Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PRÍZNAK, ktorý hlási takmer každý s POKROČILÝM štádiom choroby: Vplyv na telo i MYSEĽ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neznesiteľné a paralyzujúce. To sú dve slová, ktoré sa často používajú na opis symptómov ochorenia, ktoré je v pokročilom štádiu. Ťažko chorobu vysloviť nahlas, keďže z nej ide strach a rešpekt.

Čím viac ubehne dní, tým je to horšie. Závažnosť príznakov rakoviny sa s progresiou ochorenia zintenzívňuje, no mnohí pacienti ich ignorujú, až kým sa nestanú neznesiteľnými, uvádza sa na express.co.uk.

Vyčerpanie ako častý prejav

Bohužiaľ, včasné neoznámenie príznakov výrazne zhoršuje prognózu rakoviny. Správy uvádzajú, že väčšina pacientov diagnostikovaných v pokročilých štádiách uvádza rovnaký vysiľujúci symptóm.

American Cancer Society vysvetľuje: „Vyčerpanie je pocit únavy a neschopnosti robiť veci obvyklým tempom. Táto únava vás môže ovplyvniť fyzicky, mentálne a emocionálne.”

Pacienti s rakovinou postihnutí týmto príznakom často opisujú pretrvávajúci pocit extrémnej únavy, ktorý sa zlepšuje odpočinkom.

PRÍZNAK, ktorý hlási takmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Takmer každý s pokročilou rakovinou má tento príznak," dodali.

Sú za tým hormóny alebo cytokíny

Bohužiaľ, keď je diagnostikovaná pokročilá rakovina, je nepravdepodobné, že bude vyliečená alebo účinne kontrolovaná liečbou. Nádor totiž napadne blízke tkanivo, lymfatické uzliny a iné vzdialené časti tela. Liečba sa môže stále podávať v snahe zmenšiť nádor, ale niekedy sa lekári rozhodnú, že riziká liečby prevažujú nad prínosmi. Treba poznamenať, že ľudia s pokročilým štádiom rakoviny majú väčšiu pravdepodobnosť únavy ako pacienti v skorších štádiách ochorenia.

Hlavnou príčinou únavy u pacientov s rakovinou sú poruchy hormonálnych hladín v tele, ktoré sa často vyskytujú pri ochoreniach, ako je rakovina prsníka a prostaty. Akonáhle je v tele vyšší počet rakovinových buniek, únava môže viesť k zníženiu príjmu potravy a zníženej aktivite.

Cancer Research UK dodáva: „Niektoré druhy rakoviny vytvárajú látky nazývané cytokíny. Cytokíny sú skupinou bielkovín v tele, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Tie môžu spôsobiť únavu.

Neustále sa vracajúca slabosť a únava

Správa publikovaná v lekárskom časopise BMC Primary Care charakterizovala typ únavy u pacientov s rakovinou v terminálnom štádiu ako „neznesiteľnú slabosť“. Uvádza, že „slabosť bola častejším neznesiteľným príznakom, ktorý sa vyskytol u 57 percent pacientov s paliatívnou starostlivosťou.''

PRÍZNAK, ktorý hlási takmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Clevelandská klinika zase opisuje únavu pri rakovine ako „paralyzujúcu“, pretože sa môže objaviť náhle.

„Pri tomto type únavy nepomáha žiadny spánok. Väčšinu času sa cítite fyzicky, emocionálne a duševne vyčerpaní,'' dodávajú odborníci z Clevelandskej kliniky. 

American Cancer Society dodáva, že pacienti často opisujú únavu ako pocit „apatický, vyčerpávajúci alebo vyprahnutý“, ktorý sa môže na chvíľu zmierniť, ale potom sa vráti. 

Ďalšie komplikácie

Okrem slabosti pacienti často hlásia „neznesiteľnú bolesť“, ako uvádza správa v BMC Primary Care. Bolesť u nevyliečiteľne chorých pacientov je často charakterizovaná ako chronická, pretože má tendenciu trvať dlhšie ako bolesť spôsobená inými problémami.

U pacientov s rakovinou bolesť často vedie k niekoľkým ďalším komplikáciám, ako sú:

  • Pocit podráždenosti
  • Zlý spánok
  • Zníženie chuti do jedla
  • Zníženie koncentrácie
Viac o téme: únavaRakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9