Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vytláčanie VYRÁŽOK ovplyvní LYMFATICKÉ uzliny: Zlozvyk zanechá viac než len STOPY na pleti!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyzerá lákavo, ide však o zlý zvyk, po ktorom vám môžu ostať viac než len začervenanie alebo jazva. Vykašlite sa na ustavičné stláčanie zápalového ložiska! Experimenty vám pleť skôr či neskôr spočíta.

Ruku na srdce. Aj vy patríte k tým, ktorí vyrážky nezvyknú nechať tak a hneď sa jej snažia zbaviť? Dermatológovia dvíhajú varovný prst!

Čítajte tiež: Varovné ZNAMENIE vysokého CHOLESTEROLU, o ktorom vie málokto: Tento ZÁPACH ho prezradí

Podľa nich vám táto činnosť prinesie viac škody ako úžitku. Ako sa píše na livestrong.com, ak túžite po krásnej pleti, mali by ste v prvom rade dbať na zdravú výživu. Keď je nesprávne zvolená, odrazí sa to na pleti. Pokožke prospieva aj pravidelné čistenie a starostlivosť.  Odborníci tiež odporúčajú, že ak máte problém s vyrážkami a akné, skôr ako sa do nich pustíte vlastnými rukami, radšej si pleť nechajte odborne vyšetriť. Ak si budete vlastnoručne vytláčať vyrážky, hrozia jazvy a infekcia.

Väčšie začervenanie a opuch

Príliš silné tlačenie a zlá manipulácia s pupienkom môže ešte viac zhoršiť situáciu. 

„Často totiž spustí zápalovú reakciu, čo vedie k väčšiemu začervenaniu a opuchu,“ uviedla dermatologička Claire Changová. 

Rana po pupienku sa podľa nej zväčší a predĺži sa čas potrebný na vyliečenie. Je to presný opak toho, čo chcete dosiahnuť.

Hrozí infekcia

Vytláčanie vyrážky môže spôsobiť traumu pokožky, ktorá vytvorí vstupnú bránu pre zlé baktérie. Akonáhle prejdú cez poškodenú kožu, môžu zhoršiť zápal alebo spustiť infekciu. Aj keď je to menej časté, v závažných prípadoch to môže dokonca viesť k hnisavému abscesu alebo k bakteriálnej infekcii kože. Výsledkom je opuchnutá červená vyrážka, ktorá je teplá na dotyk. Ak sa nelieči, môže sa dostať do lymfatických uzlín a krvného obehu a ohroziť vás na živote.

Vytláčanie VYRÁŽOK ovplyvní LYMFATICKÉ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môže vzniknúť jazvy

Pri vytláčaní vyrážky sa mnohí domnievajú, že tým zmizne rýchlejšie. Iróniou však je, že ak sa to neurobí správne, môže zanechať na tvári dlhotrvajúcu stopu. Zápal totiž môže rozložiť kolagén a spustiť väčšiu produkciu pigmentu v koži. Tento proces vytvára atrofické jazvy po akné a pozápalovú hyperpigmentáciu, teda tmavé škvrny na koži.

Čo robiť namiesto vytláčania?

Vyskúšajte mastičky na akné

Aby ste sa vyhli nežiaducim vedľajším účinkom vytláčania vyrážok, zbavte sa pupienkov pomocou mastí na akné a topical retinolov. „Pomáhajú predchádzať a liečiť akné," uviedla doktorka Changová. Ako dodala, lokálne látky, obsahujúce benzoylperoxid a kyselinu salicylovú, pomáhajú upokojiť zápal a bojujú s akné.

Navštívte dermatológa

Ak je tvorba vyrážok pretrvávajúcim problémom, mali by ste navštíviť dermatológa, ktorý posúdi stav vašej pokožky a prediskutuje možnosti, ako sa ich zbaviť. Okrem predpisovania liekov na akné vám ponúkne aj iné alternatívy odstraňovania pupienkov. Je to napríklad extrakcia akné, pri ktorej lekár použije sterilné nástroje na odstránenie čiernych a bielych bodiek. Ak je vaše akné veľmi zlé, dermatológovia zvyčajne odporúčajú aplikáciu kortikosteroidov, ktoré urýchlia proces hojenia hlbokých, bolestivých cýst alebo uzlín po akné a znižujú riziko zjazvenia. V niektorých prípadoch vezmú do rúk sterilnú ihlu alebo chirurgickú čepeľ na vyrezanie pupienka, cysty alebo uzliny a uvoľnia jej obsah.

Vytláčanie VYRÁŽOK ovplyvní LYMFATICKÉ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vytlačiť vyrážku?

Ak si za každú cenu chcete vyrážky vytláčať doma, doktorka Changová odporúča, aby ste postupovali podľa týchto krokov. Znížite tak riziko poranenia kože, infekcie a zjazvenia.

  • Pred kontaktom s pokožkou si ruky dôkladne umyte. Znížite tým pravdepodobnosť, že sa vám do kože dostanú nečistoty alebo baktérie, ktoré tak spôsobia infekciu.
  • Pred tým, než sa do toho pustíte, dajte si teplú sprchu, ale na tvár priložte teplý obklad. Pokožka sa tak zmäkčí, otvoria sa póry a pripraví sa na extrakciu. 
  • Pomocou čistej papierovej vreckovky jemne zatlačte pokožku okolo pupienka. Nikdy nepoužívajte nechty na stlačenie. Môžete tak neúmyselne poškriabať povrch pokožky a vytvoriť vstup pre baktérie spôsobujúce infekciu.
  • Nevyvíjajte príliš veľký tlak.​ Ak sa snažíte vyrážku vytlačiť, no pod jemným tlakom nejde von, je pravdepodobne príliš hlboký. Keď budete silno tlačiť, prispejete len k zvýšenému zápalu a začervenaniu.

Často je kľúčom k čistejšej pleti len trpezlivosť. Voľne predajné prípravky na akné a lieky na predpis si vyžadujú čas, aby zafungovali. Ak sa vyrážok chcete zbaviť čo najrýchlejšie, mali by ste častejšie navštevovať kozmetičku, ktorá má skúsenosti so starostlivosťou o pleť.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVyrážky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9