Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vyhnite sa skákaniu do vody: V priebehu sekundy sa môže stať niečo, čo vám pokazí celý život!

Neskáčte bezhlavo do vody, inak vaše telo môže utrpieť šok.
Neskáčte bezhlavo do vody, inak vaše telo môže utrpieť šok. (Zdroj: thinkstock.com)

Čo môže byť v horúčavách osviežujúce, ako keď sa celí spotení a rozhorúčení hodíte do vody? Na prvý pohľad skvelý spôsob, ako sa v priebehu okamihu schladiť, v skutočnosti obrovská záťaž na organizmus, čo môže skončiť tragicky!

Teplotný šok pre organizmus!

Vysoké horúčavy nás nútia zobrať plavky a hneď si to namieriť k vode. Po príchode na kúpalisko sa množstvo ľudí zvykne nadšene vrhnúť do vody, čo sa týka hlavne detí a mladých ľudí. Viete však, čo potom nastane? Aj keď vy pocítite na celom tele príjemný chlad, organizmus sa až tak dobre necíti. V priebehu pár sekúnd sa vám rozbúši srdce a dôjde k náhlemu stiahnutiu všetkých ciev, k tzv. vazonkonstrikcii. Srdce bude rýchlejšie pracovať a bude sa snažiť pumpovať krv v celom tele, čo však pôjde ťažšie. U ľudí s ochorením srdca to môže viesť až k zástave srdca! Vaše rozhorúčené telo utrpelo obrovský teplotný šok! Záchranári zdvíhajú varovný prst, že sa môže týkať kohokoľvek. Je úplne jedno, či do vody rýchlo skočí mladý muž, staršia žena či vrcholový športovec.

Nie je nič zlé na tom, príjemne sa osviežiť studenou vodou, no záleží na tom, koľko má stupňov. Voda v jazerách máva zvyčajne okolo 20 stupňov, pričom vzduch na priamom slnku môže dosahovať aj 40. Ak skočíte rýchlo do vody, teplotný rozdiel medzi vodou a vašim rozhorúčeným telom tak môže byť až o 20 stupňov! Vtedy sa vám okamžite zvýši krvný tlak a pulzová frekvencia je na hodnotách 150-200 pulzov.


Takmer nikto to nerobí, pritom si tým nepríjemne zavaríte: Toto by ste mali zaviesť na kúpalisku!


Ako vstupovať do vody?

Aby ste svoje telo nevystavili veľkému šoku, ktorý sa môže skončiť tragicky, treba zaviesť správny postup vstupovania do vody. Áno, aj to má svoje pravidlá! Pamätajte, že pomaly ďalej zájdeš platí v tomto prípade dvojnásobne. Vstupujte do vody pomaly, postupne, ovlažte si nohy, ruky a potom stred tela. Takto telo nevystavíte veľkému šoku. Aj keď pomalé vstupovanie do vody je typické hlavne pre ženy, muži sú neopatrnejší a bezhlavo sa doslova rútia do vody.

Každý jeden rok sa v lete stávajú tragické nehody, spôsobené vysokým horúčavami a ich následným vstupom do vody.

Z vody na invalidný vozík

Skákať do vody by ste nemali aj preto, lebo si nemôžete byť istý, aká hlboká je voda. Stačí, ak je v bazéne plytšia voda alebo sa nachádza v jazere väčší kameň a po skočení môžete ostať ochrnutí! Dôjsť k tomu môžete nielen pri náraze do plytkého dna, ale aj pri technike nezvládnutého skoku. Stačí zle skočiť do vody a odskákať si to môže vaša krčná chrbtica a miecha. Výsledok? Zvyšok života môžete prežiť na invalidnom vozíku. Skákať hlavičku do neznámej vody sa neoplatí. Keď už, uistite sa, koľko stupňov má voda a skočte radšej  nohami dopredu.

Čítajte tiež: Nezahadzujte plavky: Prečo povedať NIE nudapláži vás zaskočí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9