Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obyčajná voda ako ju nepoznáte!

Pitie vody udržuje náš organizmus v správnej kondícii. Viete, aký je rozdiel medzi pitím studenej a teplej vody, ako na nás vplýva tvrdá či mäkká voda? Zobraziť galériu (2)
Pitie vody udržuje náš organizmus v správnej kondícii. Viete, aký je rozdiel medzi pitím studenej a teplej vody, ako na nás vplýva tvrdá či mäkká voda? (Zdroj: pixabay.com)

Teplejšie jarné, ba priam letné počasie nás núti čoraz viac piť. Viac si uvedomujeme, že je potrebné chytiť pohár s vodou a napiť sa, najmä ak je vonku práve sparno. Dodržiavate pitný režim? Pociťujete na sebe blahodárne účinky vody, hoci je to aj obyčajná tekutina z vodovodu?

Najčastejším a najhlavnejším dôvodom, prečo piť je, aby sme ostali živí. Názory odborníkov nato, koľko vody vypiť sa síce líšia, každý si to ale vie „odhadnúť“.

Je zaujímavé, že pitie vody nie je iba o mechanickom prehĺtaní. Malé množstvá vody sú absorbované osmózou v ústach a krku, takže sa dostáva aj do iných zákutí ako len do žalúdka. Jej prebytok potom odchádza von močovými cestami. V podstate prejde celým naším organizmom.

Čomu všetkému voda pomáha?

  • Napomáha tráveniu jedla
  • Je účinná pri udržaní zdravia našich kĺbov
  • Pomocou vody regulujeme teplotu tela
  • Pomocou vody sa zbavujeme toxínov, látok, ktoré nepotrebujeme

Ak si nedoprajeme dostatok hydratácie, telo by sa začalo prehrievať a mohli by sme zomrieť.

  • Ako naše telo žiada o vodu?

Hovorí sa, že by sme mali piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd. Naše cievy majú receptory nazvané baroreceptory a osmoreceptory, ktoré kontrolujú objem vody a koncentráciu rozpustných látok v krvi. Ak je príliš nízka, vysielané signály do mozgu telu naznačia, že sme smädní a tak siahame po nápoji.

  • Koľko vody naše telo obsahuje?

Mýtus hovorí, že je to 90% ľudského tela. Iste tušíte, že ak sme napísali mýtus, nie je to pravda. Priemerné mužské telo obsahuje asi 60% vody, priemerná žena okolo 55%. Záleží to aj od veku – deti majú v tele viac vody, fyzická zdatnosť tiež veľa vypovedá – ak máte v tele viac tuku, ten obsahuje menej vody.

  • Čo s nami robí dehydratácia?

Bez jedla určitý čas vydržíte. To síce aj bez vody, ale bez vody rýchlejšie náš organizmus kolabuje. Ak v tele nemáme dostatok vody, objem naše krvi klesá, preto srdce musí viac pracovať, pumpovať v rýchlejšom tempe. Krvné cievy sa zovrú, takže ak nebudete piť dostatočné množstvo vody, nečudujte sa nastupujúcej migréne.

  • Ako na nedostatok vody reagujú obličky?

Obličky sú do čo hydratácii tela tým najdôležitejším orgánom. Tu sa totiž voda filtruje, z čoho jedna časť sa dostáva späť do tela, druhú telo vylúči močom. Úroveň hydratácie tu ale tiež zohráva dôležitú úlohu – ak sme dehydrovaní, hormón vazopresín určuje, či by mali obličky ponechať vodu v tele alebo spolu so soľou, glukózou a močoviny vylúčiť z tela.

  • Môže mi nadmerné pitie vody ublížiť?

Môže. Hoci je to vzácny prípad, intoxikácia vodou nie je výmysel. The American Chemistry Society tvrdí – 6 litrov vody stačí nato, aby „zabil“ 75 kilogramového človeka. Najmä ak toto množstvo vody vypije v priebehu krátkej doby. Nadmerné množstve spôsobí zmätok v elektrolytoch, ktoré ovplyvňujú funkciu mozgu.

  • Minerálna voda vs voda z vodovodu

Minerálna voda je voda, ktorá obsahuje kombináciu minerálov, napríklad aj solí. V Európskej únii sa za minerálnu vodu považujú tie vody, ktoré prešli len minimálnym a obmedzeným spracovaním, ktoré bolo vykonané na filtráciu nežiaducich súčastí – arzénu.

  • Ako sa ale vstrebávajú minerálne látky z takýchto vôd?

Proces vstrebávania prebieha v tenkom čreve, kam sa minerály z vody dostanú vo forme koloidného roztoku, ióny minerálov sa potom ľahšie vstrebú.

Obyčajná voda z vodovodu zase obsahuje chemické látky, ktoré slúžia na dezinfekciu. Chlór, ozón, perodix vodíka a síran hlinitý – to sú najčastejšie chemické látky, ktoré sa do vody dostanú. Vo väčšine prípadov sú ale tieto látky bezpečné, teda ich hladina vo vode nás nijako neohrozuje.

  • Teplá versus studená voda

Nejeden recept  detoxikačného plánu obsahuje nápoj, ku ktorému stačí pár ingrediencií. Niektoré obsahujú teplú vodu. Akú teplotu vody by sme si mali dopriať?

To, že teplá voda zrýchľuje náš metabolizmus bohužiaľ nie je pravda. Čo ale je výhoda pitia teplejšej vody je fakt, že oproti studenej vode ostáva v žalúdku o niečo dlhšie a tiež v nás zanecháva pocit plnosti. Nie je to však vždy sto percentná istota, neexistujú vedecké dôkazy.

  • Mäkká versus tvrdá voda

Tvrdá voda obsahuje minerály ako vápnik, horčík, na opačnej strane mäkká voda je o tieto látky ochudobnená a obsahuje len sodík. Na pitie je príjemnejšia tvrdá voda, mäkká voda je lepšia na umývanie, nezanecháva vodný kameň. 

Čítajte tiež: Keď chladnička škodí: Toto ovocie a zelenina v skutočnosti nepatria do chladu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9