Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

7 VAROVNÝCH znakov, že vaše TETOVANIE nie je v poriadku: RISKUJETE viac než len nepekný vzhľad

Zobraziť galériu (3)

Páči sa vám tetovanie a rozmýšľate, že si tiež necháte na niektorú časť tela niečo „nakresliť“? Mnohých ľudí odrádza strach z možnej infekcie alebo iných zdravotných problémov. Aká je pravdepodobnosť, že sa môžu objaviť práve u vás, ako sa im dá vyhnúť a čo robiť, keď sa vaše tetovanie predsa len infikuje?

Prvým krokom je zveriť sa do rúk skúsenému tatérovi, ktorého štúdio spĺňa všetky hygienické podmienky. Stojí za to venovať tomu pozornosť. Odborníci však upozorňujú, že každé tetovanie nesie so sebou riziko infekcie. I keď návšteva renomovaného salónu ho znižuje, stopercentnú istotu nemáte nikdy, píše menshealth.com. Veľmi dôležitá je následná starostlivosť o tetovanie, s ktorou by vás mal tatér podrobne oboznámiť.

Čítajte tiež: HORŠÍ ako bravčová masť: Kokosový olej PREKVAPUJE, môže byť za vznikom MŔTVICE

Ako zistiť, či je vaše tetovanie infikované 

Proces hojenia po tetovaní v závislosti od veľkosti potetovaného miesta trvá dva až štyri týždne. Pokyny pre následnú starostlivosť sa u tatérov môžu líšiť, ale všetci vo všeobecnosti súhlasia s dodržiavaním niekoľkých základných odporúčaní. Po skončení práce vám tatér potetované miesto prekryje obväzom alebo fóliou, ktorú je možné odstrániť asi po šiestich hodinách. Tetovanie si umývajte trikrát denne neparfumovaným antibakteriálnym mydlom, osušte papierovou utierkou a naneste tenkú vrstvu krému, ktorý vám tatér odporučí. 

„Vyvarujte sa namáhavých aktivít, nadmerného potenia a kontaktu s kontaminovaným prostredím, ako sú piesok, slaná voda a iné nečistoty," radí špičková plastická chirurgička Lara Devganová.

Vzniknuté chrastičky, ktoré sú v počiatočných štádiách hojenia bežné, sa nikdy nepokúšajte odstraňovať, hovorí dermatológ Viseslav Tonkovic-Capin. Vyhýbajte sa pobytu na slnku a tiež si niekoľko dní odpustite kúpanie, nielen vo vani, ale aj v bazéne, na kúpalisku, v jazere či v mori. Rýchla sprcha je v poriadku. I keď vás potetované miesto svrbí, neškrabte si ho a nedotýkajte sa ho neumytými rukami.

7 VAROVNÝCH znakov, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.om)

Aké sú znaky infikovaného tetovania?

Hnis

Ak vám tetovanie začne hnisať, ide o najšpecifickejší znak infekcie. Ako prvú pomoc môžete miesto umyť tekutým antibakteriálnym mydlom a tri až štyrikrát denne naň naniesť antibiotickú masť. Keď po troch dňoch neuvidíte zlepšenie alebo sa objaví horúčka, navštívte lekára.

Začervenanie a pocit tepla

Keď sa okolie tetovania sfarbí doružova alebo pocítite pulzujúce teplo, tiež môže ísť o infekciu. V takom prípade je obvykle potrebné nasadiť lokálne alebo perorálne antibiotiká. Opuch a teplo v mieste tetovania sa niekedy objavia aj bez infekcie, ak to však pretrváva dlhšie ako tri dni alebo sa to zhoršuje, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o infekciu a treba navštíviť lekára.

Bakteriálne alebo plesňové infekcie

Vyskytujú sa pri tetovaní prstov na nohách, chodidlách alebo členkoch. Bakteriálne infekcie Pseudomónie sú bežnejšie, ak nosíte staré tenisky bez ponožiek. Plesňové infekcie zase vtedy, ak máte pleseň na nohách, resp. na nechtoch alebo chodíte bosí v priestoroch, kde sa pohybuje veľa ľudí, napríklad v telocvični, na plavárni a podobne.

Infekcia sa zvyčajne prejaví vo forme začervenania miesta, ktoré je horúce, opuchnuté a zapácha. Vyskúšajte ponoriť nohy do octovej vody, lepší než klasický, je biely ocot a dajte si predpísať antibiotikum na lokálne použitie.

Vyrážky, podkožné uzlíky, tzv. granulómy

Hrčky a uzlíky známe ako granulómy, môžu znamenať špecifický typ alergickej reakcie na farbivo. Môžu svrbieť. Najčastejšia je alergia na červené farbivo používané pri tetovaní. Ak sa u vás vyskytnú, navštívte lekára.

7 VAROVNÝCH znakov, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kožné infekcie E. coli

Tetovanie na zadku, slabinách alebo ohanbí  sa spája so zvýšeným rizikom infekcie, pretože tieto oblasti prichádzajú do styku s výkalmi obsahujúcimi baktérie E. coli. Miesto sčervená, opuchne a obsahuje hnis. Je potrebné čo najrýchlejšie nasadiť antibiotiká. 

Vírusové infekcie

I keď riziko nákazy HIV, hepatitídou typu B alebo hepatitídou typu C je malé, nie je úplne vylúčené. Môže sa to stať v prípade, že je zariadenie, používané pri tetovaní, kontaminované a po každej návšteve nie je sterilizované. Takáto nákaza sa neprejavuje akútnymi kožnými príznakmi, ale súborom príznakov, typických pre hepatitídu alebo HIV. Hneď sa skontaktujte s lekárom, ktorý vás vyšetrí a navrhne postup liečby.

Čo sa môže stať, ak sa o infikované tetovanie nebudete starať?

Keď sa vám po tetovaní niečo nezdá alebo je miesto obzvlášť bolestivé, choďte k lekárovi. Ak situáciu nebudete riešiť, riskujete nielen nepekný vzhľad tetovania, ale aj poškodenie okolitých tkanív. Tetovanie je vlastne kontrolované poranenie kože, takže musí byť ošetrené. Život ohrozujúce stavy po tetovaní sú pomerne zriedkavé, ale napriek tomu môže pri ignorovaní problémov dôjsť k veľmi vážnemu poškodeniu zdravia, až k smrti.

Viac o téme: ZdravieTetovanieInfekcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9