Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z nápojových automatov sa môžete NAKAZIŤ: Odnesú si to OBLIČKY i pľúca!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri čapovaní nápoja z automatu málokoho napadne, že by sa na ňom mohli nachádzať nejaké baktérie. Môže ísť však o nebezpečné druhy, ktoré dajú najavo svoju silu.

Vedci z Kalifornie tvrdia, že na nápojových automatoch našli baktérie E. coli, salmonelu a Pseudomonas aeruginosa, ktoré sa spájajú s vážnymi zdravotnými následkami, ako je zápal pľúc, meningitída a iné infekcie, píše sa na dailymail.co.uk.

Prekročené limity 

Tím testoval vzorky zo samoobslužných automatov na výrobu sódy, automatov na predaj vody a vonkajších zdrojov vody z vodovodu vo vidieckej východnej oblasti Coachella Valley. Asi tri štvrtiny vzoriek prekročili limity stanovené Agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA). Nejde pritom o jediný náznak nebezpečných baktérií číhajúcich v automatoch rýchleho občerstvenia. Napríklad jeden starší muž vo Washingtone zomrel v júni po vypití mliečneho kokteilu z miestnej predajne, keďže bol kontaminovaný listériou.

Výskumníci uviedli, že zistenia posilňujú dôležitosť čistenia týchto strojov a vývoj predpisov na zníženie rizika kontaminácie.

Dr Thomas Hile, biológ z univerzity Loma Linda a hlavný autor štúdie, povedal: „Naša štúdia je prvou, ktorá hodnotí kvalitu vody zo sódových fontán, automatov na vodu a vody z vodovodu, najmä vo východnom údolí Coachella.“

Z nápojových automatov sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ukázali to mikroorganizmy

V štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise Drinking Water, výskumníci zhromaždili 72 vzoriek vody z fontán s rýchlym občerstvením, automatov na vodu a vonkajších zdrojov vody z vodovodu vo východnej časti Coachella Valley v južnej Kalifornii. Táto oblasť je prevažne vidiecka a tvoria ju farmári, z ktorých mnohí sú prisťahovalci s nízkymi príjmami.

Zistili, že 41 percent automatov na výrobu sódy, 20 percent automatov na vodu a 50 percent vzoriek vody z vodovodu obsahovalo stopy salmonely, Pseudomonas aeruginosa a E. coli. Prišli na to meraním biofilmov, teda zhlukov mikroorganizmov, ktoré sa lepia na povrchy a môžu sa vytvárať v plastových rúrach rozvodov vody.

Vedci dodali, že plastové potrubie je ideálnym prostredím pre prosperovanie biofilmov, pretože sa naň môžu ľahko prilepiť. Filtračné systémy, bohužiaľ, v týchto strojoch nezabránia spotrebiteľom v pití kontaminovanej vody. To však nie je všetko. Automaty na predaj vody a sódové fontány mali „mikrobiálnu kontamináciu nad limity stanovené EPA“.

Nebezpečné baktérie

E. coli sú baktérie, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v črevách zvierat, ako je dobytok, kozy, ovce a jelene. Zatiaľ čo väčšina z nich je neškodná, niektoré môžu spôsobiť množstvo gastrointestinálnych symptómov vrátane žalúdočných kŕčov, krvavej hnačky a zvracania. Presné čísla sa líšia, ale odhaduje sa, že infekcie E. coli spôsobujú približne 265 000 ochorení a 100 úmrtí ročne.

Z nápojových automatov sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Malé deti a starší dospelí sú vystavení vyššiemu riziku vážneho ochorenia. V zriedkavých prípadoch sa u pacientov môže vyvinúť typ zlyhania obličiek nazývaný hemolytický uremický syndróm (HUS). Ide o stav, pri ktorom dochádza k abnormálnej deštrukcii krvných doštičiek a červených krviniek.

Baktérie Salmonella sa prenášajú z výkalov ľudí alebo zvierat a príznaky infekcie zvyčajne začínajú medzi šiestimi hodinami a šiestimi dňami po expozícii. Zvyčajne vymiznú v priebehu ďalších štyroch až siedmich dní bez potreby lekárskeho zásahu. Niektorí nemajú žiadne príznaky. Ochorenie však môže byť niekedy závažnejšie a viesť k hospitalizácii. Ľudia s už existujúcimi zdravotnými problémami, oslabeným imunitným systémom, deti mladšie ako 12 mesiacov a starší ľudia sú obzvlášť náchylní na vážne vedľajšie účinky – alebo dokonca smrť.

Salmonella infikuje každý rok viac ako 1,3 milióna ľudí, čo vedie k 26 500 hospitalizáciám a 420 úmrtiam ročne. Potraviny kontaminované salmonelou sú takmer vždy živočíšneho pôvodu, napríklad vajcia. Baktérie sa môžu skrývať aj v nepečenej alebo tepelne neupravenej múke používanej na výrobu cesta alebo cesta.

Pseudomonas aeruginosa sa zvyčajne nachádza v prostredí, napríklad v pôde alebo vo vode. Možno ho nájsť aj vo vlhkých priestoroch, ako sú umývadlá a vane. Tieto baktérie môžu viesť k infekciám v krvi, pľúcach, koži, gastrointestinálnom trakte a močovom trakte. Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú najviac ohrození infekciou. Podľa najnovších dostupných údajov CDC z roku 2017 spôsobila Pseudomonas aeruginosa 32 600 infekcií v USA a približne 2 700 úmrtí.

Hoci sa výskum týkal Kalifornie, nie je na škodu dávať si pozor na používanie samooblužných automatov a iných zdrojov vody z vodovodu. Nezabudnite si dôkladne umyť ruky!

Viac o téme: BaktérieZdravieNápojeLimonáda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9