Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bežná vec v lete, ktorú robíte zle: Takto by ste mali správne používať plážovú osušku!

Plážovú osušku by sme mali používať správne, inak iba ťažko bude plniť svoju funkciu.
Plážovú osušku by sme mali používať správne, inak iba ťažko bude plniť svoju funkciu. (Zdroj: Thinkstock.com)

Väčšina z nás používa plážovú oušku bez toho, aby vedela ako. Áno, aj plážová osuška má zásady správneho používania! V opačnom prípade môže byť vinníkom, prečo si kvôli zdravotným problémom užívate slnečné dni doma a nie pri vode...

Zrejme ste o tom nevedeli, no medzi klasickým uterákom a osuškou na pláž je niekoľko rozdielov. Okrem veľkosti sa odlišujú v hrúbke materiálu. Klasický „kúpeľňový“ uterák je hrubší, pretože sa predpokladá, že bude musieť absorbovať viac vody. Naopak, plážová osuška je tenšia. Na slnku tak rýchlejšie uschne. Jedna strana osušky je hladšia a na druhej sú menšie slučky, ktoré zachytávajú vodu. Utierať by ste sa mali tou stranou, kde sú slučky. Druhá strana je vhodná na opaľovanie. Neležíte preto na mokrej strane, ktorá sa medzi časom môže usušiť. Neriskujete ani úplné premočenie osušky tým, ako na ňu bude stekať voda z vášho tela či pot.

Zdravotné ťažkosti z osušky

Jej nevýhodou však je, že je veľmi tenká, takže by ste ju nemali používať celé dni. Dlhodobo ležať na osuške, pričom niekoľkokrát si na ňu v priebehu dňa ľahnete mokrí, nie je práve najlepšie riešenie. Osuška vám nemusí hneď uschnúť, ak na nej dlho ležíte v mokrých plavkách.

Mokré uteráky a osušky sú totiž vhodným prostredím na vznik mykóz a iných intímnych či kožných ochorení, ktoré vám dokážu znepríjemniť dovolenku. Prejavujú sa nepríjemným zdravotnými ťažkosťami ako je svrbenie, pálenie, prasknutá povrchová koža a iné bolesti. Navyše, stačí menšia rana na tele či šupinka na koži na to, aby ochorenie nakazilo ďalších ľudí! Problém nastáva najmä vtedy, ak si na osušky líhame viacerí. Je známe, že na dovolenke sa zvyknú uteráky požičiavať...

Striedajte ich!

Predstavte si, že po nich chodíte špinavými nohami a potom si na ne ľahnete celým telom. To je už len krôčik od mykózy! Ak si bude chcieť niekto od vás požičať osušku alebo uterák, odmietnite. Tak, ako by mal mať každý svoju vlastnú zubnú kefku, platí to aj o uteráku. Hygiena je na prvom mieste aj pri kúpeli. Možno budete prekvapení, no mali by ste mať uterák zvlášť na hornú a zvlášť na dolnú polovicu tela.

Aby ste minimalizovali riziko vzniku intímnych ochorení, neležte na osuške dlhší čas a každý deň použite inú. Väčšina má tendenciu použiť jednu v priebehu niekoľkých dní. Zakaždým, keď vyjdete z mora, utierate sa do nej, ležíte na nej a opaľujete sa, večer ju len prehodíte cez balkónovú šnúru a ďalší deň putuje opäť do plážovej tašky. Robíte tak aj vy? Horšie je, ak vám osuška poriadne nevyschla a vy sa na druhý deň opaľujete alebo sa utierate do mokrého uteráku!

Špeciálna staroslivosť

Aj pranie uterákov je dôležité. V žiadnom prípade ich nemiešajte s iným oblečením ako šaty, košele či spodná bielizeň! Na plážovej osuške sa po celom dni nachádzajú mikroskopické nánosy z celého okolia, vrátane odpadu z najbližšej reštaurácie, zvyšky z mora, drobné živočíchy i zárodky plesní, ktoré spôsobujú nepríjemné mykózy. Ak ich chcete zbaviť všetkých nánosov, pred praním ich dôkladne oprášte alebo ich namočte do zmesi vody a jablčného octu, ktorý zanechzá uteráky jemnejšie a dopomôže ho zbaviť sa zvyškov piesku.

Čítajte tiež: Chyba, ktorú všetci robia, keď je tropická noc: Prečo by ste nemali spať nahí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9