Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Veľký omyl o vymieňaní spodnej bielizni: Zlozvyk, ktorým hazardujete so svojím zdravím!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Možno nad tým mnohí len mávnu rukou, no ak si nevymieňate spodnú bielizeň každý deň, koledujete si o problémy! Nielenže ide o nehygienickú záležitosť, ale hrozia infekcie a iné problémy s pokožkou, ktoré môžu prejsť do vážnejšieho stavu.

O vymieňaní spodnej bielizni by mohlo rozprávať hlavne drsnejšie pohlavie. Množstvo mužov tomu nevenuje pozornosť, či na to jednoducho zabúdajú. Vedome či nevedome. Skôr ženy si dávajú viac záležať na hygiene a dbajú na to, aby mali každý deň novú čistú spodnú bielizeň. 

Čítajte tiež: Nebezpečné toasty z hriankovača: V priebehu pár minút toxická pohroma!

Čo sa nachádza na špinavej spodnej bielizni?

Zhrozená bola jedna užívateľka Redditu, ktorá začala žiť v spoločnej domácnosti s partnerom a všimla si uňho, že si nevymieňa spodnú bielizeň každý deň. Pýtala sa ostatných mužov, či je to u nich bežná prax. Hoci sa mnohí priznali, že si oblečú čistú spodnú bielizeň vždy po sprche, čo je zvyčajne každý deň, bolo pár výnimiek. Dokonca boli aj takí, ktorí to schválne nedodržiavali, aj keď si boli istí, že nejde práve o najlepšie riešenie. 

Mnohí si totiž myslia, že ak si dajú dva dni za sebou tie isté spodky, nejde o nič vážne. Zistil to sociologický výskum v roku 2018 na Marylandskej univerzite. Podľa jeho výsledkov si to myslí 28 percent mužov. Sú presvedčení o tom, že nejde o veľký zlozvyk, ktorý sa nemôže nijako odraziť na ich zdraví. Majú pravdu?

Omyl! Ak nebudú striktnejšie dodržiavať hygienu, čo sa týka výmeny spodnej bielizne každý deň, hazardujú so svojím zdravím, ako sa uvádza na menshealth.com. Málokto vie, aké kolóny baktérií sa nachádzajú v spodnej bielizni každého z nás. Nájdeme tam stopy mikroorganizmov, výkalov, k tomu sa pridá pot a čiastočky odumretej pokožky, kvôli ktorým začína spodná bielizeň nepríjemne páchnuť. Táto kombinácia zložiek môže spôsobiť podráždenie pokožky, svrbenie, vyrážky a hubové infekcie. Dvojnásobné riziko vzniku tohto stavu majú hlavne tí, ktorí sa často potia a športovci. 

Uprednostňujete slipy alebo boxerky?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Môžu nastať vážnejšie problémy

Profesorka Sally Bloomfieldová upozorňuje na základe štúdie o zdravotných rizikách nepratého oblečenia na spanie, že aj počas noci nás môže napadnúť nepríjemné svrbenie pokožky, ak spávate v spodnej bielizni. 

„Neustále sa nám z pokožky odlupujú odumreté bunky, na ktorých možno nájsť mnoho mikroorganizmov. Hoci nepredstavujú riziko, ak sa vyskytujú na pokožke, iné je to v prípade, ak sa dostanú tam, kam nemajú. Vtedy môžu spôsobiť vážnejšie problémy,“ tvrdí profesorka.

Najlepšie je vymieňať si spodnú bielizeň každý deň. Nie zakaždým je test ovoňaním riešením, ako zistiť, v akom stave je spodná bielizeň. Baktérie nie sú viditeľné voľným okom a nemusia vždy smrdieť. Napriek tomu sa môžu nachádzať na spodnej bielizni. 

Viac o téme: BaktérieSpodná bielizeňChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9