Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Každoročná panika pri štedrovečernom stole: Môže vám kostička z ryby skutočne ublížiť?

Čo robiť, ak vám kostička uviazne v krku? Chlieb pomôže, no nemusí to tak byť vždy.
Čo robiť, ak vám kostička uviazne v krku? Chlieb pomôže, no nemusí to tak byť vždy. (Zdroj: thinkstock.com)

Málokto si pri štedrovečernej večeri vie predstaviť niečo iné ako rybu. A je jedno, či je to kapor, losos, pstruh alebo rybie filé. Pri každom pokrme sa môže stať, že vám kostička uviazne v krku. Ako sa s tým vysporiadať?

Takéto pokusy o vytiahnutie naozaj neriskujte!

Ak sa vám menšia nehoda s kostičkou predsa len stane, v prvom rade by sme nemali panikáriť. Druhým rozumným krokom bude nevyberať si kosť sami na vlastnú päsť.

  • Zabudnite na piznety!

Domáce vyberanie kostičky pinzetou môže byť veľmi nebezpečné. Ak na kostičku voľným okom nedovidíte, môžete si škaredo ublížiť. Po pinzete siahajte iba v tom prípade, ak kosť vidíte a viete si ju bezpečne vytiahnuť.

  • Vata na špajdli nepomáha

Ak ste niekedy počuli o tomto čudnom spôsobe, rýchlo na neho zabudnite! Hrozí vám vdýchnutie uvoľnenej vaty či poškodenie dutiny špajdlou. A to je iste horšie ako obyčajná kostička.

  • Pol deci pálenky? Určite nie 

Niektoré zvyklosti hovoria o tom, že ak vypijeme štamperlík pálenky alebo citrónovej šťavy, kosť sa rozloží. Hoci na tom niečo bude, isté je jedno – kosť by sme do tejto tekutiny museli „naložiť“, aby proces rozloženia bol úspešný. A to sa bohužiaľ nestane.

Ak je kosť zapichnutá hlboko, nepomôže vyvolať zvracanie, ani pitie vody vo veľkých dúškoch. Ani keď začnete prudko kašľať. Ak je raz kosť hlboko zapichnutá, von pôjde len s ťažkosťami.

Ako k zapichnutiu dochádza?

  • K zapichnutiu prichádza v momente, ak je ryba buď kulinársky zle spracovaná alebo ju jeme neopatrne
  • Kosť sa zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo do koreňa jazyka
  • Údajne v polovici prípadov ide iba pocit škriabania v sliznici, potom spolu s potravou kostička putuje do žalúdka

Záchranár Viliam Dobiáš si svoju prvú službu pamätá práve preto, že pacient prišiel s kostičkou v krku. 

"V mojej prvej službe po promócii prišiel pacient s kosťou v krku. Samozrejme som nič nenašiel, ale zrejme moja starostlivosť stačila pacientovi, aby mu problémy prešli počas vyšetrovania. Stačilo odpútať pozornosť," povedal. 

Pozor najmä na starších ľudí

Hoci sa kostičky z ryby zdajú byť neškodné, narobiť problémy môžu starším ľudom s protézou alebo defektným chrupom. Kosť totiž môže po chybnom hlte dostať až do pažeráka a uviaznuť v niektorej jeho úžine. Pacient nemusí vedieť, že sa niečo deje, pocíti iba nepríjemný pocit alebo nebude môcť prehĺtať vôbec.

Takáto situácia sa rieši s pomocou ezofagoskopu, ktorý sa zavedie cez ústnu dutinu do pažeráka. Treba si preto dávať veľký pozor nato, čo jeme.  Ak máte umelý chrup, najmä hornú protézu, nemôžete si kontrolovať potravu na hornom podnebí, dávajte si pri vianočnej večeri pozor. Uviaznutá kosť v pažeráku môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie.

 

Chlieb pomôže, no nie je zaručeným trikom

Ak sa spoliehate na babský recept, ktorým je zajedenie chlebom, máme pre vás zlú správu. Tento trik nie vždy musí vyjsť.

Pomôže iba v momente, ak nie je kosť uviaznutá a zapichnutá hlboko v tkanive. Tak má potrava prehltnutá možnosť „vziať“ so sebou aj kostičku. Ak je hlboko, je to najmä o šťastí. 

"Najužším miesto dýchacích ciest je hlasivková štrbina s rozmermi 1,5-2 cm dĺžky a 0,5-0,8 cm šírky. Žiadna rybacia kosť s rozmerom 1-2 mm hrúbky a 2-3 cm dĺžky nemôže dýchacie cesty upchať ! Človek sa kosťou nezadusí, netreba podliehať panike. Kostička sa prilepí na sliznicu a máme pocit cudieho telesa, môže napínať na vracanie. To je normálna reakcia na cudzie teleso. Po 2 súsatch tuhej otravy alebo pár hltoch tekutiny je kosť spláchnutá do žalúdka, kde sa rozloží tráviacimi šťavami. V krku zotrvačnosťou pretrváva pocit cudzieho telesa aj keď tam už nie je. Treba vydržať 30-45 min a pocit odoznie. Dôležité je pozrieť na hodinky, lebo čas plynie pomalšie, keď máme problém. Ak by sa aj kosť zapichla, nezapichne sa 5 cm do hĺbky, ale len desatinu milimetra do sliznce v krku. Po pár minútach ju sliny natrávia, uvoľní sa zo zapichnutia a odíde do žalúdka," povedal Viliam Dobiáš z Červeného kríža. 

Kedy je nutné privolať záchránku? 

" Záchranka nie je potrebná v žiadnom prípade, cesta na krčno-nosno-ušnú pohotovosť je zbytočná, než tam človek príde, kosť je rozložená na molekuly. Dve sústa tuhej stravy alebo 2 hlty tekutiny ako pomoc stačia, potom už len pozrieť na hodinky a byť trpezlivý," dodal Dobiáš. 

Čítajte tiež: Obľubujete živý vianočný stromček? O tomto by ste rozhodne mali vedieť! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9