Nie je nič jednoduchšie ako vytiahnuť zmrazený pokrm a dať ho do mikrovlnky. To je realita všedných dní pracujúcich. Je to rýchle, na druhej strane nie príliš zdravé. Ako správne rozmrazovať potraviny, aby sme mali istotu, že nie sme v ohrození?
Mikrovlnka predstavuje pohodlie a rýchlosť. To, čo inak trvá niekoľko hodín, ona zvládne za pár minút. Je pomocníkom nie len pri zohrievaní ale aj pri rozmrazovaní.
Mikrovlnka nie je vždy výhra
Existujú potraviny, ktoré by sme do mikrovlnky rozhodne dávať nemali. A to nehovoríme iba o zohrievaní. Tepelne ohriať sa nemá materské mlieko, niektoré druhy zeleniny ako napríklad brokolica (hrozí strata enormného množstva antioxidantov a živín), mrazené ovocie a najmä mäso!
Zle nastavené rozmrazovanie v mirkrovlnke totiž spôsobí, že mäso je na okrajoch uvarené a vo vnútri stále surové a zmrazené. Takéto rozmrazovanie je neefektívne a koniec koncov z toho mäsa napokon ani nebude nič mať. Ak takéto mäso začnete ihnedˇ variť, dochádza k rastu baktérií, ktoré sú pre zdravie neprospešné. Tiež údajne už 6 minút rozmrazovania a varenia mäsa v mikrovlnke spôsobuje stratu vitamínu B 12.
Zachráni vás sklo
Nie je jedno, v čom rozmrazujete. Nespoliehajte sa nato, že plastový obal poslúži ako náhrada taniera. Najlepšie je jedlo preložiť na sklenenú, porcelánovú alebo inú nádobu, či už ide o zmrazené jedlo v krabičke alebo o potravinu prebalenú do sáčku do mrazničky. V dôsledku pôsobenie žiarenia prenikajú do potraviny nežiadúce látky z plastových obalov. Napríklad molekuly plastov či farbivá z papierových štítkov.
Ako správne postupovať?
- Rozmrazovanie v chladničke počas noci
Teplota by mala byť približne 4 stupne. Stále platí, že rozmrazovať by sme mali pomaly, pretože iba tak sa kryštáliky ľadu môžu zmeniť na vodu a opäť sa dostať do mäsa, čím potravina získať „späť“ svoju štruktúru a bude zodpovedať pôvodnému stavu. Šťavu, ktorú mäso neprijme späť by ale nemala byť v tej istej nádobe ako mäso, pretože je opäť prostredím pre rozmnožovanie baktérií.
- Izbová teplota je zakázaná
Pri takomto rozmrazovaní sa totiž rýchlejšie rozmnožujú baktérie. Hrozí nám nákaza salmonelou, črevnými baktériami, pre ktoré je izbová teplota dokonalým kultivačným prostredím.
- Ak jedlo z mrazničky rozmrazíte, ihneď ho uvarte!
Nie je vhodné na dlhodobejšie skladovanie v chladničke a tiež ani na opätovné navrátenie do mrazničky.
- Do mrazničky po dvoch dňoch
Ak ste mäso kúpili, viete, že ho možno spotrebujete, ale neviete kedy presne, je možné ho uchovať v chlade jeden až dva dni. Potom ho buď spotrebujte alebo ho dajte ihneď do mrazničky. Koľko vydrží v mrazničke? Odporúčaná doba je vybrať ho a skonzumovať do troch mesiacov, nie je to však pravidlo. Niektoré potraviny tam vydržia aj dlhšie.
Horúca voda rozmrazenie neurýchli!
Naopak, presne tak ako nerovnomerné rozmrazovanie v mikrovlnke, tak aj horúca voda zhora mäso skôr „uvarí“, a v strede ostane surové. Vidina rýchleho rozmrazovania práve s horúcou vodou je tak omyl.
Ak by sme mali teda odpovedať na otázku, aký je najideálnejší spôsob rozmrazovania, odpoveď by bola tečúca studená voda. Menšie kúsky by ste týmto spôsobom mali mať rozmrazené do 20 minút, tie väčšie do dvoch troch hodín. Má to síce aj svoje nevýhody, ako ekonomická stránka vzhľadom na tečúcu vodu, mäso môže stratiť niektoré minerálne látky.
Teplú vodu môžete využiť, napríklad aj v týchto prípadoch z videa.
Pikošky z minulosti
V minulosti, keď neexistovali mikrovlnky či iné „rozmrazovacie“ prostriedky, sa ľudia museli vynájsť. Najstarší spôsob konzervácie bolo nakladanie do soli. Tento postup zachoval mäso bez mikróbov a zvýšil aj trvanlivosť. Ak išlo o mäsové výrobky, tie sa nakladali do masti. Používali sa kameninové nádoby, neskôr smaltové hrnce. Tie sa potom uchovávali napríklad aj v hlbokých jamách či v pivniciach.
Čítajte tiež: Zatracovaný spôsob zohrievania jedla prekvapuje: Je mikrovlnka zdravšia ako sme si doteraz mysleli?