Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

CHUŤ na omietku či nadmerné slintanie: NETYPICKÉ príznaky, ktoré naznačujú TEHOTENSTVO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tehotenstvo je pre mnohé ženy obdobím radosti. Medzi klasické prvé príznaky, že je žena v druhom stave, patrí ranná nevoľnosť, zmena chuti, či zvýšená únava. Existujú však aj nezvyčajné symptómy, ktoré naznačujú, že v žene rastie nový život!

Počas tehotenstva prechádza ženské telo mnohými fyzickými, emocionálnymi a psychickými zmenami, až je ťažké ich všetky odsledovať. Niekedy nastanú náhle a vedia poriadne prekvapiť. 

Čítajte tiež: Problém v MOČI, ktorý sa prejaví zvláštnym SFARBENÍM: Zistite, či nejde o CHOROBU!

Príznaky, že priletí bocian

Ako sa píše na brightside.menajjasnejším príznakom tehotenstva je vynechanie menštruácie. Ak ju má žena pravidelne a zrazu jej mešká niekoľko dní, je veľmi pravdepodobné, že sa stane o pár mesiacov matkou. Ďalším známym symptómom je ranná, v mnohých prípadoch celodenná nevoľnosť, ktorá vie poriadne potrápiť. Často sa k tomu pridajú nepríjemné kŕče, či slabé krvácanie. Žena tiež pociťuje nutkanie na močenie, alebo trpí bolesťami pŕs, či nevysvetliteľnými výkyvmi nálad. To, že onedlho príde na svet nový človek, sa môže prejaviť aj dosť nezvyčajne. Čo si treba všímať?

1. Na tele si vytvoria kožné výrastky

Kožné výrastky sa môžu počas tehotenstva vyvinúť kdekoľvek na tele. Stáva sa to v dôsledku zmien hladín hormónov, alebo je na príčine prírastok hmotnosti. Často samé po pôrode zmiznú.

2. Trpíte nadbytkom slín

Nie je to nič príjemné, ak sa vám v ústach tvorí priveľa slín a vy ich nestačíte prehĺtať. Ich nadbytok, známy tiež ako ptyalism gravidarum, sa spája s rannou nevoľnosťou a vracaním na začiatku tehotenstva. Nie je známe, prečo sa to stáva, ale niektorým ženám sa tvorí také enormné množstvo slín, že ich musia vypľúvať do nádobky.

3. Jedlo chutí ako kov

Na začiatku tehotenstva môže mať jedlo kyslastú až kovovú chuť. Tento jav sa odborne nazýva dysgeúzia. Pravidelné umývanie zubov po jedle, alebo preplachovanie ústnej dutiny sódou bikarbónou, žutie žuvačiek s mätovou príchuťou, či pitie dostatočného množstva tekutín, pomôže zmierniť príznaky tejto nepríjemnosti. 

CHUŤ na omietku či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Boľavé ďasná

Zmena v stravovacích návykoch a rozkývaná hladina hormónov v tele môžu počas tehotenstva spôsobiť bolestivé, krvácajúce ďasná známe ako tehotenská gingivitída. Správna ústna hygiena a jemné čistenie zubov tento problém veľmi rýchlo odstránia.

5. Nádcha a tečúci nos

Tehotenská nádcha postihuje 20 percent tehotných žien, sprevádza ju časté kýchanie a tečúci nos. Tieto nepríjemné príznaky sú dočasné a dajú sa liečiť pravidelným zvlhčovaním miestnosti, nosnými sprejmi a dekongestantmi, ktoré odstraňujú zdurenú sliznicu.

6. Zhoršené dýchanie

V počiatočných štádiách tehotenstva môžu zmeny hladín hormónov spôsobiť dýchavičnosť. Ak vás začne trápiť tento problém, pomôže správne držanie tela, dýchacie techniky, ale aj joga určená pre tehotné ženy.

7. Zlepšenie čuchu

Čuch ako stopovací pes. Aj takto sa môže prejaviť tehotenstvo. Tehotné ženy majú často vycibrený čuch, cítia aj na diaľku parfumy, kávu, benzín, či pokazené jedlo. V niektorých prípadoch to môže byť dokonca nepríjemné, keďže ich vône môžu napínať na vracanie. Dobrou správou je, že tieto príznaky odznejú vo väčšine prípadov po prvom trimestri.

8. Túžba po nezvyčajných pokrmoch

Niektoré tehotné ženy hlásia chuť na kukuričný škrob, nevarenú ryžu, kriedu, mydlo alebo kov. Akokoľvek to znie šialene, stáva sa to často. Ide o takzvaný pica syndróm. Niektorí lekári tvrdia, že to súvisí s nedostatkom železa, iní zase, že ženám chýbajú určité vitamíny a minerály, ktoré sa nenachádzajú v ich jedálničku. Chuť na hlinu, omietku, či papier môže byť potenciálne nebezpečná, preto, ak nepomáha sebadisciplína, je potrebné poradiť sa s lekárom, ako vynaložiť s netypickými chúťkami.

Viac o téme: ZdraviePríznakyTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9