Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto vás dostane: čo sa stane, ak to preženiete so zdravou stravou?

Superpotraviny sú zdravé, ich nadmerná konzumácia sa vám nemusí vyplatiť.
Superpotraviny sú zdravé, ich nadmerná konzumácia sa vám nemusí vyplatiť. (Zdroj: photl.com)

Existujú potraviny, u ktorých konzumáciou, v rámci zdravého životného štýlu, nikdy nič nepokazíme. Môžeme ich jesť neustále a nebudeme sa musieť báť, že si uškodíme. Znie to až príliš dobre, nie?

Niektoré superpotraviny totiž dokážu vo veľkom spôsobiť nemalé zdravotné problémy.

Dávate si pozor nato, koľko zeleniny či ovocia zjete, koľko vína vypijete, koľko čokolády si doprajete? Pri niektorých vymenovaných pochutinách si isto pozor dáte, o ostatných si jednoducho poviete – veď sú zdravé, načo si mám dávať pozor?

Vybrali sme pre vás 5 najčastejšie ospevovaných superpotravín, ktoré môžete konzumovať vo veľkom množstve, ale preháňať by ste to rozhodne nemali.

Kapusta

Niekto si ju pestuje doma, niekto si ju kúpi či už zavarenú alebo surovú. Kapustových pokrmov je niekoľko, najlepšie je ale konzumovať tepelne upravenú. Varená či v polievke, nestráca svoje bohatstvo, pre ktorú ju jeme.

Pre: Veľký význam sa jej prikladá v prevencii proti rakovine pľúc, hrubého čreva či rakovine prsníkov.

Proti: Tak prečo by sme si mali dávať pozor? Vysoký obsah vlákniny síce nechá vaše črevá priechodné, to však niekedy nemusí byť práve zdravé. Preto by sme s konzumáciou kapusty mali začať opatrne a nie „naordinovať“ si takúto diétu vo veľkom množstve a hneď.

Cesnak 

Pre: Cesnak je všeliekom, obraciame sa na jeho prírodnú silu či máme nádchu alebo nás bolia zuby. Výhody je samozrejme viac, inak by som po ňom nesiahali pri každej príležitosti. 

Proti: To, že od neho máme „voňajúci“ dych vie každý. Ako predísť tejto nepríjemnosti? Veľmi jednoducho. Cesnak a jeho pachy miznú v okamihu, keď ho začnete variť. Preto ak nechcete, aby ste po cesnakovom jedle mali zapáchajúci dych, nepoužívajte ho do varenia surový ani sušený. Najskôr ho uvarte.

Vedeli ste, že sa cesnaku môžeme prejsť? Vo väčšom množstve môže spôsobiť nevoľnosť, nadúvanie, plynatosť, pálivý pocit v žalúdku. 

Víno

Červené víno nie je dobré len do varenia, samozrejme je príjemným spoločníkom aj pri romantických večeroch či stretnutiach s priateľmi.

Pre: Červené víno síce obsahuje resveratrol, ktorý pomáha chrániť pred chronickými ochoreniami. Výhod by sme našli oveľa viac. 

Proti: S alkoholom samým o sebe by sme to nemali preháňať, výsledkom je nepríjemná bolesť hlavy a žalúdok na vode.

Prehnaná konzumácia červeného vína však netkvie iba v alkohole. Červené víno obsahuje veľa kalórií, narúša spánkový cyklus, vedie k dehydratácii a zabíja mozgové bunky. Preto všetko s mierou.

Čokoláda

Sladká pochúťka nám v mnohých prípadoch zaobalí nervy, upokojí nás, za čím ale nehľadajme vedu ale iba vyplavenie cukru do krvi.

Pre: Čokolády s vysokým obsahom kakaa obsahujú látku flavanol, ktorá je silným antioxidantom. Pomáha nám regulovať váhu a prispieva k zdraviu srdca. Je to tu však jedno ale...

Proti: To ale sa spája s pálením záhy. Ak ňou trpíte, mali by ste sa čokoláde vyhnúť. Spôsobuje refluxnú chorobu, ktorá sa síce dá operovať, ale nie je určite príjemná. Konzumácia tmavej čokolády spôsobuje uvoľňovanie hladkých svalov, takže sa kyseliny môžu dostať do pažeráka. Príznakom syndrómu dráždivého čreva čokoláda nepridáva, nakoľko ich ešte viac prehlbuje.

Tmavá čokoláda je zdrojom kofeínu, ktorý narúša náš spánok, príliš veľa draslíka zase údajne spôsobuje problémy našim obličkám a tráveniu všeobecne. 

Čítajte tiež: Superpotravina ako ochranný štít proti rakovine: Nedá jej šancu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9