Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Med nepatrí iba do čaju: Prekvapí vás, kde všade si sladké zlato nájde využitie!

Zázračný elixír zlepší nie len vaše zdravie, najmä podporí metabolizmus. Kilá pôjdu preč, ani nebudete vedieť ako.
Zázračný elixír zlepší nie len vaše zdravie, najmä podporí metabolizmus. Kilá pôjdu preč, ani nebudete vedieť ako. (Zdroj: Thinkstock.com)

Med si najčastejšie dávame do čaju, hydratujeme s ním pery, niekedy ho natrieme na chleba. Prekvapí vás ale, kde všade ho môžete ešte využiť!

Trápia vás lupiny?

Je niekoľko dôvodov, ktoré ich spôsobujú. Jednou z nich sú aj plesne, na ktoré bude med fungovať priam zázračne. Prírodný prostriedok má antibakteriálne vlastnosti, ktoré bojujú proti plesniam.

Ak si med zriedite a aplikujete na pokožku, zmiernite svrbenie a zredukujete lupiny na minimum.

Po ťažkej noci...

...plnej alkoholu sa potrebujete dostať do formy. Ak nezaberajú bežne dostupné prostriedky, skúste med. Ten pomáha pri zmierňovaní príznakov. Tým, že med obsahuje fruktózu – teda ovocný cukor, pomáha med metabolizovať alkohol. Rýchlejšie. Fruktóza prevádza acetaldehyd na kyselinu octovú, ktorá sa neskôr mení na oxid uhličitý.

Pomoc pri ohryznutí komárom

Hoci sezóna komárov ešte neprišla, je dobré vedieť, že na uštipnutie zaberá aj med. Je lepkavý, takže znižuje pocit svrbenia. A tým, že je prírodné antibiotikum, zabraňuje infekciám.

Potrebujete zlepšiť trávenie?

Ak hľadáte prírodný liek na trávenie, skúste med. Pomáha znížiť kyslosť v žalúdku, takže podporuje trávenie rovnako dobre, ako iné prírodné prostriedky. Do pohára vody zmixujte dve lyžice medu a opakujte podľa potreby. 

Med pre lepší spánok

Ak sa vám stáva, že sa zobudíte medzi druhou a štvrtou hodinou ráno, nie je to dobrý signál. Stáva sa to najmä preto, lebo hladina stresových hormónov adrenalínu a kortizolu nie sú v rovnováhe. Najvyššie hladiny by mali dosahovať v rámci denného rytmu, ak sa budíte, je to naopak.

Matt Stone odporúča soľ a cukor na jazyk a potom spánok. Ak však máte po ruke med, pridajte štipku soli a majte tento „zázrak“ po ruke vždy. Nikdy neviete, kedy sa opäť zobudíte v strede noci. 

Kedy sa medu vyhnúť úplne? 

  • Ak ste alergik.
  • Ak čakáte dieťa – plod vo vývoji totiž spóry baktérií v mede môžu spôsobiť botulizmus.
  • Rovnako ak máte dieťa do jedného roka – pre tie isté dôvody. 
  • Nie je vhodný ani pri cukrovke.

Čítajte tiež: Nebezpečný med ohrozuje zdravie: Môžu nám produkty s obsahom antibiotík ublížiť?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9