Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zatracovaný spôsob zohrievania jedla prekvapuje: Je mikrovlnka zdravšia ako sme si doteraz mysleli?

Mýty o zohrievaní a varení jedla v mikrovlnke vyvrátili vedci, ktorí tvrdia, že je to práve naopak.
Mýty o zohrievaní a varení jedla v mikrovlnke vyvrátili vedci, ktorí tvrdia, že je to práve naopak. (Zdroj: thinkstock.com)

Z každej strany počúvame, že zohrievanie jedla v mikrovlnkách by mali zakázať! Vraj to môže mať negatívny dopad na naše zdravie. Podľa vedcov to však nie je pravda!

American Chemical Society tvrdí, že zohrievať či variť jedlo týmto spôsobom nie je škodlivé. Snažia sa to preukázať aj preto, lebo takto varená zelenina má viac živín, ako keby sme ju varili klasickým spôsobom.

Ako pracuje mikrovlnka?

Viete, ako funguje mikrovlnka? Samotný princíp jej fungovania je pre pochopenie tvrdenia „najzdravšie varenie“ veľmi potrebný.

To, čo zohrieva jedlo v mikrovlnke je elektromagnetické žiarenie. Vlny tohto žiarenia sú elektricky asymetrické, na jednej strane záporné a na druhej kladné. Tieto vlny rozkmitajú molekuly vody v potravine a tie vytvárajú tepelnú energiu. Jedlo sa začne zohrievať.

Prečo mikrovlnku zatracujú ako prístroj, ktorý poškodzuje naše zdravie? Je práve preto, lebo sa šíria vlny žiarenia, ktoré sú podľa niektorých životu nebezpečné. To však údajne nie je pravda.

Tieto mikrovlny sú totiž mnohonásobne slabšie než röntgenové či gama žiarenie, tvrdí to Robert Brackett, Ph.D, riaditeľ Národného centra pre bezpečnosť a technológie potravín na Illinois Institute of Technology. Zohrievanie jedla podľa neho nespôsobujú samotné vlny, ale teplo generované vo vnútri pokrmu.

Prím hrá aj fakt, že ak by aj vlny boli pre naše zdravie škodlivé, jedlo v mikrovlnke nikdy nie je tak dlho, aby to naše zdravie nejako poškodilo.

Jeden z najlepších spôsobov varenia

Možno sa to nezdá, no zohrievanie v mikrovlnke je jeden zo spôsobov, ako v jedle ponechať čo najviac živín. Ako je to možné? Na pochopenie veľmi jednoduché – pri varení, či dusení alebo zohrievaní totiž používate menšie množstvo vody. Ak dusíte zeleninu na vode pri varení na sporáku, živiny sa uvoľňujú do vody. Tým sa jedlo o ne ochudobňuje.

V mikrovlnke sa toto stať nemôže, pretože jediná voda, ktorá tu je prítomná, je tá, „vďaka“ ktorej sa jedlo vlastne zohrieva. Preto je zelenina takto upravovaná plná živín a minerálov, ktoré by pri klasickom varení stratila.

  • Ak chcete, aby sa v jedle udržalo čo najviac vitamínu C, uprednostnite varenie v mikrovlnke.
  • Klasickým varením na sporáku stráca napríklad brokolica dôležitú zložku – glukozinolát. Táto súčasť brokolice výrazne dopomáha pri prevencii organizmu pred vznikom rakoviny.

Ak chcete zvoliť ten najlepší spôsob uchovania živín a zároveň zdravého varenia, je to nepochybne varenie s čo najmenším množstvom vody.

Používajte bezpečný riad! 

Ak ste teda pochopili princíp varenia či zohrievania v mikrovlnke, je vám jasné, prečo sa rozpútala. debata okolo zohrievania v umelohmotných miskách. Je to tým, že počas zohrievania by sa údajne mohli z plastov dostať do jedla škodlivé látky. Preto uprednostnite riad, ktorý je nato určený.   

Čítajte tiež: Ako zabrániť pohrome v kuchyni: Veci, ktoré nikdy nedávajte do mikrovlnky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9