Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nahromadený TUK na PEČENI: Neviditeľný PROBLÉM sa ukáže na TVÁRI, takto ho SPOZNÁTE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je vidieť, no o to viac nebezpečný. Tuk sa môže hromadiť nielen pod kožou, čo možno spoznať na prvý pohľad. Môže sa nachádzať aj na pečeni, a to hlavne vtedy, ak si neviete odoprieť sladké či mastné jedlá.

Hoci obaľuje dôležitý telesný orgán, i napriek tomu možno zistiť, či sa tento problém netýka aj vás. Pozrite sa do zrkadla!

Keďže dôvodom hromadenia tuku na pečeni je hlavne nadmerný príjem kalórií, často sa stukovatenie pečene objavuje súčasne s ďalšími ochoreniami, za ktorými je láska k jedlu. Sprevádzať môže tento stav cukrovka alebo zvýšený cholesterol, ako sa píše na express.co.uk. Je veľmi nebezpečný, keďže môže obmedziť funkciu pečene. Výsledkom stukovatenia môže byť zjazvenie orgánu, pričom následky sú už trvalé a vážne. 

Spoznajte stav na tvári

Najhoršie na tom je, že stačí i mierne stukovatenie pečene a orgán nefunguje na sto percent tak, ako by mal. Našťastie problém s pečeňou, ktorá je poškodená, sa dá zistiť z tváre.

Nahromadený TUK na PEČENI:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Všímajte si tieto príznaky, ktoré upozornia na nefungujúci orgán:

  • opuch tváre
  • tmavé kruhy pod očami
  • pokožka žltej farby
  • povlak na jazyku a zápach z úst
  • popraskané krvné cievy na tvári
  • akné a rosacea na lícach a brade
  • hnedé pigmentové škvrny na pokožke tváre
  • žltkastý odtieň očí

V prípade nedostatočného fungovania pečene dochádza k hromadeniu tekutín v tele. Aldosterón napomáha k vylučovaniu tekutín, no v tomto prípade je jeho tvorba narušená. Tekutiny tak ostávajú v tele, pričom dochádza k nepríjemným príznakom, ktoré má na svedomí hromadenie kvasiniek v črevách. Môžete si všimnúť biely povlak na jazyku či zhrubnutý jazyk, čo je symptóm, vyskytujúci sa už v pokročilom štádiu stukovatenia pečene. Opuch nôh, členkov a chodidiel je tiež častým prejavom ochorenia. 

Ako sa chrániť? 

Ak sa chcete vyhnúť stukovateniu pečene, v prvom rade treba vylúčiť alkohol, cigarety a taktiež mastné jedlá. Skombinujte to so zdravými jedlami, vrátane rýb, ovocia, celozrnných potravín a orechov. Pridali ste k tomu všetkému pohyb? Ste na dobrej ceste vyhnúť sa nebezpečnému stavu a zabezpečiť správne fungovanie pečene!

Viac o téme: ZdravieTvárPrevenciaTukPečeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9