Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za KILAMI navyše nemusí byť len jedlo a málo pohybu: Odhaľte SKRYTÝ problém v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Obezita. Chronické ochorenie, ktoré nie je len estetickým problémom. Spája sa s ňou množstvo zdravotných problémov, ktoré ohrozujú život. Existuje až 6 typov obezity, ktoré môžu potrápiť telo.

Počet obéznych ľudí na celom svete rastie každým rokom. Príčin jej vzniku môže byť niekoľko, pričom každá z nich je výsledkom zase inej príčiny. Môže sa tak stať, že hoci jednotlivec bude dodržiavať špecifickú diétu a cvičiť, nemusí sa mu podariť schudnúť. Najlepšie je navštíviť odborníka, ktorý odhalí, v čom je problém a nastaví správnu liečbu, uvádza sa na eatthis.com.

Aké druhy obezity lekári diagnostikujú? 

1. Genetická obezita 

Všimli ste si niekedy, že existujú určité rodiny, v ktorých každý trpí obezitou? Dôvodom môžu byť dva problémy. Môžu mať zlé stravovacie návyky, alebo trpia genetickou predispozíciou. To však neznamená, že pacienti s týmto typom obezity by sa mali vzdať. Aj keď je pravda, že budú mať ťažšie dosiahnuť svoje ciele v chudnutí, existujú určité kroky, ktoré môžu urobiť, aby sa im to podarilo. V prvom rade je potrebný genetický test, ktorý pomôže lekárovi navrhnúť správnu liečbu. 

2. Diétna obezita 

Ide o najznámejší typ obezity. Spôsobuje ho sedavý životný štýl a konzumácia viac kalórií, ako človek spáli. Tento typ má jednoduché riešenie. Ide o zmenu spôsobu stravovania a celkového životného štýlu. Nie je to len o tom, ísť do posilňovne a správne sa stravovať jeden rok. Človek musí byť na seba prísny a vo svojich zdravých návykoch zotrvať. 

Za KILAMI navyše nemusí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Obezita v dôsledku zlej regulácie v mozgu

Keď si sadnú za jedálenský stôl, nedokážu sa zastaviť. Výsledkom je neustály pocit nespokojnosti. Ide o začarovaný kruh, z ktorého je ťažké vystúpiť. Tento druh spúšťa zlý regulácia príjmu potravy v mozgu, ktorý potom vysiela nesprávne signály. 

4. Nervová obezita 

Jedenie prináša potešenie. To je dôvod, prečo ľudia, ktorí majú úzkosť alebo iné psychické problémy, môžu svoje nepohodlie kompenzovať jedlom. Problémom je, že si vyberajú najmä potraviny s vyšším obsahom cukru a tuku. Psychológ alebo psychiater však dokážu pomôcť pacientovi zvládať stres a nasmerovať jeho energiu iným smerom. Tento proces môže byť náročný, pretože sa človek bude musieť vzdať toho, čo považuje za jeden z mála zdrojov šťastia. 

5. Endokrinná obezita 

V tomto prípade môže štítna žľaza produkovať menej hormónov, ako je potrebné na metabolizáciu čohokoľvek skonzumovaného. Spúšťačom môže byť aj ochorenie nadobličiek Cushingov syndróm, či choroba hypofýzy. 

6. Termogénna obezita 

Pri termogénnej obezite ľudské telo nedosiahne teplotu potrebnú na spaľovanie. Preto takmer všetko, čo postihnutí jedinci jedia, sa premieta do priberania. V takomto prípade je najlepšie obrátiť sa na špecialistu, ktorý sa zoberá obezitou. Ak bude pacient dodržiavať iba určité diéty bez odborného dohľadu, môže to viesť k vážnym zdravotným problémom. Hrozí totiž, že zníži príjem potravy natoľko, až nebezpečne schudne. 

Viac o téme: ZdravieObezitaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9