Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Explózia v MOZGU, ktorú vyvolá MASTURBÁCIA: Ruka "tam dole" spúšťa veľké ZMENY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Či už dozvuky po príjemnej činnosti alebo pocity tesne pred vyvrcholením, za každých okolností sa do toho zapája mozog. Bez neho by to totiž nebolo ono. Čo sa presne deje v tomto orgáne pri masturbácii?

Tých rečí sme sa už napočúvali. Sebauspokojovanie sa zvyklo spájať so slepotou, nízkym počtom spermií, erektilnou dysfunkciou alebo dokonca s problémom vo vzťahu. Jednoducho povedané, masturbovanie, zatiaľ čo máte po svojom boku partnera, nie je normálne. Názor odborníkov je jednoznačný. Ide len o obyčajné mýty, ktoré by sme mali vypustiť z hlavy.

„Ľudia majú výčitky a nadobúdajú dojem, že masturbácia je nezdravá. S vaším telom sa však nedeje nič zlé,“ vysvetľuje Michele Waldronová, Psy.D, LADC-I, CSCT, licencovaná psychologička a terapeutka, ktorá sa zameriava na vzťahy a sex. "Masturbácia je skvelý spôsob, ako sa dozvedieť o svojom tele viac a dopriať si potešenie."

Nielenže neexistujú žiadne škodlivé fyzické účinky tejto aktivity, ale odborníci tvrdia, že masturbácia je úplne normálne, zdravé sexuálne správanie, ktoré spúšťa silné zmeny vo vašom mozgu, píše sa na thehealthy.com. Prostredníctvom skenov fMRI boli vedci schopní identifikovať, ktoré oblasti tohto orgánu reagujú, keď sú ľudia vzrušení a zažívajú orgazmus, hovorí Dr. Waldronová, ktorá sa pozrela na účinky sebauspokojovania.

Explózia v MOZGU, ktorú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlepšuje náladu

Keď masturbujeme, mozog zaplaví telo prospešnými chemikáliami, ktoré posilňujú celkovú pohodu, hovorí Evie Plumbová, akreditovaná sexuálna vychovávateľka. Dostaneme silnú dávku dopamínu, chemickej látky zodpovednej za to, že cítime potešenie, spokojnosť a šťastie. Ukázalo sa, že nedostatok dopamínu prispieva k nízkej energii, nízkej nálade a všeobecnému nedostatku motivácie, podľa Cleveland Clinic.

Prirodzený protijed na stres a úzkosť

Keď sme vzrušení, oblasti predného kortexu nášho mozgu sú menej aktívne, hovorí Khristina Boothová, DO, MS, rodinná lekárka v Union Health Center v New Yorku. Zmenšujú sa pocity strachu a úzkosti, čo podporuje relaxáciu. Navyše, hypotalamus uvoľňuje oxytocín, hormón dobrej nálady, ktorý podporuje sexuálne vzrušenie. Výskum ukazuje, že oxytocín v skutočnosti pôsobí ako ochranný štít proti kortizolu – stresovému hormónu – tým, že znižuje jeho hladiny a zmierňuje stres.

Jeden z najlepších prírodných pomocníkov proti bolesti

Mozog tiež uvoľňuje endorfíny počas masturbácie, pričom pri orgazme zažívame obrovský zásah hormónov. Tieto endorfíny „zvyšujú energiu, prietok krvi a srdcovú frekvenciu, znižujú bolesť a ešte viac stimulujú naše centrá odmeňovania v mozgu,“ hovorí Dr. Boothová. Endorfíny zohrávajú kľúčovú úlohu pri úľave od bolesti.

"Považujte ich za prirodzené opioidy v tele," hovorí Dr. Boothová. Napríklad "masturbácia môže zmierniť bolesti hlavy a menštruačné kŕče a uvoľniť svaly." Výskum z roku 2020 publikovaný v International Journal of Molecular Science dokonca zistil, že endorfíny v našom tele majú silnejší účinok na zmiernenie bolesti ako morfín.

Explózia v MOZGU, ktorú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomôže vám zaspať

„Po orgazme mozog signalizuje nášmu telu, aby sa uvoľnilo a vstúpilo do fázy odpočinku parasympatického systému,“ opisuje Dr. Boothová. "Cítime pocit ľahkosti a lepšie sa nám spí."

Vplyv má na to aj uvoľňovanie serotonínu – ďalšieho hormónu šťastia. Serotonín pomáha regulovať cyklus spánku a bdenia a je dôležitým stavebným kameňom na tvorbu melatonínu, hlavnej chemickej látky v našom tele, vyvolávajúcej spánok. Výskum tiež ukazuje, že ďalší hormón uvoľnený počas orgazmu nazývaný prolaktín, podporuje lepší spánok s rýchlym pohybom očí (REM), ktorý je dôležitou súčasťou nášho spánkového cyklu pre hlbší a kvalitný odpočinok.

Spája sa so sebavedomím

Sme nabití všetkými hormónmi dobrej nálady a nachádzame sa v bezpečnom priestore. Zároveň prichádzame na to, čo má naše telo rado. Toto sebaobjavovanie môže posilniť náš obraz tela a sebadôveru. Jedna štúdia z roku 2015 zistila, že ženy, ktoré častejšie masturbujú, hlásili vyššiu úroveň sebaúcty (ako aj výrazne viac orgazmov).

Vyvoláva pocity viny a hanby

Niektorí ľudia môžu cítiť to, čomu sa hovorí „masturbačná vina“ kvôli  tomu, čo im bolo vštepované odmalička. Mnohí vyrastali v kultúrach, kde si mnohí doslova zakrývajú oči pred masturbáciou a pohoršujú sa. To sťažuje ženám, aby sa cítili dobre pri užívaní si potešenia, ktoré im ich telo môže poskytnúť. Podobne výskum ukazuje, že muži môžu pociťovať úzkosť z praktík alebo frekvencie masturbácie v dôsledku kultúrnych, sociálnych alebo rodinných vplyvov. Kvôli psychologickým bariéram ani len nevedia o čo prichádzajú. O príjemný pocit z úplne prirodzenej činnnosti, ktorou dávajú najavo lásku k svojmu telu. Čo je viac? 

Viac o téme: ZdravieMozogPrevenciaMasturbácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9