Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na prvý pohľad bežné príznaky STARNUTIA, v skutočnosti nebezpečné OCHORENIE: Takto zistíte demenciu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je postrachom starších ľudí. Ovplyvňuje ich správanie, myslenie a celkové fungovanie. Často sa za však zamieňa s bežnými príznakmi starnutia. Ako ju rozoznať?

Hoci zmeny videnia, nálady a rozhodovania sú bežnými príznakmi demencie, podľa odborníkov je náročné ju diagnostikovať a môže to urobiť len kvalifikovaný špecialista. Toto ochorenie totiž ovplyvňuje spôsob, akým človek hovorí, myslí, cíti a správa sa. Výpadky pamäte, miešanie slov a problémy so sústredením môžu byť však aj bežnou súčasťou starnutia, píše sa na dailymail.co.ukPamäťové lapsusy sú však nepríjemnosťou, ktorá v určitom okamihu postihne každého. Na čo všetko má vplyv demencia a ako ju odlíšiť od bežných príznakov starnutia?

1. Pamäť

Medzi bežné príznaky starnutia patrí situácia, kedy človek zabudne na to, čo mu bolo pred chvíľkou povedané, nedá veci na správne miesto, alebo mu trvá dlhší čas, kým vykoná predtým bežnú vec.

„Symptómom demencie je, že sa postihnutý stratí vo vlastnom dome, alebo na miestach, ktoré pravidelne navštevoval,“ konštatoval odborník na demenciu Paul Edwards.

Podľa odborníčky na Alzheimerovu chorobu Jaine Enginnerovej práve problémy s pamäťou alebo myslením môžu byť skorým príznakom demencie.

„Ak však človek žije rušným životom, môže to byť len znak stresu alebo starnutia,“ dodala.

Aby lekár diagnostikoval niekomu demenciu, jeho strata pamäti musí byť pravidelná a významne ovplyvňovať jeho život.

2. Jazyk

Nie je nezvyčajné mať problém nájsť tie správne slová alebo udržať krok počas konverzácie.

„Ak sa počas nej rozptýlite, nesústredíte, začnete sa odkláňať od témy, nemusí to nevyhnutne znamenať, že niečo nie je v poriadku," poznamenala Engineerová.

Varovala však, že keď človek neustále zabúda názvy bežných predmetov a často sa snaží nájsť správne slovo, môže to byť príznak demencie.

"Ťažkosti pri hľadaní slov sú dosť silnou charakteristikou u niekorých ľudí s týmto ochorením,“ dodal Edwards.

Na prvý pohľad bežné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Nálada a správanie

Nikto neočakáva, že sa bude neustále cítiť pozitívne.

„Ale ak niekto začína byť ľahko podráždený alebo zažíva extrémne vzostupy a pády, môžu to byť príznaky demencie,“ zhodujú sa odborníci na túto chorobu.

Ochorenie môže spôsobiť, že sa človek stiahne z práce, začne sa strániť priateľov aj rodiny, keďže nie je schopný fungovať tak, ako predtým a je pre neho lákavejšie ostať doma.

4. Zrak

Nedávne štúdie ukázali, že zdravotné problémy s očami môžu výrazne zvýšiť riziko choroby.

„Je úplne normálne, že váš zrak nie je taký ostrý, ako keď ste boli mladší, je to v poriadku,“ konštatovala Engineerová.

Ako dodala, ľudia s demenciou však môžu čeliť problémom so spracovaním a rozlišovaním rôznych farieb, čo spôsobuje, že nesprávne interpretujú vzory a odrazy.

„Je to preto, že oči posielajú správy do mozgu, aby pochopil, čo človek vidí, ale ochorenie je príčinou, že tieto správy sú skreslené," vysvetlila.

Niektoré typy choroby môžu dokonca príležitostne spôsobiť halucinácie.

5. Sústredenie a rozhodovanie

Všetci občas stratíme pojem o čase, najmä, keď sme zaneprázdnení alebo v strese. Príležitostné prijímanie rozhodnutí bez toho, aby ste si ich dôkladne premysleli, je bežným príznakom starnutia.

„Ak sa však stratíte na známom mieste alebo neviete nájsť cestu domov, môže to znamenať, že sa u vás začína prejavovať demencia,“ konštatoval Edwards.

Podľa neho, pokles schopnosti robiť správne rozhodnutia môže mať naozaj vážne následky pre človeka a jeho okolie, najmä pokiaľ ide o peniaze alebo osobnú bezpečnosť.

Vplyv na mozog a pamäť

Demencia je zastrešujúci pojem, ktorý sa používa na opis celého radu neurologických porúch, ktoré postihujú mozog a ovplyvňujú pamäť, myslenie a správanie. Existuje mnoho typov, z ktorých najčastejšou je Alzheimerova choroba. Niektorí ľudia môžu trpieť dokonca kombináciou rôznych typov tohto ochorenia. Ide o celosvetový problém, najčastejšie sa vyskytujúci v bohatších krajinách, kde sa ľudia dožijú vysokého veku. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na demenciu. Určité medikamenty však môžu spomaliť jeho progresiu a čím skôr sa diagnostikuje, tým účinnejšia môže byť liečba.

Viac o téme: PrevenciaStarnutieDemenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9