Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZASTARANÉ tvrdenie, ktoré zbytočne ZAVÁDZA: Častý MÝTUS o zákrokoch na pleti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa každý rok snažíte objednanými ošetreniami "zmestiť" do pár týždňov, kým je vonku zima, zrejme si vydýchnete po tomto zistení. Mnohé z nich už totiž môžete podstúpiť aj v lete.

O rôznych ošetreniach a drobných zákrokoch na pleti sa vždy hovorievalo, že je vhodné ich absolvovať v jesenných alebo zimných mesiacoch. Mohol za to okrem iného aj fakt, že ste s postihnutým miestom na pokožke nemohli ísť na priame slnečné žiarenie. Ide však len o zastarané tvrdenie. Doba pokročila a s ňou aj ošetrenia, ktoré vám dovoľujú skrášliť sa i v letnom období! Záleží však na klinike a jej prístrojoch, ktoré používa. 

"Sú ošetrenia, ktoré môžeme vďaka najnovším technológiám a samotnému procesu a jeho neinvazivite vykonávať celoročne," potvrdzuje dermatovernerologička MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky Tomar, ktorá patrí medzi tie s moderným vybavením.

Nevadí, ak svieti slnko

Dokonca laserová epilácia sa v minulosti robila výhradne v zimnom období. Dnes? Letné dni nie sú prekážkou! Na svedomí to majú najnovšie generácie laserov, vďaka ktorým sa dajú tieto ošetrenia vykonávať celoročne. Treba sa len informovať vopred v danej klinike, či má takéto prístroje k dispozícii. 

MUDr. Adriana Tomeková.
Zobraziť galériu (3)
MUDr. Adriana Tomeková.  (Zdroj: red)

Medzi ďalšie celoročné procedúry patrí napr. mezorejuvenizácia, ktorá kombinuje mezoterapiu s laserom. Aplikácia botulotoxínu a kyseliny hyalurónovej taktiež nezávisí od ročného obdobia. Chcete si dať odstrániť kožné výrastky, ale čakáte na jeseň? Zbytočne. Odstraňovanie laserom, elektrokauterom alebo tekutým dusíkom môžete absolvovať počas celého roka. 

"Všetky typy terapie sú veľmi šetrné, neinvazívne, robíme ich ambulantne a bez skalpela, tým pádom aj bez šitia. Nevyžadujú si dlhú rekonvalescenciu, občas vzniká po zákroku chrasta, ktorá za 2 – 3 dni odpadne. Po injekčných aplikáciách vzniká zriedkavo hematóm a iné, o ktorých vás lekár informuje vopred," objasňuje doktorka. 

Ktoré skôr v zime? 

Výhradne v neslnečnom období sa vykonávajú chemický peeling a ošetrenia s retinolom. Taktiež sú zákroky, ktoré sa môžu vykonávať celoročne, ale optimálne je ich absolvovať v zimnom alebo jarnom období s prihliadnutím na potrebné opakovania zákrokov. 

Hyperhidróza.
Zobraziť galériu (3)
Hyperhidróza.  (Zdroj: red)

"V zimnom či skorom jarnom období odporúčame absolvovať napríklad aj ošetrenia na redukciu celulitídy ako je LPG - lipomassage. Nie preto, že by ošetrenie ovplyvňovalo možnosti pobytu na slnku, ale skôr z praktických časových dôvodov. Lipomassage účinne aktivuje spaľovanie tukov (lipolýza) a súčasne zlepšuje kvalitu pokožky. Počet ošetrení je individuálny a záleží na tom, akým stupňom celulitídy pacientka trpí a aká je pokožka ochabnutá. Pre cielený výsledok je ale vhodné podstúpiť kúru 10 ošetrení," vysvetľuje MUDr. Tomeková. 

To isté platí pri odstraňovaní cievok. Robí sa celoročne, ale treba myslieť na to, že účinok laseru je postupný. Viditeľný efekt zvyčajne prichádza po niekoľkých týždňoch. Ak chcete riešiť nadmerné potenie aplikáciou botulotoxínu, efekt terapie sa začína od 3 dní po aplikácii.

"Dĺžka trvania efektu je individuálna - od 6 mesiacov do 1 roka, v priemere 7-10 mesiacov. Absolvovať ich preto odporúčame krátko pred problematickou sezónou, teda na jar. V prípade ťažších prípadov aplikáciu odporúčame celoročne," tvrdí odborníčka. 

Záleží teda od prístrojov, ktoré má klinika, kde sa chystáte na dané ošetrenie. Zistite si vopred, či je v poriadku zákrok podstúpiť aj vtedy, keď je letné obdobie v plnom prúde.

Viac o téme: SlnkoZdraviePokožkaPrevenciaKlinika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9