Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Časté SPRCHOVANIE vás pred chorobami NEOCHRÁNI: OMYL o častej hygiene!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zabudnite na časté umývanie! Môže dôjsť ku strate samoregulačného mikrobiómu, čiže mikroorganizmov žijúcich v tele, ktoré kontrolujú hladinu mazu na pokožke.

Podľa odborníčky na hygienu Sally Blomfieldovej každodenné umývanie nie je potrebné. Ako tvrdí, väčšina ľudí to robí hlavne z jedného dôvodu. Spoločnosť si to jednoducho vyžaduje. 

Na hygienu rúk by sme nemali zabúdať, to je pravda. Avšak mnoho ľudí má mylné domnienky o tom, čo je čistota a hygiena. Vďaka čistote sa cítime dobre a hygiena je proces, ktorý bráni šíreniu choroboplodných zárodkov, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Z hľadiska prevencie chorôb to nie je dôležité

Podľa odborníčky na hygienu každodenná sprcha nie je v poriadku. Pred niekoľkými týždňami zomrel vo veku 94 rokov v Iráne Amou Haji, známy ako „najšpinavší muž sveta“, pretože sa takmer sedem desaťročí neumýval. Bloomfieldová naznačila, že za jeho životným štýlom nebolo z hygienického hľadiska nič zlé. Ba práve naopak. Časté umývanie odstráni mikroorganizmy, ktoré kontrolujú hladinu mazu na pokožke. Podľa dermatológov to môže spôsobiť, že pokožka bude náchylnejšia na dráždivé látky. 

Hoci na našom tele žijú mikróby, produkujúce nepríjemný zápach, nie sú pre nás škodlivé. Aby ste sa zbavili pachov, sprchovanie je riešením. Pokiaľ však ide o prevenciu chorôb, nie je to dôležité. Podľa odborníčky je naše telo vyvinuté a prispôsobené k tomu, aby malo mikrobióm. Ten má napĺňať funkciu čistého tela, avšak, neustále umývanie mydlom ho môže odstrániť.

Amou Haji, známy ako najšpinavší muž sveta, sa celé desaťročia nesprchoval.
Zobraziť galériu (2)
Amou Haji, známy ako najšpinavší muž sveta, sa celé desaťročia nesprchoval.  (Zdroj: profimedia.sk)

„Neexistujú dôkazy, čo robí permanentné umývanie mydlom s telom, ale počas pandémie Covidu sa ukázalo, že po častom umývaní rúk sme ich mali suché a bez oleja,“ dodáva odborníčka., čím potvrdzuje škodlivosť častého umývania. 

Nezabúdajte na umývanie rúk

Podľa nej by sme mali poznať rozdiel medzi čistotou a hygienou. 

„Čistota je to, čo robíme, aby sme vyzerali a cítili sa čisto, ale hygiena je čistenie, ktoré robíme, aby sme zabránili šíreniu choroboplodných zárodkov. Jednou z kľúčových vecí na zabránenie šírenia choroboplodných zárodkov, ako sme videli počas pandémie, bolo umývanie rúk," priznáva Bloomfieldová. 

Jednoducho to nepreháňajte a umývajte si ruky hlavne vtedy, keď manipulujete so surovou stravou a po použití toalety. 

Viac o téme: ZdravieUmývanieHygienaSprchovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9