Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prečo je vynechávanie raňajok také zlé? Takáto je pravda

Nezabúdajte na raňajky, inak vám hrozia choroby srdca.
Nezabúdajte na raňajky, inak vám hrozia choroby srdca. (Zdroj: thinkstock.com)

Lekári zdvíhajú varovný prst, na internete na to články neustále upozorňujú. Zanedbávanie ranného jedla môže byť nebezpečné pre zdravie a je spojené s nadváhou. Málokto však vie, čo je skutočne za tým. Prečo sa prikladá raňajkovaniu taký veľký význam?

Ak vynecháte raňajky, o to viac si doprajete poobede. To je fakt, ktorý prispieva k nadváhe. Množstvo ľudí má s raňajkovaním veľké problémy. Sťažujú sa na „stiahnutý“ žalúdok, preto ráno do seba nič nemôžu dostať. Taktiež je preukázané, že človek, ktorý si dopraje ráno výdatné jedlo, obvykle príjme počas dňa menej kalórií a vyhne sa tak obezite a cukrovke v neskoršom veku.

Takto si ohrozujete život

Raňajkám sa však prikladá význam z iného dôvodu. Tým, že ranné jedlo vynecháte, sa vaše telo dostane do stresového stavu, počas ktorého je i naďalej po celej noci bez jedla, čím sa tak naruší metabolizmus až do takej podoby, ktorá ohrozuje život!

Nová štúdia z Harvardu sa pozrela na zdravotné záznamy takmer 27-tisíc mužov vo veku od 45-82 rokov. Šestnásť rokov sledoval tím vedcov všetko, čo súviselo s ich životným štýlom, vrátane raňajkovania.

Vedci zistili, že muži, ktorí vynechávali raňajky, mali o 27 % vyššiu pravdepodobnosť výskytu infarktu alebo úmrtia v dôsledku ischemickej choroby srdca. Zaujímavé bolo na tom to, že u tých, ktorí sa vykašlali na jedlo po zobudení, bolo viac pravdepodobné, že budú bez partnerky, fajčiari, zamestnaní na plný úväzok, piť viac alkoholu a bez fyzickej aktivity, než ostatní, ktorí si dopriali raňajky. Kontrola rizikových faktorov ako konzumácia alkoholu, fajčenie, BMI (Body Mass Index), pravidelné návštevy lekára, kvalita stravy, úroveň aktivity a dostatočný spánok síce znížili súvislosť medzi vynechaním raňajok a srdcovým ochorením, ale úplne ho neodstránili.

Cahill varuje, že pôstom sa telo dostáva do stresujúceho stavu. Predstavte si, že osem hodín spíte, dve hodiny pred spánkom nič nejete a taktiež sa na druhý deň hneď nenaraňajkujete. Vaše telo tak môže byť bez jedla aj viac ako 12 hodín! Ak budete takto i naďalej pokračovať a rána budete mať bez jedla, rátajte s tým, že neskôr vás môžu potrápiť problémy s krvným tlakom a so súvisiacim ochorením srdca.

"Dlhší pôst vedie k zvýšeniu diastolického a systolického krvného tlaku, ku krvnej koncentrácii inzulínu, triglyceridov, voľných mastných kyselín a zlého LDL cholesterolu a naopak dobrý HDL cholesterol v krvi, " upozornil Leah Cahill. To všetko sú rizikové faktory, ktoré vedú k srdcovým problémom.

Podľa vedeckého tímu je veľmi dôležitý aj fakt, o koľkej hodine ráno si jedlo doprajete.

Nemali by sme zabúdať na to, že naše telo musí byť pravidelne kŕmené potravinami za účelom udržania zdravej hladiny krvných lipidov, ako je cholesterol, hormónov ako inzulín a normálneho krvného tlaku.

Radšej občasný pôst ako rána bez raňajok

Na druhej strane je preukázané, že obmedzenie kalórií a občasný pôst môže pomôcť srdcu a prispieť k dlhovekosti. Pôst raz do týždňa, kedy pijete prevažne len vodu, vám neublíži na rozdiel od normálneho stravovania, pričom každý deň vynecháte raňajky.

Nezabúdajte na to, že metabolizmus nie je statický – môže sa meniť v závislosti od toho, ako a kedy budete kŕmiť svoje telo. Samozrejme, že si moc nepomôžete tým, ak si doprajete na raňajky sladké šišky. Skúste si vybrať inú variantu. Energiu si dobijete bielym jogurtom s medom, ovsenými vločkami, orechmi a pokrájaným banánom. Dobrú chuť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9