Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sľubujú viac pohodlia a menej starostí: Vedci VARUJÚ na skryté zdravotné RIZIKÁ menštruačných nohavičiek

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

V posledných rokoch sa stali doslova hitom. Tento "vynález" vzbudzuje u mnohých žien zvedavosť a tie, ktoré mali možnosť ho vyskúšať, ho zase vychvaľujú do nebies. Netešte sa však predčasne.

Vďaka ich komfortu sú obľúbené u žien, ktoré hľadajú nenáročnú alternatívu k tampónom. Objavil sa však dôkaz, že až dve tretiny týchto menštruačných nohavičiek obsahujú tzv. toxické „večné chemikálie“, ktoré sa spájajú s rôznymi zdravotnými problémami, od rakoviny obličiek až po potrat a dokonca aj neplodnosť, píše sa na dailymail.co.uk.

Prírodný produkt s chemikáliami

Nedávno sa dostala na pretras jedna z najpopulárnejších značiek menštruačných nohavičiek v USA. Nicole Dickensová obvinila spoločnosť, že v jej spodnej bielizni sú chemikálie. Nezávislé testovanie spodnej bielizne treťou stranou údajne ukázalo zistiteľné hladiny per- a polyfluóralkylových látok, známych ako PFAS. Ide o triedu približne 12 000 umelých chemikálií, ktoré odpudzujú mastnotu, vodu, škvrny a teplo. Všetky PFAS obsahujú väzby uhlík-fluór, jednu z najsilnejších, aké človek pozná. Nazývajú sa „večné chemikálie“, pretože ich rozklad v prostredí a tele trvá tisíce rokov.

Dr Shruthi Mahalingaiahová, výskumníčka v oblasti environmentálneho zdravia na Harvarde T.H. Chan School of Public Health objasnila: „PFAS sa v tele nerozkladá, ani nemetabolizuje. Vylučujú sa do materského mlieka, menštruačnej krvi, prenášajú sa na plod počas tehotenstva a pri strate krvi. Veľmi malé množstvo sa môže vylučovať stolicou a močom.“

Doktorka Mahalingaiahová kúpila pár nohavičiek pre svoju dcéru, no bola šokovaná, keď sa dozvedela o ich potenciálnom obsahu PFAS, najmä preto, že boli predávané ako prírodný, organický produkt.

Preto sa špekulovalo, ako presne a v ktorom bode výrobného procesu sa toxické chemikálie dostanú do spodnej bielizne. Predpokladá sa, že náter odolný voči škvrnám a vode, ktorý sa pridáva do tkaniny, obsahuje PFAS. Spomínaná americká značka menštruačných nohavičiek, ktorá urovnala  trojročný hromadný súdny spor o 4 milióny dolárov, nakoniec sľúbila, že zabezpečí, aby sa PFAs "nepridávali" do tkaniny. 

Sľubujú viac pohodlia a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aby toho nebolo málo, spotrebiteľská aktivistická stránka Mamavation zistila, že 65 percent testovanej bielizne malo zistiteľné hladiny fluóru buď vo vonkajšej, alebo vo vnútornej vrstve nohavičiek. Mamavation poslala 17 párov spodnej bielizne od 14 značiek do laboratória s certifikátom Environmental Protection Agency, aby vypočítali množstvá fluóru v materiáli nad 10 ppm. Jedenásť z párov malo zistiteľný fluór.

"PFAS má určité využitie v prostrediach, kde sa má vytvoriť bariéra na blokovanie vlhkosti, takže to môže byť problém," dodáva Dr Ken Spaeth, šéf divízie pracovnej a environmentálnej medicíny v Northwell Health

Presný mechanizmus nie je známy

Zdravotné riziká PFAS sú ďalekosiahle, ale nie sú úplne jasné. Spájajú sa s vysokým krvným tlakom, niektorými typmi rakoviny a dokonca aj s neplodnosťou. Konkrétne spôsoby, akými chemikálie PFAS poškodzujú zdravie ľudí, sú nejednoznačné, ale na skutočnosti, že ovplyvňujú množstvo orgánových systémov v tele, niečo naozaj je. 

Dr Spaeth povedal: „Nepoznáme presné mechanizmy, poznáme len výsledky kontaminácie."

Ako pokračuje odborník, najhorší je na tom fakt, že ide o spodnú bielizeň, ktorá zakrýva citlivé intímne partie. Genitálie sú obzvlášť náchylné na absorpciu chemických látok. Koža vo vagíne a okolo nej je tak ohrozená

Dr Spaeth však upozornil, že dôkazy o účinku PFAS na plodnosť sú „zmiešané“: „Určite existujú nejaké dôkazy, ktoré naznačujú, že neplodnosť môže byť problémom. Tieto chemikálie narúšajú endokrinný systém. Jeden zo spôsobov, ako narúšajú endokrinný systém, súvisí s normálnymi dráhami a normálnymi aktivitami hormonálnej signalizácie, vrátane estrogénu a niektorých ďalších hormónov, ktoré sú rozhodujúce pre reprodukčné zdravie žien. Takže ten potenciál tu určite je, ale nie je presne jasné, do akej miery by to ovplyvnilo plodnosť.“

Dôkazy o škodlivosti od iných štúdií

PFAS môžu byť nebezpečné aj počas niekoľkých štádií tehotenstva, vrátane vyvíjajúceho sa plodu. Štúdia zverejnená v júni zistila, že ženy v strednom veku s vyšším množstvom PFAS v ich krvi mali o 71 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku ako u iných žien v ich veku s nižšími hladinami chemikálií. Štúdia uviedla, že PFAS môže byť „nedoceneným faktorom, ktorý prispieva k riziku kardiovaskulárnych ochorení žien“.

Sľubujú viac pohodlia a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšia štúdia v roku 2020 zase šokovala tvrdením, že účastníci s najvyššími koncentráciami PFAS v krvi mali viac ako dvojnásobnú pravdepodobnosť vzniku rakoviny obličiek v porovnaní s tými, ktorí mali najnižšie koncentrácie.

Ľudia už majú v sebe merateľnú hladinu chemikálií PFAS. Do tela sa dostanú obyčajným dýchaním vzduchu, pri konzumácii jedla alebo pití kontaminovanej vody. PFAS môže vstúpiť do tela aj cez pokožku, keďže častice sú veľmi malé.

Dr Spaeth povedal: "Akonáhle sú v tele, môžu cestovať v krvnom obehu,"

Autori prehľadu z roku 2016 uviedli, že polovica štúdií, ktoré skúmali, zistila, že expozícia PFAS viedla k predĺženiu času, ktorý ženám trvalo otehotnieť. Iná štúdia v Minnesote v roku 2020 tiež odhalila, že odstránenie zásob vody kontaminovanej PFAS viedlo k menšiemu počtu predčasných pôrodov a menšiemu počtu detí narodených s nízkou hmotnosťou a k zvýšenej miere plodnosti. Vo Švédsku vedci zase zistili, že ženy s dvojnásobným množstvom PFAS v krvi v porovnaní s ostatnými účastníkmi mali o 50 percent vyššiu pravdepodobnosť potratu.

Ako dodal Dr Spaeth na záver, keď už je nutné tieto chemikálie používať v nejakých výrobkoch, aspoň by o tom predávajúci mali vedieť. 

Viac o téme: ZdravieMenštruáciaSpodná bielizeňPlodnosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9