Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kedy VYHODIŤ opaľovací krém? PRAVDA o tom, či vám stačí ten z MINULÉHO roka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Leto je tu a vy váhate, či použiť opaľovací krém, ktorý ste si kúpili minulé leto? Netreba zabúdať na to, že rovnako ako potraviny, aj prípravok na ochranu pred slnečnými lúčmi má dátum spotreby.

Opaľovací krém ochráni pokožku pred silou slnečných lúčov. Má však istú životnosť. Či sa stane ochrancom alebo koži skôr uškodí, závisí od dátumu spotreby aj podmienok skladovania.

„Opaľovací krém totiž nevydrží večne a jeho používanie môže pokožke ublížiť,“ varuje dermatológ Neil Farnsworth.

Môže sa teda opaľovací krém "pokaziť"? Áno. Väčšina produktov na trhu má uvedený dátum exspirácie tri roky po jeho vyrobení a býva na fľaši alebo tube, píše sa to na livestrong.com. Aby bol účinný, musí byť správne skladovaný.

„Nadmerné teplo alebo vlhkosť ho môžu poškodiť, takže produkt, ktorý bol na priamom svetle alebo v teplej miestnosti, nemusí vydržať tak dlho, ako sľubuje štítok,“ tvrdí Farnsworth.

Čo sa stane, keď použijete krém po dátume:

1. Môžete sa spáliť

Hlavným problémom používania takéhoto opaľovacieho krému je fakt, že vás vystavuje riziku spálenia. Podľa Skin Cancer Foundation to časom môže zvýšiť riziko rakoviny kože a spôsobiť predčasné starnutie pokožky.

„Po uplynutí doby krém stráca svoju účinnosť a neposkytne vám ochranu, o ktorej si myslíte, že máte vďaka nemu," poznamenal dermatológ Farnsworth.

Kedy VYHODIŤ opaľovací krém?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

A to nie je jediný problém. Chemické aj minerálne opaľovacie krémy obsahujú dispergačné zložky, ktoré im pomáhajú rovnomerne sa rozšíriť po pokožke. Po dátume spotreby však môžu zmeniť konzistenciu krému, čo sťaží jeho rovnomerné nanášanie a zníži ochranu pred slnkom.

2. Hrozí kožná reakcia

Podľa Clevelandskej kliniky je tiež možné, že opaľovací krém po expirácii zoxiduje alebo bude obsahovať baktérie, ktoré by mohli potenciálne vyvolať alergickú reakciu, vyrážku alebo akné.

Ako spoznať, že krém patrí do koša? 

„Ak bol váš opaľovací krém skladovaný pri izbovej teplote a mimo priameho slnečného žiarenia, najlepší spôsob, ako zistiť, či je ešte použiteľný, je skontrolovať dátum spotreby,“ konštatoval Farnsworth.

Ak však na fľaštičke nie je uvedený, ľahko zistíte, že patrí do koša a nie na vašu pokožku. Ako to odhalíte:

  • Krém je vodnatý
  • Zmenila sa jeho farba
  • Vonia ináč

Ako ho skladovať? 

Nikomu sa nechce vyhodiť plnú fľašu opaľovacieho krému, ktorú si len nedávno kúpil. Aby ste sa tomu vyhli, skladujte ho vo vnútri pri izbovej teplote a chráňte pred priamym slnečným žiarením. Keď ste vonku, uložte opaľovací krém na tienené miesto alebo ho zabaľte do uteráka. Opaľovací krém s uplynutou dobou platnosti totiž neponúka rovnakú ochranu pred slnečným UV žiarením, takže ak ho použijete, môžete sa spáliť a zvýšiť riziko rakoviny kože.

Kedy VYHODIŤ opaľovací krém?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo ešte treba vedieť? 

1. Môže doba spotreby opaľovacieho krému vypršať, ak nie je otvorený?

Zložky v opaľovacích prípravkoch sa začnú rozpadať po troch rokoch bez ohľadu na to, či bol výrobok otvorený alebo nie.

2. Je 2-ročný opaľovací krém ešte dobrý?

Áno, pokiaľ bol skladovaný pri izbovej teplote a mimo priameho slnečného žiarenia. Ak si tým nie ste istí, pred jeho použitím si overte, ako vyzerá, vonia a aký je na dotyk. Akékoľvek zmeny farby, vône alebo konzistencie môžu znamenať, že je zlý, a to aj v prípade, že ešte neuplynul dátum spotreby.

3. Aký je najlepší opaľovací krém pre citlivú pokožku?

„Minerálne opaľovacie krémy majú tendenciu byť jemnejšie ako ich chemické náprotivky, čo z nich robí lepšiu voľbu pre citlivú pokožku,“ tvrdí dermatológ Farnsworth.

Vyrábajú sa z prísad, ako je oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, ktorý namiesto toho, aby sa absorboval, sedí na povrchu pokožky.

Viac o téme: SlnkoZdraviePrevenciaOpaľovací krém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9