Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Extrémna ZMENA v tele počas VIANOC: Skutočný dôvod, prečo sa cez sviatky správame INAK

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

"Sviatočné hormóny" sú zjavne šialenejšie ako v iných obdobiach roka. Riadne s nami dokážu zamávať a vyvolať pocity, ktoré inokedy nezvykneme mávať. Na druhej strane, prinášajú aj niečo príjemné.

Pravdepodobne žiadne iné ročné obdobie nemá taký výrazný vplyv na naše správanie ako Vianoce. Zhovievavosť, láska k najmilším, ale tiež impulzívne správanie a rodinné spory. Žiadne hranice neexistujú. Keď sa to všetko spojí, ide o znamenie, že sú tu sviatky. Avšak za naším zdanlivo nevyspytateľným správaním v tomto ročnom období môže byť biologické odôvodnenie, ako sa píše na abcnews.go.com.

Mnohí odborníci tvrdia, že naše pocity, myšlienky a činy počas sviatočného obdobia sú poháňané hormonálnymi zmenami, ktoré môžu byť extrémnejšie ako v ktoromkoľvek inom ročnom období.

"Samozrejme, v každom smere z nás vychádza to najlepšie a najhoršie," povedal Dr. Robert Lustig, neuroendokrinológ a profesor pediatrie na Kalifornskej univerzite v San Franciscu.

Čo s nami robí stres?

Stres môže byť jedným z najväčších sviatočných slov. Kým stresový faktor je u každého iný, biologický základ je rovnaký. Stresový hormón kortizol funguje počas sviatkov nadčas, ako povedal Lustig.

Kortizol môže zvýšiť produkciu cukru v pečeni, aby poháňal svaly, čo môže zvýšiť krvný tlak. Stresová energia sa však môže zmeniť aj na viscerálny tuk, ktorý sa ukladá okolo pása. Predchádzajúce štúdie naznačujú, že vo všeobecnosti veľa ľudí počas sviatkov nepriberie viac kíl v porovnaní s inými obdobiami roka. Ale zloženie tela a dokonca aj to, ako svoje telo vnímame, sa pravdepodobne zmení.

Extrémna ZMENA v tele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stres môže tiež potlačiť imunitný systém a spôsobiť prechladnutie a chrípku. A zmes stresu, pokušenia a teplôt blízko bodu mrazu nás môže prinútiť siahnuť po jedle. Spaľovanie sacharidov nachádzajúcich sa v hustej, vysokoenergetickej dovolenkovej strave môže vytvárať telesné teplo a zvyšovať hladinu inzulínu. Je skvelé sa zahriať, ale príliš veľa inzulínu môže viesť k nízkej hladine cukru a môže spôsobiť kolaps tela. Chronicky vysoké hladiny inzulínu zase môžu viesť k cukrovke. Skutočným dôvodom, prečo siahame po lahodnom koláčiku alebo veterníku, je nakoniec zažiť ten teplý a neostrý pocit spokojnosti.

Pozitívne emócie vďaka rodine

Do hry vstupuje aj serotonín, inak známy ako hormón šťastia, sa považuje za skutočný význam vianočného obdobia. Jeho zvýšené hladiny môžeme nájsť v záverečných scénach filmových klasík ako je "Vianočný príbeh" alebo "Sám doma". Hormón sa vytvára hlavne vtedy, keď sa stretne rodina pokope. Hladiny serotonínu sa zvyšujú len prostredníctvom pocitov, ako je spolupatričnosť, nie prostredníctvom materiálnych statkov, ako sú dary a jedlo, povedal Lustig.

Takmer 80 percent Američanov tvrdí, že sa počas sviatkov cítia pozitívne a šťastne, podľa najnovšieho prieskumu Holiday Stress, ktorý zverejnila Americká psychologická asociácia. Niektorí uviedli, že komerčné aspekty sezóny, ako napríklad nakupovanie, pomáhajú taktiež vykúzliť tieto pozitívne emócie.

Jedlo ako uspokojenie

Ale keďže sa zdá, že dovolenkový humbuk začína každý rok skôr, stres môže trvať oveľa dlhšie. Takže namiesto snahy o vysoký obsah serotonínu sa mnohí rozhodnú pre krátkodobé uspokojenie, ktoré maskuje serotonín a zvyšuje hormón potešenia dopamín.

"Keď nemáte šťastie a máte stres, rozhodnete sa pre jednoduché potešenie, jedným z nich je jedenie," upozorňuje Lustig. "Problém je, že čím viac jete, tým viac klesá hladina dopamínu, čo môže spôsobiť, že budete chcieť jesť viac, aby ste sa cítili dobre."

Tento koncept by sa mohol premietnuť aj do stresového nakupovania, inak známeho ako maloobchodná terapia, povedal Lustig, hoci štúdie to ešte musia dokázať.

"Šťastie nemá nič spoločné s peniazmi. Nemá nič spoločné ani s jedlom," povedal Lustig. "Najlepšie je mať komunitu, resp. ľudí okolo seba a byť spokojný s tým, čo máte."

Extrémna ZMENA v tele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na záver hormón lásky

Záverečné pocity spokojnosti sa začínajú objavovať až na Štedrý deň, keď sa skončí zhon a prípravy.

„Hormón lásky oxytocín však navodzuje pocity dôvery a štedrosti,“ napísal Ludwig v úvodníku.

Podľa výsledkov prieskumu Americkej psychologickej asociácie sa takmer 70 percent Američanov cíti unavených dovolenkovým zhonom.

„Táto skúsenosť je dostatočne traumatizujúca,“ napísal Ludwig.

Možno by stálo za to pustiť sa do príprav skôr, pretože cyklus začína znova asi 300 dní po Vianociach. Na druhej strane, po tom všetko vás čaká odmena vo forme oxytocínu, teda hormónu lásky, ktorý sa vytvára napr. pri objatí blízkeho človeka. Myslite na to. Vianoce sú skvelou príležitosťou.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaHormónyVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9