Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Neberte ZÁDERY na ľahkú váhu: Toto NEROBTE, inak sa vám to VYPOMSTÍ infekciou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina nad nimi len rukou mávne, no až dovtedy, kým nimi o niečo nezavadia. Stačí sa obliecť či učesať si vlasy a príde nepríjemná bolesť. O slovo sa hlásia zádery v okolí nechtov.

Sú otravné a ešte k tomu bolia. Keď sa objavia zádery, mnohí to vyriešia tak, že si ich začnú hrýzť či trhať. 

Čítajte tiež: PREDZVESŤ choroby, ktorú si spočiatku nikto NEVŠÍMA: SVRBENIE chodidiel ako ZNAMENIE

Dermatologička Dana Sternová vysvetľuje, že ide o časť nechtovej kožičky, ktorá sa oddelila. Funguje ako také "tesnenie", ktoré chráni prielom medzi nechtom a pokožkou pred infekciou. Ak dôjde k jej popraskaniu a mierne sa odlúpne, na boku nechta vám zostane vidieť nepríjemný a často mierne bolestivý kúsok kože, ako sa píše na iflscience.com

Zádery sa môžu objaviť z rôznych dôvodov, ale v zásade k nim dochádza, keď si nejakým spôsobom zraníte pokožku. Pravdepodobne to nebude nič dramatické – dokáže to aj príliš dlhý pobyt v bazéne.

„Môžu byť výsledkom rôznych vecí, ako je hryzenie nechtov, zlá manikúra, suchá pokožka, používanie drsných mydiel a čistiacich prostriedkov a nízke teploty,“ povedal dermatológ James Collyer. "Každá z týchto vecí robí pokožku krehkou a náchylnou na praskliny."

Prečo sú problémom?

No, v prvom rade zádery sú dosť otravné. 

„Navyše, dosť bolia,“ zdôraznil Collyer. "V končekoch prstov je veľa nervových zakončení."

Čo je však dôležitejšie, môžu spôsobiť zápal a infekciu nechtu – najmä ak sa o ne náležite nestaráte.

"Bez tejto ochrany sa voda a vlhkosť a infekcie môžu ľahšie dostať do nechtovej jednotky," vysvetlila Sternová. "Akékoľvek narušenie kožnej bariéry vás urobí náchylnejšími na infekciu."

Neberte ZÁDERY na ľahkú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa ich zbaviť?

Dermatológovia sa zhodnú na jednom. V žiadnom prípade si ich netrhajte, ani neodhrýzajte necht. 

"Pod nechtom sú nervy a krvné cievy," povedala špecialistka na rodinnú medicínu Neha Vyasová pre Health Essentials Cleveland Clinic. "Takže si môžete spôsobiť krvácanie, infekciu a bolesť."

Sternová súhlasí: „Ak si kožičku potiahnete alebo odhryznete, môže sa roztrhnúť a nakoniec môžete odstrániť nielen túto časť, ale aj normálnu, zdravú kožu,“ povedala.

Namiesto toho odporúča „natrieť oblasť trochou alkoholu, narezať ju na spodnej časti kliešťom na kožičku a potom použiť trochu masti“. Taktiež je dobré ak si prelepíte záder leukoplastom, čím zabránite tomu, aby sa zachytával o veci. 

Hoci najlepším liekom je prevencia, v prvom rade sa treba správne starať o svoje ruky. Collyer radí, aby ste si nielen kožičku v okolí nechtov poriadne hydratovali. Zvlhčovanie môže pomôcť predchádzať vzniku záderov. Siahnite po masti alebo balzame, keďže hydratujú a chránia pokožku lepšie ako krém či pleťová voda. 

„Suchý vzduch a časté umývanie rúk môžu spôsobiť, že len prispejete k vzniku záderov,“ súhlasil Vyas. "Každodenné používanie hydratačného krému môže pomôcť."

Viac o téme: ZdraviePokožkaPrevenciaZádery
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9