Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ZNIŽUJE počet VAJÍČOK vo vaječníkoch a ohrozuje PLODNOSŤ: Vec, ktorá je u mnohých BEŽNÁ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stres môže mať ďalekosiahle účinky než len na psychiku človeka. Dotýka sa tiež fyzickej stránky tela a pre ženy by mohol byť prekážkou v založení rodiny.

Podľa štúdie chronický stres môže poškodiť plodnosť ženy znížením počtu vajíčok vo vaječníkoch, uvádza dailymail.co.uk.

Môžu za to nižšie hladiny hormónov

Je známe, že stres môže ovplyvniť plodnosť u nežnejšieho pohlavia inhibíciou uvoľňovania kľúčového hormónu, čo v niektorých prípadoch vedie k zastaveniu menštruácie. Muži môžu tiež čeliť zníženej plodnosti, keďže stres u nich zase vedie k zníženiu hladín testosterónu a to by mohlo znížiť počet spermií.

Prišli na to čínski vedci, ktorí prinútili samice potkanov počúvať krik šesť hodín každý deň po dobu troch týždňov, ktorý by u nich vyvolaj stres, zatiaľ čo iné počúvali buď biely šum alebo iné zvuky v pozadí. Potkany, na ktoré sa kričalo, a teda boli v strese, mali po experimente podstatne menej mláďat. Z poklesu vedci vinili nižšie hladiny hormónov ako estrogén, ktorý sa podieľa na menštruačnom cykle, a anti-Mullerian, ktorý sa podieľa na plodnosti buniek vo vaječníkoch. 

Čítajte tiež: POTLAČÍ rast črevných NÁDOROV: Táto STRAVA by mohla ZVRÁTIŤ kolorektálny karcinóm!

ZNIŽUJE počet VAJÍČOK vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Poškodené bunky

V štúdii, publikovanej v časopise Endocrinology, vedci z univerzity Xi'an Jiao Tong v severnej Číne skúmali vplyv stresu na približne 100 samičiek potkanov. Tretinu z nich vystavili každý deň na tri hodiny ráno a večer nahrávke výkrikov jedného z výskumníkov. Ďalšia tretina počúvala biely šum, zvuk zo všetkých frekvencií súčasne, zatiaľ čo posledná skupina počula iba hluk pozadia.

Po 21 dňoch boli niektoré potkany utratené, aby sa vyšetrili ich vaječníky a hladiny hormónov. Potkany vystavené kriku mali v prvom vrhu v priemere asi deväť mláďat a v druhom 8 mláďat. Potkany v skupine bieleho šumu mali pre porovnanie 13 mláďat.

Vedci teda uviedli, že počet mláďat v skupine s krikom bol výrazne nižší ako v ostatných. Tento pokles bol pravdepodobne spôsobený znížením hladín hormónov vyvolaným stresom. Štúdie ohľadom vaječníkov tiež ukázali, že v skupine s krikom bolo viac poškodených buniek, čo ďalej obmedzovalo ich plodnosť.

"Na základe týchto zistení predpokladáme, že stres môže súvisieť so zníženou ovariálnou rezervou," uviedol vo vyhlásení Dr Wenyan Xi, odborník na plodnosť, ktorý viedol štúdiu. "Dôležité je určiť súvislosť medzi chronickým stresom a ovariálnou rezervou,” dodal

Viac o téme: ZdravieStresTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9