Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Budete prekvapení: Vodu tromfli tieto zdravé nápoje!

Hoci je to obyčajná voda, ktorá by nemala byť ničím zlá, predsa existujú nápoje, ktoré sú zdravšie. Trúfate si odhadnúť ktoré to sú?
Hoci je to obyčajná voda, ktorá by nemala byť ničím zlá, predsa existujú nápoje, ktoré sú zdravšie. Trúfate si odhadnúť ktoré to sú? (Zdroj: thinkstock.com)

Možno sa to nezdá, no čistá voda z vodovodu, bez ohľadu nato, či je alebo nie je ošetrená, nie je tým najvhodnejším nápojom. A to z jedného jednoduchého dôvodu.

Nemá všetko, čo naše telo potrebuje

Určite sa zhodneme na tom, že pitný režim je pre nás dôležitý. Názory nato, koľko tekutín by sme mali vypiť sa líši, pre niekoho to závisí od hmotnosti, u niekoho od fyzickej námahy. Zhodnúť by sa mali ale všetci na jednom – pitný režim nie je iba o vode.

A práve tento fakt je dôležitý. Voda síce môže byť súčasťou pitného režimu, ale do neho sa počítajú aj iné tekutiny. Od polievky, ktorú zjeme na obed až po ovocie, ktoré vodu v dostatočnom množstve obsahuje.

Obyčajná voda nám neponúka dostatok minerálov a zdravotných plusov.

„ Nepochopte ma zle, piť dostatočné množstvo vody je pre každého dobré. Avšak nedodáva nám žiadne antixodanty, fytonutrienty a iné špecifické nutričné výhody,“ povedala Felica Stolerová, dietologička a fyziologička z New York City.

Odporúčanie Stolerovej je, aby sme okrem vody pili aj iné „zdravšie“ nápoje. Ktoré sú to? Niektoré z nich vás prekvapia!

Zelený čaj

Hoci na zaliatie vrecúška zeleného čaju vodu potrebujete, samotný čaj je svojimi účinkami na náš organizmus oslavovaný ako jeden z najzdravších nápojov. Samozrejme to závisí od toho, v akej forme.

Zelený čaj napomáha znižovať cholesterol, ale aj vysoký krvný tlak, stabilizuje hladinu cukru v krvi, preto je aj odporúčaný pri cukrovke.

Na nedávnej konferencii bola publiku predstavená štúdia, podľa ktorej pitie zeleného čaju do určitej miery znižuje príznaky Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.

„Myslíme si, že za tieto zdravotné benefity môže z veľkej časti katechín, ktorý vyniká silnými antioxidačnými účinkami, ktoré bojujú proti poškodeniu buniek,“ povedala fyziologička Stolerová.

Ako sme hovorili, účinky sú tým intenzívnejšie, čím menej je čaj spracovávaný.

Pivo

Teraz určite zajasali všetci tí, ktorí pivo obľubujú. Je ale nutné povedať, že by sme nemali teraz vymeniť vodu za pivo a piť ho na litre. To nie. Práve naopak. „Jedno zdravotné“ by sme si za určitých podmienok mali dopriať.

Pivo je podľa magazínu Plos One zodpovedný za redukovanie risku vzniku Parkinsonovej choroby. Výskum odhalil, že ľudia, ktorí si počas určitej doby dopriali dennej jedno pivo (pričom nepili žiaden iný tvrdý alkohol alebo víno) mali o 59 % nižší risk rozvoja tejto choroby ako tí, ktorí alkohol nepili.

Milovníkov dobrého piva potešil odborný článok v Journal of Agricultural and Food Chemistry, ktorý hovoril o xanthohumole. Tento antioxidant sa nachádza v chmeli a výskumy, ktoré sa sa zatiaľ síce konali iba na myšiach sľubujú zaujímavé výsledky práve v oblasti znižovania rizika vzniku Alzheimerovej choroby.

Mlieko

Okolo mlieka sa rozpútala diskusia, ktorá nemá jednoznačného víťaza a zrejme ani nikdy mať nebude. Každý nech pije mlieko z vlastného presvedčenia, nie preto, že to tak diktujú napríklad komerčné reklamy.

Berme dnes mlieko ako jeden z tých nápojov, ktoré majú pre naše zdravie plusy. University of Kansas Medical Centre vyskúmal, že množstvo glutatiónu (antioxidantu) pitím mlieka stúpa. Tento antioxidant pomáha odvrátiť poškodenie buniek, ktoré ničia voľné radikály. Aby sme však takto dopomohli svojmu organizmu, mali by sme denne vypiť či zjesť mliečne výrobky – aspoň 3 dávky.

Za nápoje, ktoré by sme mali zaradiť medzi svoje obľúbené a ktoré nám dajú „viac“ ako obyčajná voda sú aj červené víno, rôzne sto percentné džúsy, horúce kakao či zeleninové šťavy

Čítajte tiež: Obyčajná sprcha sa vám môže podpísať na zdraví: Pozrite sa, čomu sme vystavení!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9