Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

8 SIGNÁLOV, ktoré prezradia ZNIČENÚ imunitu: Mnohé z nich by ste si NEVŠIMLI!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa rozpozná ťažko, napriek tomu existuje niekoľko príznakov oslabeného imunitného systému. Telo vám tak dáva najavo, že je unavené a už nevládze.

Úlohu imunitného systému v zdravom životnom štýle nemožno podceňovať. Hoci pandémia COVID-19 nám všetkým dala rýchly kurz o kľúčovej úlohe obranného mechanizmu tela, niektoré varovné signály vrátane častých infekcií a únavy, môžeme prehliadnuť.

Znaky slabého imunitného systému podľa medicaldaily.com:

Opakujúce sa infekcie

Časté ochorenia na prechladnutie, chrípku a kvasinkové infekcie môžu byť varovným signálom, že telo má slabý obranný mechanizmus. Podľa Americkej akadémie alergickej astmy a imunológie môže byť potreba viac ako štyroch cyklov antibiotickej liečby za rok u detí a viac ako dvoch u dospelých znakom slabej imunity.

Problémy s trávením

Štúdie ukázali, že nízke množstvá prospešných črevných baktérií a mikróbov môžu ovplyvniť imunitu u ľudí. Časté tráviace problémy, ako je hnačka, plynatosť alebo zápcha, môžu byť včasnými varovnými príznakmi oslabeného imunitného systému.

Chudnutie

Niektorí to považujú za úspech, u iných to môže byť predzvesť niečoho horšieho. Nevysvetliteľná strata hmotnosti môže naznačovať zdravotné problémy a slabú imunitu.

8 SIGNÁLOV, ktoré prezradia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Časté kožné problémy

Výskyt kožných vyrážok a infekcií naznačuje určité nedostatky v imunitnom systéme.

Pomalé hojenie

Ak si všimnete, že sa vám popáleniny alebo rezné rany hoja nezvyčajne dlhšie, zrejme budete musieť kontaktovať lekára, pretože to môže byť príznak slabého imunitného systému.

Náhly vznik alergií

Zvýšená citlivosť na niektoré potraviny a náhly vznik alergií sú príznakmi narušenej imunitnej funkcie.

Únava

Keď je imunitný systém prepracovaný, môžete pociťovať chronickú únavu. Ide však o únavu, ktorá sa po odpočinku nemusí zlepšiť. 

Autoimunitné poruchy

Stav, pri ktorom imunitný systém omylom napadne tkanivá tela. Diagnóza stavov, ako je reumatoidná artritída, lupus alebo celiakia, poukazuje na poruchu imunitného systému.

Tipy na posilnenú imunitu:

Spánok

Kvalita aj kvantita spánku môže ovplyvniť imunitný systém. Výskum ukázal, že dostatočný spánok môže znížiť zápal a zvýšiť hladinu protilátok potrebných na boj proti infekciám.

8 SIGNÁLOV, ktoré prezradia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vitamín D

Nízke hladiny vitamínu D sú spojené so zvýšeným rizikom infekcií, vrátane COVID-19 a autoimunitných porúch. Prezradí ho krvný test. Doplňte si vitamín vhodnými potravinami a doplnkami výživy. 

Stres pod kontrolou

Chronický stres zvyšuje zápal a potláča imunitný systém. Zvládanie stresu pomocou meditácie, dychových cvičení a iných techník môže posilniť imunitnú odpoveď.

Koniec s fajčením a alkoholom

Fajčenie a pitie alkoholu sú škodlivé faktory ovplyvňujúce imunitný systém. Ak ich obmedzíte, zvrátite účinky.

Cvičenie a zdravá hmotnosť

Vyvážená strava a zdravý životný štýl môžu pomôcť dosiahnuť zdravú hmotnosť potrebnú na udržanie fungovania imunitného systému.

Viac o téme: ZdravieImunitaChorobyImunitný systém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9