Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ZÁPAL mozgových blán či HNAČKA z POSTELE? Nie je až taká čistá, ako si myslíte!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Záchod, podlahy, kuchynská hubka a kľučky sú miesta, o ktorých je známe, že sa na nich nachádza veľa neželaných mikróbov. Možno budete prekvapení, no rovnaké množstvo nájdete aj vo svojej posteli.

Nič nie je lepšie, ako si po ťažkom dni položiť hlavu na vankúš, prikryť sa a oddať sa nerušenému spánku. Skôr ako sa tak stane, mali by ste vedieť, že vaša posteľ sa veľmi nelíši od obsahu Petriho misky.

Čítajte tiež: 4 domáce POTRAVINY, ktoré spúšťajú CHOROBY: Produkujú TOXÍNY vedúce k OCHRNUTIU svalov!

Kombinácia potu, slín, lupín, odumretých kožných buniek a dokonca aj častíc potravy z postele robí optimálne prostredie pre množenie mikróbov, ako sú baktérie, huby, či vírusy, ako sa píše na iflscience.com

Čo všetko sa nachádza v posteli: 

Hrozia infekcie či hnačky

Naša posteľ môže byť hostiteľom rôznych druhov baktérií. Výskum zameraný na nemocničnú posteľnú bielizeň odhalil, že baktérie Staphylococcus sa v nemocniciach nachádzajú bežne a sú takmer všade, teda aj na vankúši, perine, či plachte. Zvyčajne sú neškodné, ale v niektorých prípadoch môžu spôsobiť vážne ochorenie, ak sa dostanú do tela cez otvorenú ranu. Napríklad taký Staphylococcus aureus, ktorý je dosť nákazlivý, môže spôsobiť kožné infekcie, zápal pľúc a zhoršiť stav akné. Niektoré jeho kmene sú dokonca rezistentné na antibiotiká.

ZÁPAL mozgových blán či
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum tiež ukazuje, že popri Staphylococcus na nemocničných lôžkach bežne nájdeme E. coli aj gramnegatívne baktérie. Práve tie predstavujú vážny zdravotný problém, pretože sú vysoko rezistentné na antibiotiká a môžu spôsobiť vážne infekcie močových ciest, zápal pľúc, hnačku, zápal mozgových blán a dokonca sepsu, ak sa dostanú do tela. Niektoré kmene E. coli môžu byť tiež veľmi infekčné a môžu spôsobiť infekcie močových ciest, cestovateľské hnačky a zápal pľúc. Preto je dôležité dôkladne si umývať ruky po použití toalety, aby sa zabránilo prenosu týchto baktérií do iných častí domu. Samozrejme, nemocničné prostredie sa veľmi líši od nášho domáceho. To však neznamená, že nie je možné, aby sa tieto baktérie dostali do našich postelí.

Pozor na ploštice

Človek denne vylúči okolo 500 miliónov kožných buniek počas spánku. Tieto odumreté častice ľudského tela milujú mikroskopické roztoče, ktoré sa nimi živia. Sú nebezpečné, pretože vyvolávajú alergie a dokonca spúšťajú astmu.

Pre človeka sú nebezpečné aj ploštice. Aj keď sa ukázalo, že tieto malé zvieratká dlhé asi 5 milimetrov neprenášajú chorobu, môžu spôsobiť svrbivé začervenané uštipnutia a môžu byť spúšťačom úzkosti, nespavosti a alergií. Ploštice sa dajú do domovov preniesť veľmi ľahko, a to na mäkkých povrchoch, ako sú odevy alebo batohy. Pranie a sušenie posteľnej bielizne pri vysokej teplote okolo 55 ℃ by ich malo usmrtiť.

Ako dlho prežijú? 

Mikróby si môžete do postele priniesť aj z kontaminovaných predmetov ako sú odevy, uteráky, toaleta alebo vaňa, povrchy v kuchyni alebo dokonca domáce zvieratá. Kuchynské utierky, či uteráky sú hostiteľmi rôznych bakteriálnych druhov vrátane S. aureus a E. coli. Nesprávnym praním ich môžeme preniesť na posteľnú bielizeň. Aj choroby ako kvapavka sa môžu prenášať kontaminovanými uterákmi alebo posteľnou bielizňou. S. aureus prežije týždeň na bavlne a dva týždne na froté materiáloch. A plesňové druhy - napr. Candida albicans, ktoré môžu spôsobovať afty, infekcie močových ciest a genitálne kvasinky, vydržia na tkaninách až mesiac.

ZÁPAL mozgových blán či
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tipy pre čistú posteľ

Pravidelné pranie a starostlivosť o posteľnú bielizeň je kľúčom k tomu, aby sa z choroboplodných zárodkov nestala skutočná hrozba pre ľudské zdravie. 

  • Keďže posteľnú bielizeň nevymieňa väčšina ľudí na dennej báze, najlepšie urobíte, ak ju necháte dôkladne prevetrať. Týka sa to aj posteľnej plachty. Na nej sa totiž hromadí vlhkosť. Na pár minút ju stiahnite a nechajte prevetrať spoločne s matracom. Ten totiž môže byť tiež veľkým zdrojom baktérií a mikróbov. Aby ste predišli ich množeniu, mali by ste ho každý mesiac dôkladne povysávať a často pretáčať. Ak má viac ako 10 rokov, vymeňte ho. 
  • Odborníci odporúčajú, aby ste posteľnú bielizeň menili každý týždeň, najmä v prípade, ak trávite v posteli veľa času, spíte nahí alebo sa v noci veľa potíte. Prať by ste ju mali pri teplote 40 stupňov Celzia, najlepšie však 60, aby sa zničili všetky choroboplodné zárodky. Pred zaľahnutím do postele, by ste sa mali osprchovať.
  • Vyhýbajte sa zdriemnutiu alebo oddychovaniu, keď ste spotení, nemáte odstránený make – up, alebo ste sa po príchode domov neprezliekli do čistého oblečenia. 
  • Nejedzte ani nepite, keď ste už v posteli. 
  • Ak sú vaši domáci miláčikovia vítanými hosťami vo vašej posteli, viac im to nedovoľte.
Viac o téme: PosteľBaktérieZdraviePrevenciaMikroorganizmy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9