Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhada vyriešená: Prečo u mnohých príchod dažďa vyvoláva bolesti hlavy

Príchod dažďa môže u niektorých vyvolať nepríjemné bolesti hlavy.
Príchod dažďa môže u niektorých vyvolať nepríjemné bolesti hlavy. (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď horúčavy dávajú poriadne zabrať, tie zvyčajne vystrieda niečo ešte horšie! S príchodom dažďa a poklesu teplôt niektorí čelia bolestiam hlavy, ktoré im znepríjemňujú život. Ako je možné, že ich bolesti vítajú vždy s príchodom dažďa?


Nemusíte sa pozerať na predpoveď počasia a už viete, že sa chystá zmena? Naše organizmy na zmeny počasia reagujú svojím vlastným spôsobom. U každého sa reakcia prejavuje inak, u niektorých nenápadnejšie, iní zase trpia ukrutnými bolesťami. Mnohí však zažívajú bolesti hlavy hlavne s príchodom daždivého počasia. Ako je to možné?

Čítajte tiež: Tajomstvá, ktoré o človeku prezrádza jeho nos: Odhalí ich týchto šesť znakov

Všetko je to o tlaku v atmosfére. Ak je nízky, mnohí sa cítia zle a majú tendenciu siahnuť po liekoch proti bolestiam.

Tím vedcov pozoroval viac ako 7 000 pacientov, diagnostikovaných s bolesťami hlavy v jednom zdravotníckom centre v Bostone v rokoch 2000 až 2007, ako uvádza Scientific American. Súčasne tiež zhromaždili údaje z agentúry Národná meteorologická služba, ktorá monitoruje kolísanie teploty, vlhkosť a barometrický tlak do 72 hodín od návštevy každého pacienta. Okrem zistenia, že zvýšenie teploty zvyšuje riziko vzniku bolesti hlavy, taktiež prišli na to, že riziko bolesti hlavy sa zvýšilo o 6% v priemere s každým 5-milimetrovým poklesom barometrického tlaku.

Čo to pre nás znamená?

Keď vidíte na vlnovej mape vlnité čiary a písmeno "L", teda nízky tlak, mohli by ste čeliť bolestiam hlavy alebo migréne. Nízky barometrický tlak môže spôsobiť bolesti hlavy tým, že vytvorí rozdiel v tlaku medzi vašimi dutinami, ktoré sú naplnené vzduchom, a okolitou atmosférou. Je to trochu podobné, ako keby ste boli v lietadle - keď letíte, náhle sa zvyšuje alebo znižuje nadmorská výška, preto trpíte bolesťami uší alebo hlavy. Podobne je to aj v prípade zmeny počasia..

Nízky tlak je totiž spojený s búrkami. "Vo všeobecnosti vedie nízky tlak k neistým poveternostným podmienkam a vysoký tlak zase k vyrovnaným poveternostným podmienkam," uvádza Met Office - Národná meteorologická služba vo Veľkej Británii.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9