Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odvrátená strana ovocia a zeleniny: Za chuť môžete zaplatiť životom

I obyčajné jablko môže byť pre nás nebezpečné.
I obyčajné jablko môže byť pre nás nebezpečné. (Zdroj: photl.com)

To, že ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou nášho jedálnička, vie každý. Tak ako fakt, že obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Nikomu preto nenapadne, že by mohli aj uškodiť. Čítate dobre. Bežné jablká, paradajky, broskyne či zemiaky, ktoré mávate na jedálenskom stole, môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. V niektorých prípadoch spôsobujú až smrť! Hranica medzi pochúťkou a smrťou je veľmi tenká. Ako je to možné?


Jablká

Hovorí sa, že by sme mali zjesť denne aspoň jedno jablko, ktoré je plné vitamínov a minerálov. No i toto zdanlivo bezpečné ovocie môže zabíjať! Problémom sú semiačka, v ktorých sa tvorí kyanid. Ak zjete celé jablko aj so semiačkami, nič sa nestane.  No ak každé jedno semiačko starostlivo požujete, spustí sa pôsobenie chemikálií vo vnútri semien. Otázkou ostáva, pri koľkých skonzumovaných a požutých semien dochádza k otrave. V každom prípade je zdokumentovaných  už niekoľko prípadov, kedy ľudia zomreli na otravu jablkovými semiačkami.

Čerešne, marhule, broskyne a slivky

Aj toto sladké ovocie má svoju odvrátenú stránku! Nebezpečné pre ľudské zdravie sú predovšetkým kôstky, ktoré obsahujú látky vytvárajúce jedovatý kyanid. Jedna alebo dve kôstky vám neublížia, no iné je to pri plnej miske jadier. Ak by ste si na nich pochutnali, koledovali by ste si o zdravotné problémy či v najhoršom prípade aj smrť, ktorá nastáva hlavne u detí.

Zemiaky

Zemiaky patria medzi najbežnejšie jedlá na celom svete. Nie je snáď nikoho, kto by ich neochutnal. Vedeli ste o tom, že môžu byť poriadne jedovaté? Dávajte si preto pozor na to, ako ich skladujete (svetlo a teplo). V opačnom prípade sa menia zdravé, hnedé hľuzy na toxické, naklíčené zelené plody. V nich sa zvyšuje koncentrácia jedovatej látky solanín, teda glykoalkaloid, ktorého alkaloidová časť je veľmi toxická. Pri nevhodne skladovaných zemiakoch sa solanín nachádza aj pri klíčkoch. Tie je nutné dôkladne odstrániť a súčasne ich do hĺbky obieliť. Nikdy nepoužívajte vodu, v ktorej ste varili zemiaky, na ďalšie varenie. Hľuzy, ktoré obsahujú solanín, totiž pri vare uvoľňujú túto látku do vody.

K silnej otrave solanínom dochádza pri dávke 400mg. Môže sa však stať, že zdravotné ťažkosti pocítite pri omnoho menších dávkach. Nevoľnosť, zvracanie, žalúdočné kŕče či narušenie slizníc tráviacej sústavy – aj to sú príznaky otravy. V horších prípadoch hrozí strata vedomia až kóma.

Paradajky

Aj niektoré paradajky sú nevhodné na konzumáciu, keďže môžu uškodiť. Týka sa to nezrelých paradajok, ktoré obsahujú dokonca vyššiu koncentráciu solanínu ako zemiaky. Pozor na rôzne pasty a džemy z nezrelých paradajok, pri ktorých cukor deaktivuje solanín.

Fazuľa Lima

Dokonalou zásobárňou vitamínov a minerálov je fazuľa. Výnimkou nie je svetlozelená fazuľka Lima, ktorá je pre naše zdravie vhodným rastlinným produktom. Ale nie vždy to tak je! V žiadnom prípade by ste ju totiž nemali jesť surovú, inak môžete očakávať nepríjemné zdravotné problémy. Nevarená fazuľa Lima obsahuje linamarín, čo je druh nebezpečného kyanidu, ktorý je toxický. Preto ju môžete konzumovať až po tepelnej úprave (viac ako 10 minút). Varením sa totiž zničia škodlivé zlúčeniny vo fazuli, čím sa potom stáva bezpečnou a môžete si na nej bez obáv pochutiť.

Maniok

Maniok jedlý, známy tiež pod názvom cassava, yuca, či tapioka, sa považuje za jedovatú zeleninu, ktorú konzumuje asi 500 miliónov ľudí na svete. Hľuzy manioku sú významným zdrojom sacharidov, no za určitých okolností môžu byť pre človeka nebezpečné. Podobne ako v prípade fazule Lima, tapioková šťava obsahuje glykosid linamarin, ktorý sa pri narušení buniek pletiva mení pomocou enzýmu linamaráza na kyanovodík. Ide o prudko jedovatú látku s mandľovou arómou. Nepokúšajte sa konzumovať surové hľuzy. Jedine vtedy, keď je odstránená šupka a následne je zelenina tepelne upravená, sa stáva tapioka jedlú a tým aj pre ľudský organizmus neškodnú. Maniok môžete upravovať a konzumovať podobným spôsobom ako zemiaky.

Ďalšie ovocie a zeleniny

  • Rebarbora – Priveľa rebarbory spúšťa v ľudskom organizme zdravotné problémy. Obsahuje látky, ktoré v nadmernej konzumácii spôsobujú obličkové problémy či kómu.
  • Červená fazuľka (kidney beans) – Kvôli obsahu veľmi nebezpečnej látky môže zabíjať. Konzumujte ju len po tom, ako prejde 10-minútovou tepelnou úpravou.
  • Muškátový oriešok – Jeho vysoké dávky môžu spôsobiť migrény, vracanie a zmätenosť. Ide o halucinogén, keďže obsahuje látku myristicín.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9