Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvrátená strana vody? Niekedy sa oplatí radšej ju po zobudení nepiť!

Dbajte na pravidelný prísun tekutín!
Dbajte na pravidelný prísun tekutín! (Zdroj: thinkstock.com)

Keď vyjdeme z postele, hneď by sme sa mali napiť vody! Priam nutnosť, aby sme si udržali pevné zdravie. Už odmalička nám rodičia vštepovali do hlavy, aby sme hneď po prebudení siahli po pohári vody. Nie vždy však môže mať dúšok tekutiny na lačný žalúdok prínosom...

Akú sú jej benefity?

Rodičia mali pravdu! Pohár vody po tom, ako sa zobudíte, má skutočne zdraviu prospešné účinky. Pomáha aktivovať vnútorné orgány, naštartuje metabolizmus a tiež lymfatický systém. Hneď zrána vám vyčistí črevá a tie budú tak schopné ľahšie prijímať živiny. Mnohí síce na to zabúdajú, no u niektorých sa to stalo každodenným zvykom vďaka pripravenému poháru s vodou na nočnom stolíku. Tak ho majú po zobudení hneď pred očami a nezabudnú svoje telo po hodinách spánku doplniť o potrebné tekutiny. Je však voda, ktorá bola celú noc v pohári, ráno dobrá na pitie?

Treba ju nechať odstáť, ale na ako dlho..?

Na odstátej vode nie je nič zlé. Ba dokonca je to nutnosť! Tým, že necháte vodu z vodovodu na nejaký čas odstáť, zbavíte ju nebezpečného chlóru, ktorý sa spája so vznikom nádorových ochorení. Takýto účinok má však len tá tekutina, ktorú ponecháte v pohári niekoľko minúť až 2 hodiny. Ak by ste ju dlhšie nechali odstáť, v tom prípade sa zmení na tekutinu, ktorá už nemá také prospešné účinky.. Spoznáte to podľa chuti. Ráno má voda po toľkých hodinách na vzduchu inú, podivnú chuť.


Čo sa stane, ak vypijete medovú vodu ráno hneď po zobudení? Tieto zmeny môžete očakávať!


Plná baktérií a prachu

Na rozdiel od potravín obyčajná voda neobsahuje žiadne cukry a bielkoviny, ktoré inak môžu napadnúť mikróby a ľahko sa tak potraviny poškodia. Napriek tomu, pachuť vody, ktorá stála na vašom stolíku celú noc môžete výrazne pocítiť!

Vo vode sa za ten čas zhromaždí množstvo baktérií a prach. Ak je tekutina vystavená vzduchu, absorbuje oxid uhličitý, pričom má časť z neho sa premení na kyselinu uhličitú. To znamená, že voda na vzduchu mení svoje chemické zloženie. Keď kyselina uvoľní jeden alebo dva protóny a zmení sa na uhličitan alebo hydrogénuhličitan, znižuje sa pH vody a tým sa mení aj jej chuť.

Aj keď je voda plná baktérií a prachu zo vzduchu, neznamená to, že by bola pre nás nebezpečná a predstavovala by hrozbu pre naše zdravie. Avšak, po tom všetkom, čo sa s ňou stalo v noci, by ste si predsa len mali rozmyslieť, či ju vypiť alebo nechať radšej tak..

Čítajte tiež: Je jedno, z čoho pijeme vodu? Čo sa stane, ak si pochutnáme na tekutine z plastového pohára!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9