Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Preč s BOLESŤOU chrbta i s liekmi: Lacný a jednoduchý TRIK bez vedľajších účinkov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Užívanie liekov proti bolesti je populárnym spôsob, ako liečiť všetky druhy bolesti. Jeden lekár však zdieľal jednoduchý trik, ktorý nič nestojí a môže byť rovnako účinný!

Bolesť chrbta je u mnohých veľmi častým problémom, ako upozorňuje Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS). Dobrou správou je, že bolesť zvyčajne nie je „vážna“ a časom sa zlepší. Lieky proti bolesti ako napr. ibuprofén sú populárnou voľbou na zvládnutie tohto nepríjemného problému. Ale doktor Michael Mosley navrhuje iné riešenie, ktoré vôbec nezahŕňa užívanie akýchkoľvek liekov.

Čítajte tiež: TRIK na NESPAVOSŤ, ktorý žene zmenil život: Vďaka zázraku z mrazničky ste tuhí do pár MINÚT!

Účinná myseľ

Dr Mosley sa vo svojom článku podelil o prekvapivý prístup k bolestiam chrbta. Dajú sa totiž zmierniť používaním mysle, ako sa píše na express.co.uk.

Lekár napísal: „Prevencia je samozrejme lepšia ako liečba, ale čo ak už trpíte chronickou bolesťou chrbta? Existuje prístup, ktorý je veľmi lacný a funguje takmer rovnako dobre ako lieky proti bolesti a je prakticky bez vedľajších účinkov. Zahŕňa využitie sily placebo efektu. Prekvapivo to môže fungovať, aj keď viete, že beriete placebo."

Dr Mosley poznamenal, že placebo môže mať rôzne druhy foriem. Najznámejšia je tá tabletková. Operácia s placebom, kde vás lekári otvoria a zošijú opäť bez toho, aby urobili čokoľvek iné, je tiež možnosť. Placebo na liečbu bolesti chrbta sa spolieha len na silu vašej mysle, ktorá vás môže zbaviť ťažkostí. 

Po troch týždňoch úľava

Dr Mosley to otestoval v dokumente, ktorý natočil o bolestiach chrbta. Dokument, ktorý zahŕňal 100 ľudí s problémami s chronickou bolesťou, skúmal účinky liečby placebom na zvládanie bolesti. Účastníkom bolo povedané, že môžu dostať placebo alebo „silný“ nový liek proti bolesti. Nevedeli však o tom, že v skutočnosti všetci budú dostávať placebo kapsuly obsahujúce mletú ryžu.

Dr Mosley povedal: „V experimente, ktorý navrhol doktor Jeremy Howick z Oxfordskej univerzity, teda odborník na placebo, sa použili pilulky v odtieni modrej a bielej – farby, o ktorých sa ukázalo, že majú najväčší účinok proti bolesti. Po troch týždňoch viac ako polovica pacientov hlásila výrazný pokles bolesti a zlepšenie zdravotného postihnutia."

Preč s BOLESŤOU chrbta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa deje v tele? 

Dr Howick zdôrazňuje, že to neznamená, že si ľudia vymýšľajú bolesť. V placebe je toho viac.

Dr Mosley vysvetlil: „Vieme, že ak užívate placebo a očakávate pozitívny výsledok, vaše telo začne uvoľňovať látky podobné morfínu, teda prírodné opioidy. Nemeckí vedci tiež zistili, že ľudia, ktorí najlepšie reagujú na placebo, produkujú v krvi vyššie hladiny určitých bielkovín, o ktorých je známe, že pomáhajú kontrolovať zápal. Chronický zápal, pri ktorom je imunitný systém v stave neustálej vysokej pohotovosti, nie je spojený len so stavmi, ako sú srdcové choroby a rakovina, ale tiež zvyšuje chronickú bolesť."

Lekár poznamenal, že to prináša nové možnosti, pokiaľ ide o hodnotenie toho, ako ľudia reagujú na placebo. Je však nepravdepodobné, že vám túto liečbu odporúči váš praktický lekár. Dr. Mosley však navrhuje aspoň to, aby ste chvíľu počkali, kým prehltnete ďalší liek proti bolesti. 

"Keď si už dám paracetamol na bolesť hlavy, vždy si poviem, že "toto mi naozaj pomôže". Verím, že to zvyšuje šancu, že liek zafunguje," dodáva na záver.

Viac o téme: ZdravieBolesťChrbátPrevenciaPlacebo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9