Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nátierková otrava straší Slovensko: Takto sa zachránite!

(Zdroj: thinkstock.com)

Celým Slovenskom otriasol prípad nebezpečnej otravy botulotoxínom, ktorú muž utrpel po konzumácii nátierky. Jeho stav sa natoľko zhoršil, až upadol do kómy! Vystrašení Slováci vyvolávajú toxikológom a boja sa o svoj život. Ako sa tejto otrave vyhnúť?

Pôvodcom otravy je toxín vylučujúci baktéria Clostridium botulinum, ktorá vytvára spóry. Tie sa nachádzajú bežne v prírode - v pôde, bahne, vode či na zelenine, ale aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia.

Rizikové potraviny

Nebezpečné baktérie môžu napadnúť potraviny, ktoré sú zle skladované či vyrobené. Riziko hrozí aj pri nesprávnej príprave stravy, z neodbornosti a tiež podceňovania dodržiavania predpísaných technologických postupov a pod.

Pri týchto potravinách je zvýšené riziko:

  • Potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny.
  • Hermeticky balené rybie výrobky a huby zabalené vo fóliách.

Doma sterilizované potraviny a potraviny vyrobené z kontaminovaných surovín ako mäso či zelenina predstavujú najväčšie riziko. Prde konzumáciou by takéto potraviny mali byť krátko prevarené.

Ako sa dostanú do potravín?

Do konzerv sa klostrídie dostanú ako spóry. Tie sa nachádzajú na nedostatočne umytej zelenine alebo ovocí alebo nedostatočne vymytých čriev zvierat, použitím kontaminovanej vody. Spóry odolajú aj 2 hodinovému varu. Baktérie sa môžu množiť v rôznych potravinách. Stačí, ak majú na to optimálne podmienky - nedostatok kyslíka a vhodnú teplotu. Na druhej strane, nerozmnožujú sa v niektorých kyslých druhoch ovocie pre nízke pH (<4,5). Keď sa spóry dostanú do konzervy alebo inej potraviny, vyklíčia jeho vegetatívne formy a začnú produkovať toxín botulín. Aktívne prestanú byť vtedy, ak sú napr. vystavené teplu 80 °C po dobu 10 minút.


Prečo nás káva doženie na záchod? Čo dokáže spraviť s našimi črevami!


Takto zistíte, že ste sa otrávili

"To, že pacient upadol do kómy, je vlastne postupný príznak otravy botulotoxínom," uviedla Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici k prípadu, kedy sa muž otrávil po konzumácii nátierky.

Botulizmus je život ohrozujúca otrava jedlom. Jej inkubačná doba sa pohybuje od 12 až 36 hodín. Nie vždy to však platí! Prvé príznaky môže človek pocítiť už o 5 hodín alebo až o 10 dní po tom, čo skonzumoval kontaminovanú potravinu. To, že sa nakazil, spozná spočiatku podľa malátnosti, zvracania, bolesti brucha a závrat. Neskôr sa k nim pridá dvojité videnie, suchosť v ústach, ťažkosti pri prehĺtaní, ale i poruchy dýchania. Jediný spôsob, ako sa zachrániť, je zájsť za lekárom, ktorý mu podá špecifický protijed!

Ako tomu predísť?

Ak sa chcete vyhnúť otrave, snažte sa čo najmenej používať konzervy, ktoré majú vydutý obal (bombáž) a tiež potraviny sterilizované v sklených pohároch, ktoré majú netesné a vyduté viečka.

Ďalšie preventívne opatrenia:

  • Pracovníci, ktorí manipulujú s potravinami, by mali dodržiavať osobnú hygienu.
  • Dôležité je čistenie mäsa, zeleniny, ovocia a iných potravín, určených na konzervovanie.
  • pri výrobe mäsových a zeleninových konzerv doma treba dodržiavať sterilizačné teploty a časy.
  • Uchovávajte potraviny pri teplotách pod 4 °C.
  • Keďže botulotoxín zničí teplo, výborné je preváranie rizikových potravín.

Čítajte tiež: Žena nevedela, prečo jej opuchla pera: Krátky zákrok odhalil nechutnú príčinu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9