Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo sa stane, ak si nebudete vymieňať spodnú bielizeň každý deň?

Čo by sa mohlo stať, keby si denne nevymieňame spodnú bielizeň? Zobraziť galériu (2)
Čo by sa mohlo stať, keby si denne nevymieňame spodnú bielizeň? (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí sú si vedomí toho, že nosenie čistej spodnej bielizne každý deň je dôležité. Napriek tomu to podceňujú a novú si dajú o dva dni. Zatiaľ čo sa cítia dobre vo svojej koži, intímne partie doslova trpia! Tento zlozvyk môže z dlhodobého hľadiska nepríjemne ovplyvniť vaše zdravie.


Hlavným dôvodom pre výmenu spodnej bielizne sú baktérie! Vlhké prostredie je priam ideálne pre ich rozmnožovanie. Obzvlášť ženy by si mali dávať veľký pozor a dbať na pravidelnú výmenu nohavičiek. Vlhko a teplo sú ideálnymi podmienkami pre rast baktérií a kvasiniek.

Čo sa stane, ak si nevymeníte spodnú bielizeň:

Prebytočná vlhkosť spôsobí infekciu

Infekcie sú často spôsobené nadmerným potením a vlhkosťou v genitálnej oblasti. Rovnaká spodná bielizeň na tele zhoršuje tento stav. Dajte prednosť bavlnenej, cez ktorú sa dostane viac vzduchu k intímnym partiám a tým sa zabráni infekcii. 

Nepríjemný zápach

Väčšina ľudí si vymieňa spodnú bielizeň po sprche. Ak majú na sebe stále tú istú, s veľkou pravdepodobnosťou sa neumývali. Aj keď nie je nič nezvyčajné, ak sa niekto sprchuje menej ako raz denne, mal by venovať pozornopsť spodnej bielizni. Tým, že sa na intímnych partiách nahromadia baktérie, spôsobia nepríjemný zápach. Tomu môžete predísť len dôkladnou hygienou. 

Riziko infekcie močových ciest

Infekcia močových ciest je závažný stav, ktorý sa prejavuje častým a intenzívnym nutkaním na močenie, bolesťou a pálením v močovom mechúre. Baktérie zachytené na bielizni nájdu ľahko cestu k močovému mechúru a spôsobia pálenie. Aj v tomto prípade pomôže len zmena nohavičiek.

Nadmerné svrbenie

Keď sa baktérie dostanú do kontaktu s kožou, môžu spôsobiť podráždenie a nadmerné svrbenie.

Vyrážky a podráždenie

Škrabaním intímnych miest, ktoré vás svrbia, si môžete privodiť vredy. Navyše, tým, že si znečistenú bielizeň trete o kožu, hrozí vznik infekcií. Malé hrbolky na koži, ktoré vyzerajú ako vyrážky, sa môžu zdať ako neškodné, no môže sa vám na nich otvoriť časom rana. Treba taktiež myslieť na to, že v genitálnej oblasti sa nachádza veľa chĺpkov, ktoré znemožňujú prístup vzduchu, takže proces hojenia je veľmi pomalý. Na čo sa obťažovať s nepríjemnými zdravotnými problémami, keď im môžete ľahko predísť dôkladnou hygienou a pravidelnou výmenou spodnej bielizne?

Bolo vedecky preukázané, že ide o nevyhnutnú vec, ktorá platí dvojnásobne pre fyzicky aktívnych ľudí. Tí by mali mať pri sebe čistú bielizeň a vymieňať ju aj dvakrát denne. Tak budú čistí a svieži a tým zabránia vážnym problémom a infekciám.

Čítajte tiež: Čo sa stane s vaším mozgom, keď nespíte vo svojej posteli?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9