HORŠÍ ako bravčová masť: Kokosový olej PREKVAPUJE, môže byť za vznikom MŔTVICE

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-08 06:00:00

Hoci jeho sláva už pominula, stále ho mnohí radia medzi zdravé potraviny. Dokonca je skvelý na suchú pokožku alebo poškodené a suché vlasy. Nie je kokosový olej preceňovaný? Keby len to!

Nielenže je jeho ospevovanie prehnané, ale podľa odborníkov patrí medzi nezdravé potraviny, ktoré môžu uškodiť. Porovnávajú ho dokonca s hovädzím tukom, ktorý má negatívne účinky na ľudské telo.

Čítajte tiež: Všimli ste si malé červené VYRÁŽKY na svojej koži? PRAVDA, čo sa SKRÝVA za bežným PROBLÉMOM

Nebezpečné tuky

Je pravda, že tuky nie sú pre človeka zlé. No dôležité je vybrať si tie správne zdroje. Dobré tuky obsahuje napr. avokádo alebo orechy. Na rozdiel od nich kokosový olej obsahuje nasýtený tuk, ako sa uvádza na bbc.com. Konkrétne až 82 percent tuku v kokosovom oleji tvoria nasýtené tuky. Preto je lepšie dať prednosť radšej maslu, ako potvrdzujú odborníci z American Heart Association (AHA). To obsahuje 63% nasýtených tukov, hovädzí tuk 50% a bravčová masť 39%. 

Pri kokosovom oleji platí dvojnásobne, že všetko s mierou. Konzumácia stravy s vysokým obsahom nasýtených tukov môže zvýšiť hladinu „zlého“ (LDL) cholesterolu v krvi, čo môže upchať tepny a zvýšiť riziko srdcových chorôb a mozgových príhod. Muži môžu skonzumovať max 30 g nasýtených tukov denne a ženy by nemali prijať viac ako 20 g. 

Zdravá náhrada kokosového oleja

Niektorí tvrdia, že zmes tukov v kokosovom oleji z neho robí zdravú voľbu, ale AHA tvrdí, že o tom neexistujú dôkazy. Ľudia by mali obmedziť množstvo nasýtených tukov a nahradiť ich niektorými nenasýtenými rastlinnými olejmi - olivovým a slnečnicovým olejom. 

Tuky sú dôležité pre zdravé fungovanie ľudského organizmu. Nie je preto dobré ich úplne vylúčiť z jedálnička. Tuk je zdrojom esenciálnych mastných kyselín a pomáha telu vstrebávať vitamíny, ako sú A, D a E.

Victoria Taylorová z British Heart Foundation povedala: „Ak sa chcete dobre stravovať a podporiť zdravie svojho srdca, nejde o to, zredukovať tuk, ale vybrať si konkrétne druhy tuku – mali by to byť nenasýtené tuky a celozrnné výrobky, a nie cukry a rafinované sacharidy. Odporúčame nahradiť nasýtené tuky nenasýtenými - namiesto masla použite oleje a namiesto potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov si vyberte jedlá ako avokádo, mastné ryby, orechy a semená.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia tuk kokosový olej

2021-03-08 06:00:00  |  Foto: gettyimges.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia