Bojujete s ohňom v hrdle? Málokoho by napadlo v tej chvíli siahnuť po ovocí, no neurobíte nič lepšie! Konkrétne jablká vám môžu pomôcť odvrátiť tento stav.
Pocit pálenia v hrudníku alebo hrdle nastáva vtedy, keď sa kyselina vracia do pažeráka. Zlá strava, stres, cvičenie alebo jedenie tesne pred spaním sú príčiny tohto nepríjemného pocitu, informuje steptohealth.com.
Tipy na upokojenie pálenia
- Ak často bojujete s pálením záhy, mali by ste si dať záležať na tom, aby ste jedlo pomaly žuvali.
- Je tiež dobré jesť aspoň päťkrát denne v malých porciách a vyhýbať sa pitiu tekutín počas jedla.
- Ďalším dôležitým odporúčaním je nechodiť spať hneď po jedle. Mali by ste počkať aspoň 30 minút. V ideálnom prípade by ste však mali ísť do postele asi dve hodiny po jedle.
- Prednostne sa vyhnite tesnému oblečeniu alebo používaniu tesných opaskov v páse.
- Počas večere sa zase vyhýbajte tekutým jedlám, ako sú polievky alebo džúsy.
Ako pomôžu?
Jablká sú považované za veľmi účinné prírodné antacidum. Surové či v náleve, toto ovocie poskytuje takmer okamžitú úľavu od kyslosti. Spolu s ananásom, banánmi, papájami, pomelom a hruškami je to jeden z najlepších domácich prostriedkov na upokojenie nepohodlia pri refluxe kyseliny.
Jablčný ocot bojuje proti prekysleniu žalúdka. Pomáha ho znižovať a celkovo zlepšuje trávenie. Jedlá sóda, bylinkové čaje a zázvor sú tiež ideálne na zmiernenie nepríjemných následkov nevhodných žalúdočných kyselín.
Existuje niekoľko domácich prostriedkov proti páleniu záhy, pričom ideálne je ovocie. Jedno jablko denne vám pomôže udržať váš žalúdok zdravý! Výhody konzumácie tohto lahodného ovocia sú bohaté a rozmanité.
Benefity ovocia pre črevá a žalúdok
Jablčný sorbitol je ideálny pre črevné funkcie, ide o prirodzený prostriedok proti hnačke a črevný mobilizátor. Vysoký obsah vlákniny a pektínu v tomto ovocí poskytuje úľavu od problémov spôsobených kolitídou alebo gastroenteritídou.
Jablká sú tiež prírodné diuretikum a depuratívum, ktoré pomáha odstraňovať toxický obsah zo žalúdka a čriev. Jablkový čaj znižuje zápaly v žalúdku, upokojuje kyslosť, uvoľňuje žalúdok a prečisťuje ho. Jeho 1-litrový príjem denne rýchlo uľaví od mnohých nepríjemných symptómov.
Toto ovocie je tiež bohaté na horčík, železo, vápnik, draslík, dusík a fosfor, teda živiny, ktoré sú veľmi prospešné pre žalúdočné tkanivá. Jeho protizápalové vlastnosti, okrem iného, pomáhajú pri obnove divertikuly.
Jablkom proti páleniu záhy
Tieto tri prostriedky na zmiernenie tohto stavu s jablkami sú jednoduché, lacné a veľmi jednoduché na prípravu.
-
Jablkový čaj
Jablkový čaj môže pomôcť neutralizovať prebytočnú kyselinu a upokojiť tak od pálenia záhy.
Ingrediencie:
- 1 jablko
- Šťava z citróna
- 1 polievková lyžica kvetov harmančeka (15 g)
Príprava: Odstráňte šupku a jablko nakrájajte na malé kúsky. Vložte dve šálky vody do hrnca a pridajte jablká, citrónovú šťavu a harmanček. Varte 10 minút a pred scedením nechajte odstáť.
-
Jablkový cukrík
Ingrediencie:
- 4 šálky vody
- 4 veľké jablká
- 9 alebo 10 sušených sliviek
- 2 citróny
- 1 pomaranč
- hnedý cukor
Príprava: Jablká ošúpeme a prekrojíme na polovice. Všetky ingrediencie, ktoré sa majú variť, vložte do hrnca na 20 minút. Oslaďte podľa chuti bez toho, aby ste to prehnali. Konzumujte jednu porciu denne, aby ste predchádzali zápche, nadúvaniu alebo bolestiam brucha.
-
Jablčný ocot
Obsahuje prírodné kyseliny, ktoré pomáhajú zastaviť pálenie záhy a žalúdočnú nevoľnosť.
Ingrediencie:
- 3 zrelé jablká
- 1 1/4 galónu minerálnej vody
- 2 kilá hnedého cukru
Príprava: Jablká umyte vo vode so sódou bikarbónou pre celkovú dezinfekciu. Odstráňte kožu a nakrájajte ju na malé kúsky. Zmiešajte s cukrom a rozdrvte, kým nezískate hladké pyré. Do čistej sklenenej nádoby dajte päť litrov vody a pyré. Zakryte, ale nechajte otvory pre vzduch. Počas prvých 10 dní zmes denne miešajte drevenou lyžicou. V nasledujúcich desiatich dňoch zmes premiešajte každý druhý deň. Nechajte ešte 10 dní odpočívať. Následne preceďte do fľaše bez toho, aby ste ju naplnili. Otvárajte raz denne, aby ste zabránili ďalšiemu kvaseniu. Keď je váš jablčný ocot pripravený, rozrieďte lyžicu v pohári teplej vody a konzumujte.
S týmito tromi domácimi jablkovými receptami sa nepohodlie pri pálení záhy ihneď zmierni. Ďalšou výhodou je, že sú lacné a veľmi jednoduché na domácu prípravu bez konzervačných alebo škodlivých látok.