Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bez týchto POTRAVÍN do postele nechoďte: NAJEDZTE sa poriadne pred spaním a očakávajte TOTO

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Únava, ospalosť, mrzutosť či nesústredenosť. Toto sú najčastejšie prejavy problémov so spánkom. Našťastie existujú potraviny, ktoré zaručia, že budete spať ako bábätko.

Podľa odborníkov je nevyhnutné spať 7 až 8 hodín denne. Takto človek vstane oddýchnutý a pripravený naplno fungovať celý deň. Výskum však naznačuje, že každý tretí dospelý má problém s dostatkom spánku. Väčšina spí len 5 hodín, píše sa na eatthis.com.

Okrem zlých spánkových návykov, ktoré môžu viesť k zníženej produktivite, ospalosti alebo zlej nálade, sa nedostatok spánku spája s chronickým ochorením ako je obezita, cukrovka, hypertenzia, a dokonca aj depresia. Na jeho kvalitu pozitívne vplýva vypnutie elektronických zariadení pred spaním, vyhýbanie sa kofeínu vo večerných hodinách, vyvetraná spálňa či meditácia. Ukazuje sa však, že pomáha aj správne zvolená strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a chudé bielkoviny. 

1. Višne

Melatonín ktorý sa spája s reguláciou cirkadiánneho rytmu a podieľa sa na zaspávaní a kvalite spánku, prirodzene nájdeme v niektorých potravinách. Obsahujú ho aj višne. Štúdia, ktorá skúmala ich účinky, odhalila, že účastníci, ktorí ich konzumovali alebo pili višňovú šťavu, strávili viac času v posteli a kvalita ich spánku bola oveľa vyššia.

Bez týchto POTRAVÍN do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Kiwi

Je známe svojou chlpatou šupkou, zelenou dužinou a kyselkavou chuťou. Okrem toho, že je nabité zdravím a jeho konzumácia telu prospieva, pozitívne vplýva aj na spánok. Ľudia, ktorí ho začali pravidelne jesť, hlásili, že sa im ľahšie a rýchlejšie zaspávalo.

3. Arašidy

Tryptofán je základná látka na výrobu serotonínu. Ten sa spája s cyklom spánku a bdenia. Nachádza sa v potravinách, ako sú arašidy, morka, mlieko a vajcia. Ak ich začnete jesť, bude sa vám lepšie spať.

Bez týchto POTRAVÍN do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Losos

Omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v morských rybách ako je losos, sa zvyčajne spájajú so zdravím srdca a kognitívnym zdravím. Táto živina zohráva dôležitú úlohu aj pri zaspávaní. Konzumácia tučných rýb má pozitívny vplyv na reguláciu spánku. Keď telo nemá dostatok týchto látok, horšie spí, v noci sa častejšie prebúdza, pretože jeho vnútorné hodiny sú narušené.

5. Huby

Málo potravín prirodzene obsahuje vitamín D! Iné je to však v prípade húb. Jeho nedostatok je spojený so zlou kvalitou spánku, častým nočným prebúdzaním a ospalosťou počas dňa.

Bez týchto POTRAVÍN do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Jogurt

Alfa-laktalbumín, proteín nachádzajúci sa v srvátke mliečnych výrobkov, ako je jogurt, môže znížiť rannú ospalosť a zlepšiť bdelosť počas dňa. Keď má človek nízke hladiny vápnika, horšie sa mu zaspáva a kvalita spánku nie je dostatočná.

7. Tekvicové semienka

Potraviny s vysokým obsahom horčíka vrátane tekvicových semienok, pozitívne vplývajú na dĺžku spánku. Ak ich začnete pravidelne konzumovať, ráno vstanete oddýchnutí.

8. Paradajky

Paradajky sa považujú za ovocie pozitívne ovplyvňujúce spánok. Je to vďaka prirodzenej hladine melatonínu. Ich konzumácia priaznivo vplýva na kvalitu aj dĺžku spánku. Štúdia publikovaná v časopise Appetite odhalila, že ľudia, ktorí spali menej ako päť hodín, mali najnižší príjem lykopénu, prospešnej zlúčeniny nachádzajúcej sa práve v paradajkách.

Viac o téme: PotravinySpánokJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9