Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rýchly test odhalí, v akom stave je váš zrak: Takto zistíte, či musíte ísť k očnému lekárovi

Otestujte si oči pomocou jednoduchého optického obrázku a zistite, ako ste na tom bez toho, aby ste navštívili lekára! Zobraziť galériu (2)
Otestujte si oči pomocou jednoduchého optického obrázku a zistite, ako ste na tom bez toho, aby ste navštívili lekára! (Zdroj: thinkstock.com)

Chcete vedieť, ako ste na tom so zdravím svojich očí? Máte pocit, že s vaším zrakom niečo nie je v poriadku? Otestujte si oči pomocou jednoduchého optického obrázku a zistite, ako ste na tom bez toho, aby ste navštívili lekára!

Na udržanie zdravých očí je potrebné ich chrániť a starať sa o ne rovnako, ako o iné časti vášho tela. Vaše oči ocenia napr. správnu výživu či ochranu proti UV žiareniu. Zodpovedná starostlivosť o zdravie očí môže znižovať riziko chýb zraku i očných ochorení dlhodobého charakteru.

Čítajte tiežZdravý je len jeden spôsob prípravy ryže: Väčšina ľudí robí chybu, pri ktorej hrozí otrava

Jednoduchá optická ilúzia môže okamžite odhaliť, či by ste mali zájsť za svojím očným lekárom alebo nie, ako píše mirror.co.uk. Tento očný test sa stal populárnym hlavne v USA. Pred pár týždňami mali možnosť Američania sledovať na oblohe nevšedný a veľmi krásny zážitok v podobe úplného zatmenia Slnka. Pri pozorovaní by ľudia mali byť veľmi opatrní, oči by mali mať zabezpečenú ochranu prostredníctvom špeciálnych okuliarov. Je však pravdepodobné, že to mnohí podcenili.. Mnohí Američania riešili, či si nemohli poškodiť zrak, ak sa pozerali priamo na slnko bez vhodnej ochrany.

Test, ktorý odhalí problém

Preto vznikol rýchly test, ktorý otestuje váš optický nerv. Je prevzatý z Národného očného inštitútu (National Eye Institute). Stačí sa pozorne zadívať na štvorcovú mriežku, ktorá vám prezradí, ako ste na tom so svojimi očami ešte predtým, než s panikou zutekáte k lekárovi. Než sa začnete báť o svoj zrak, vyskúšajte test! Zakryte si rukou jedno oko a pozerajte sa na bod v strede mriežky. Následne opakujte s druhým okom.

Zistite pomocou tohto testu, ako ste na tom so zrakom!
Zobraziť galériu (2)
Zistite pomocou tohto testu, ako ste na tom so zrakom!  (Zdroj: flickr.com/nationaleyeinstitute)

Ak vidíte nejakú čiaru vlnitú, niektorá z čiar chýba alebo ak vidíte iné nezvyčajné rozdiely, ako sú tmavé škvrny, objekty s podivným rozmerom alebo rozmazané okraje, niečo nie je v poriadku. Takto sa môžete v predstihu dozvedieť, či máte zdravý zrak! Čím skôr budú zdravotné problémy diagnostikované, tým úspešnejšia môže byť liečba. Smelo do toho!

Nezabúdajte však na to, že akýkoľvek test dostupný na internete treba brať skôr za nezáväzný. Presné informácie o stave vášho zraku a o zdraví vašich očí vám poskytne len lekár vďaka potrebným vyšetreniam. Tento test vás však môže aspoň upozorniť na prípadný problém.

Viac o téme: OčiZrak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9