Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Častá bolesť hlavy a silný tlak za okom: PRÍZNAK, ktorý vás dovedie až k očnému lekárovi

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zelený zákal je ochorenie, ktoré napriek modernej diagnostike môže viesť k slepote aj v dnešnej dobe. Keďže spočiatku nebolí, niekedy býva diagnostikovaný až v pokročilejšom štádiu. Odhaliť ho však dokáže preventívne vyšetrenie.

Zelený zákal nebolí, a preto v počiatočnom štádiu pacient nepociťuje žiadne ťažkosti ani zmeny vo videní. Ale môže viesť až k slepote a to hlavne vtedy, keď je neskoro diagnostikovaný. „Zelený zákal môže prebiehať bez zjavných prejavov, veľakrát býva diagnostikovaný náhodne pri preventívnom vyšetrení. Inokedy sa môže prejavovať bolesťou hlavy v čelovej a spánkovej oblasti alebo pociťovaním tlaku za okom. Glaukóm sa môže prejaviť aj prudkou záchvatovitou bolesťou hlavy a oka, ktorá je sprevádzaná zhoršením videnia. V medicínskom slovníku sa tomuto prejavu hovorí glaukómový záchvat,“ vysvetľuje Lucia Krnáčová, očná lekárka z Nemocnice Košice-Šaca.

Čítajte viac: Ochorenie, ktoré vás môže nebadane pripraviť o zrak: Polovica ľudí o ničom netuší

Ochorenie je sprevádzané vyššími hodnotami očného tlaku, ktorý vedie k poškodeniu zrakového nervu, zmenami v periférnom videní a v konečnom štádiu, ak nie je liečený, alebo je liečený nedostatočne, až k slepote. Prevenciou môže byť pravidelná preventívna prehliadka na očnom oddelení.Každý by mal absolvovať meranie očného tlaku aspoň pri preventívnych prehliadkach. Patrí to k základnému očnému vyšetreniu a ide o „prvotný záchyt“ ochorenia. Ak sú hodnoty očného tlaku zvýšené, treba  urobiť ďalšie vyšetrenia na vylúčenie zeleného zákalu.  Ľudia do 40 rokov by mali mať vyšetrené aj očné pozadie, pri ktorom vidíme zrakový nerv, pretože aj pri normálnych hodnotách vnútroočného tlaku môžeme odhaliť poškodenie zrakového nervu,“ vysvetľuje doktorka Krnáčová.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Celoživotné ochorenie

Pri neliečení zeleného zákalu pacient postupne stráca periférne videnie, ktoré si uvedomuje až v konečnom  štádiu, keď má problém s orientáciu v priestore. Ide o tzv. trubicovité videnie. Ak zrakový nerv odumrie úplne, človek stráca zrak - nerozoznáva ani svetlo, ani tmu. Pri včasnej diagnostike existuje široké spektrum liečiv vo forme očných kvapiek, ktoré môžu ochorenie zastabilizovať. „Glaukóm je celoživotné ochorenie a súčasná medicína ho, žiaľ, nedokáže úplne  vyliečiť. Pravidelnou  liečbou ho však vieme stabilizovať tak, aby pacient aj po rokoch nemal ťažkosti s videním,“ uzatvára očná lekárka.

Bezplatné merania vnútroočného tlaku

Od 11. do 18. marca bude prebiehať Svetový týždeň boja proti glaukómu. Nemocnica Šaca pri tejto príležitosti každoročne meria vnútroočný tlak a upozorňuje na toto očné ochorenie. Tohtoročné meranie prebiehať na troch miestach, priamo v očných ambulanciách (v pondelok 11. marca v očnej ambulancii AGEL ambulantného centra v Cassovare, v utorok 12. 3. priamo v Nemocnici Košice-Šaca a v stredu 13. 3. v Poliklinike Nemocnice Košice-Šaca, vstupný areál USS Košice). Merania sa uskutočnia v čase od 9.00 do 12.00 h.

Zdravotníci z Nemocnice Košice-Šaca budú v rámci Svetového týždňa boja proti glaukómu záujemcom bezplatne merať vnútroočný tlak. Foto: AGEL SK
Zobraziť galériu (3)
Zdravotníci z Nemocnice Košice-Šaca budú v rámci Svetového týždňa boja proti glaukómu záujemcom bezplatne merať vnútroočný tlak. Foto: AGEL SK  (Zdroj: AGEL SK)

Viac o téme: Zelený zákalGlaukóm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9