mechanizmus zápalu nazývaný zápal NLRP3, ako uviedli vedci. Zníženie PLA2G7 chránilo staré myši pred zápalom.

"Tieto zistenia dokazujú, že PLA2G7 je jedným z hlavných, čo sa týka účinkov obmedzenia kalórií," povedal Dixit. „Identifikácia týchto hnacích síl nám pomáha pochopiť, ako metabolický a imunitný systém navzájom komunikujú, čo nás môže nasmerovať na potenciálne ciele, ktoré môžu zlepšiť imunitnú funkciu, znížiť zápal a dokonca predĺžiť zdravý život."

Má to budúcnosť

Profesor navrhol, že by mohlo byť možné manipulovať s PLA2G7 a tak získať výhody obmedzenia kalórií bez toho, aby ste museli skutočne prijať menej kalórií, pretože to môže byť pre niektorých ľudí škodlivé.

„Existuje toľko diskusií o tom, ktorý typ stravy je lepší – nízky obsah sacharidov alebo tukov, zvýšený obsah bielkovín, prerušovaný pôst atď. A myslím, že čas ukáže, ktorý z nich je dôležitý,“ povedal Dixit.

„Ide o veľmi dobre kontrolovanú štúdiu, ktorá ukazuje jednoduché zníženie kalórií, pričom nevyžaduje žiadnu špecifickú diétu. Má pozoruhodný účinok z hľadiska biológie a posunu imuno-metabolického stavu smerom, ktorý chráni ľudské zdravie. Takže z hľadiska verejného zdravia si myslím, že je tu nádej.“

Viac o téme: ZdravieJedloStravovanieImunita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9