Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

ZLÁ správa pre váš SEXUÁLNY život: Toto spraví ZIMNÉ počasie s INTÍMNYMI partiami

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeseň so sebou neprináša iba sychravé počasie. Ako začínajú teploty klesať, pokožka začína trpieť. Vysušená koža, či popraskané pery nie sú jediné, čo telo trápi. Niektoré ženy v tomto období majú pocit, že suché sú aj ich intímne partie.

Niektorí odborníci tvrdia, že v jesenných a najmä v zimných mesiacoch môžu ženy trpieť vaginálnou suchosťou, ako sa píše na thesun.co.uk. Suchý vzduch totiž odčerpáva vlhkosť z našich tiel, následne je pokožka dehydrovaná, popraskaná a aj intímne partie sú vyprahnuté.

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý SPAĽUJE skrytý TUK počas SPÁNKU: Menšie bruško, zatiaľ čo relaxujete!

„Keď trávime veľa času v klimatizovaných miestnostiach alebo pri zapnutom kúrení, telo nedostáva dostatok vlhkosti. Suchosť sa dostáva pod kožu, zasiahne každý centimeter tela, dokonca aj pohlavné orgány,“ tvrdí pôrodná asistentka Mary Burkeová.

Nie všetci však s ňou súhlasia. Doktorka Jen Gunterová je presvedčená, že vaginálna suchosť nemá nič spoločné s teplotou vonku, skôr je spôsobená nízkou hladinou estrogénu, niektorými liekmi alebo infekciou. 

„Vaginálna suchosť je stav, ktorý môže postihnúť ženy všetkých vekových skupín. Žena sa môže cítiť nepríjemne a aj samotný sexuálny akt vie byť veľmi bolestivý,“ konštatovala. 

ZLÁ správa pre váš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci ide o problém mnohých žien, najčastejšie sa prejavuje v čase menopauzy. Spúšťačom môže byť aj užívanie určitých liekov, cukrovka, dojčenie alebo samotný pôrod. Na príčine suchosti v pošve je aj nízka hladina ženského pohlavného hormónu estrogénu.

Ako sa prejavuje suchosť v pošve?

  • pocit pálenia
  • nepohodlie počas sexu
  • nezáujem o pohlavný styk
  • ťažkosti s vzrušením a dosiahnutím orgazmu
  • zúženie vagíny
  • potreba močiť viac ako obvykle
  • opakované infekcie močových ciest

Čo najlepšie zaberá?

National Health Service (NHS) odporúča ženám, ktoré trápi tento problém, aby pri pohlavnom styku použili lubrikant alebo vaginálny zvlhčovač. Pomôcť môžu aj ošetrenia na báze vaginálneho estrogénu a hormonálna substitučná terapia. Pôrodná asistentka Burkeová je presvedčená, že sa ženy tejto nepríjemnosti môžu zbaviť aj zmenou životného štýlu. Čo pomôže, aby neboli intímne partie suché?

1. Jablková šťava

Vaginálna suchosť môže byť spôsobená hormonálnou nerovnováhou. Zbavíte sa jej tak, že do svojho jedálnička pridáte potraviny, ktoré obsahujú fytoestrogény. Ide o rastlinné zlúčeniny, ktoré majú podobný účinok ako syntetický estrogén. Medzi potraviny, bohaté na fytoestrogény, patrí jablková šťava, čerešne, ľanové a iné olejnaté semená.

2. Listová zelenina

Listová zelenina je už dlho považovaná za prospešnú pre celkové zdravie, a to vďaka obsahu živín a dusičnanov. Tie pôsobia aj ako prevencia vaginálnej suchosti a zlepšujú krvný obeh. Listová zelenina je tiež bohatá na vitamín E, vápnik a horčík, ktoré pomáhajú podporovať zdravie svalov vrátane tých intímnych.

3. Vodný melón

Vyvážené vaginálne pH sa musí udržiavať v rozmedzí 3,8 až 4,5. Ak sa dostane mimo túto úroveň, môžete pociťovať určité nepohodlie. Vodný melón je skvelý ovocím na stabilizovanie pH. Obsahuje totiž citrulín, ktorý uvoľňuje cievy a podporuje dobrý obeh a prietok krvi.

4. Kokosová voda

Mnoho odborníkov je presvedčených, že tento nápoj nielenže vyčistí telo od toxínov, ale pomáha aj v boji s infekciou v pošve. Obsahuje kyselinu laurovú, ktorá chráni pred škodlivými baktériami.

ZLÁ správa pre váš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Betakarotén

Betakarotén je pigment, ktorý sa nachádza v oranžovom ovocí a zelenine, ako je mrkva a sladké zemiaky. V tele sa premieňa na vitamín A, ktorý sa spája s plodnosťou, pretože podporuje silu stien maternice. Dostatok betakaroténu vo vašej strave by mal tiež zlepšiť zdravie vagíny.

6. Menej stresu

Keď sú ženy v strese, môže u nich nastať stav - „malá menopauza“, aj keď sa ešte nenachádzajú v tejto fáze života. Dôvodom je, že hladiny estrogénu môžu v stresovom období klesať, čo následne spôsobuje vysušovanie vagíny. Ak ste v strese, zvýšte príjem vitamínu C.

7. Zvlhčujte miestnosti

Akonáhle zapnete kúrenie, zníži sa vlhkosť vzduchu vo vašom príbytku. To vedie k vysušeniu pokožky vrátane intímnych partií. Dobrým spôsobom ako zvýšiť vlhkosť, je zaobstarať si zvlhčovač vzduchu. Keď sa vám do neho nechce investovať, napustite misku s vodou a položte ju na radiátor, aby sa vlhkosť mohla odparovať do vzduchu.

8. Hýbte sa

Vykonávanie akejkoľvek fyzickej aktivity je skvelý spôsob, ako si zlepšiť náladu a zbaviť sa stresu. Je tiež dokázané, že pohyb podporuje krvný obeh. Keď je srdce zdravé a pumpuje krv ako má, zlepšuje sa prietok krvi v celom tele vrátane vagíny.

9. Nekúpte sa v bublinkách

Kúpeľ v bublinkách môže byť síce veľmi príjemný, no voňavé mydlá a bublinkové kúpele dráždia intímne partie a narušujú prirodzené pH vagíny. Najlepšie urobíte, ak dáte prednosť sprche. Pri umývaní používajte sprchové gély určené na intímnu hygienu.

Viac o téme: ZimaZdraviePočasieIntímne partie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9