Varovné ZNAMENIE vysokého CHOLESTEROLU, o ktorom vie málokto: Tento ZÁPACH ho prezradí

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-27 13:00:00

Hoci sa zvyčajne neprejavuje symptómami, dlhodobo vysoké hladiny môžu spôsobiť určité telesné zmeny. Doktor upozorňuje na jeden príznak, ktorý zaregistruje váš čuch!

Lekár Sami Firoozi, ktorý je kardiológom na Harley Street Clinic tvrdí, že ak vysoké hladiny cholesterolu obmedzujú prietok krvi do vašich nôh, môže sa objaviť „páchnúci“ príznak, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: PRÍČINA žalúdočných problémov po konzumácii CESNAKU odhalená: Spravte TOTO a ťažkosti ZMIZNÚ!

Keď je prietok krvi obmedzený

Cholesterol v skutočnosti nie je zlý. Telo ho potrebuje na to, aby fungovalo. Avšak trvalo vysoké hladiny cholesterolu môžu spôsobiť vážne komplikácie, z ktorých niektoré predstavujú hrozivé symptómy. Najzreteľnejšie príznaky vysokého cholesterolu vyplývajú z ochorenia periférnych artérií (PAD), pri ktorom hromadenie tukových usadenín z cholesterolu a iných odpadových látok blokuje tepny a obmedzuje zásobovanie svalov nôh krvou.

"Aj keď PAD nie je bezprostredne život ohrozujúce, proces aterosklerózy, ktorý ho spôsobuje, môže niekedy viesť k vážnym a smrteľným problémom, ako je kritická ischémia končatín, ku ktorej dochádza, ak je prietok krvi do nôh vážne obmedzený," varuje doktor Sami Firoozi.

Jedným z výpovedných znakov tejto komplikácie je „zapáchajúci hnis“ na prstoch a dolných končatinách.

"Pokožka na prstoch alebo dolných končatinách ochladne a znecitlivie, sčervenie a potom sčernie a/alebo začne napúchať a produkovať páchnuci hnis, čo spôsobuje silnú bolesť (gangrénu)," vysvetľuje odborník.

Ďalšie prejavy

Medzi ďalšie závažné varovné príznaky patria:

  • Silná pálivá bolesť v nohách a chodidlách, ktorá pretrváva, aj keď odpočívate
  • Pokožka je bledá, lesklá, hladká a suchá
  • Rany a vredy (otvorené rany) na chodidlách a nohách, ktoré sa nehoja
  • Strata svalovej hmoty na nohách

Príležitostne môže vysoký cholesterol vyvolať červené fľaky, resp. škvrny.

"V niektorých prípadoch sa môže ukladať okolo očí a vytvárať mastné, žltkasté hrudky," poznamenal doktor Firoozi.

Hoci sú zvyčajne neškodné, tieto usadeniny niekedy signalizujú vážny základný problém, varoval doktor.

Krvný test ukáže pravdu

Vzhľadom na súvisiace riziká je nevyhnutné nechať sa otestovať na vysoký cholesterol, aby bolo možné podniknúť kroky na jeho zníženie.

Váš praktický lekár môže odporučiť krvný test na kontrolu hladín cholesterolu, ak sa domnieva, že ste ohrozený – bude to závisieť od vášho veku, hmotnosti, fajčenia, či máte cukrovku alebo či máte v rodinnej anamnéze vysoký cholesterol alebo problémy so srdcom,“ vysvetlil doktor Firoozi.

Krvný test ukáže celkový cholesterol vo vašej krvi vrátane hladín „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu. HDL cholesterol sa bežne označuje ako „dobrý“ cholesterol, pretože zachytáva LDL cholesterol – „zlý“ typ – a transportuje ho do pečene, kde sa vyplavuje.

"Môžete byť tiež testovaní na zvýšený cholesterol, ak máte ochorenie srdca, ako je ochorenie koronárnych artérií alebo mŕtvicu v anamnéze," povedal doktor Firoozi.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cholesterol prevencia príznaky

2021-12-27 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia