Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nebojte sa zbytočne eboly: Bez týchto rád od lekára by ste nemali odísť na dovolenku!

Než vyrazíte na dovolenku, mali by ste sa pripraviť na dodržiavanie určitých zásad, aby ste ju prežili v zdraví. Zobraziť galériu (2)
Než vyrazíte na dovolenku, mali by ste sa pripraviť na dodržiavanie určitých zásad, aby ste ju prežili v zdraví. (Zdroj: thinkstock.com)

Je najvyšší čas na výber dovolenky! Chystáte sa do exotiky? Nepodceňujte riziká a na dovolenku odchádzajte zdraví. Každým rokom sa zvyšuje počet ľudí, ktorí majú záujem o zážitkové dovolenky v exotike. Ich sezóna je práve teraz v plnom prúde!

 „Najväčším hitom tejto sezóny je Kuba. Medzi klientmi vyhľadávané destinácie sú aj Dubaj, Thajsko, Čína, Nový Zéland, USA, Omán a ďalšie krajiny,“ hovorí majiteľ cestovnej kancelárie BUBO MUDr. Ľuboš Fellner.

A keďže sám je vášnivým cestovateľom, svojich klientov počas poznávacích a exkluzívnych zájazdov aj sprevádza.

Lekár a cestovateľ MUDr. Ľuboš Fellner  v Indii.
Zobraziť galériu (2)
Lekár a cestovateľ MUDr. Ľuboš Fellner v Indii.  (Zdroj: Bubo.sk)

Zásady, ktoré treba dodržiavať

Exotiky sa nemusíte obávať! Vďaka radám cestovateľa a lekára MUDr. Ľuboša Fellnera, budete pripravení zvládnuť vysnívanú dovolenku snov.

  • Pred odchodom na dovolenku do exotiky by ste mali byť zdraví. Ak je váš organizmus oslabený, neubráni sa chorobe, ktorá u domorodcov prejde horúčkou, no vám ohrozí život.
  • Do exotiky by ste mali ísť so sprievodcom, ktorý pozná miestne pomery a nástrahy. Počúvajte  jeho rady, obráťte sa na neho, ak máte nejasnosti, žalúdočné problémy, zle spávate, či necítite sa dobre. Rovnako jeho rady akceptujte aj pri rozhodovaní, čo konzumovať, piť, kam sa pustiť bez jeho dozoru...
  • Nezabúdajte na očkovanie. Zaočkujte sa proti žltačke A a brušnému týfusu. V niektorých krajinách je povinná aj vakcína proti žltej zimnici - Západná, Stredná a časť Východnej Afriky, Amazónska džungľa. Dodržiavajte cestovateľské „koloniálne“ zásady. Bez nich je vám očkovanie zbytočné.
  • Spánok a celková psychická pohoda je dôležitá pred odchodom na každú dovolenku, ale aj počas nej. Dobre jedzte, dobre spite a prestaňte sa obávať. Herpes dostanete, ak je váš organizmus oslabený. Podobne je to s cestovateľskými chorobami. Lepšia reštaurácia, lepší hotel a hlavne skúsený a dobre vyškolený sprievodca. S jeho radami si užijete dovolenku kdekoľvek.
  • V exotike bude na vás číhať pokušenie miestnych jedál na každom rohu. Skúsený cestovateľ vie, čo môže jesť, no nováčik môže veľmi zle dopadnúť. Obzvlášť sa vyhýbajte šalátom, tie môžu byť hnojené aj ľudskými výkalmi.
  • Všetko, čo chcete zjesť, musí voňať. Každá reštaurácia, ktorú navštívite, musí byť čistá a musí byť v nej veľa hostí – rýchly obrat totiž zaručuje, že jedlo je čerstvé. Preferujte prevarené a čerstvo ugrilované jedlá.
  • Obavy ohľadom čierneho moru a eboly sú zbytočné. Je to nafúknutý problém. Ak nebudete jesť netopiere a bozkávať mŕtvoly, môžete pokojne odletieť aj do Siera Leone. Ja tam letím 3. novembra tohto roku.  
  • V oblastiach, kde sú komáre, si obliekajte oblečenie s dlhými rukávmi a dlhé nohavice. Oblasť krku, tváre a uší si natrite kvalitným repelentom. Dajte si B-komplex - komáre neznášajú pach vitamínov B. V noci nechajte zapnutú klimatizáciu. 
  • Tehotné ženy by do exotických krajín nemali cestovať.
  • Seniori a malé deti by sa mali vyvarovať malárii a iným tropickým chorobám. Nejde tu o konkrétne miesta, ktoré by nemali navštíviť, ale o to, aby cestovali s niekým, kto sa v miestnych pomeroch vyzná.
  • Dbajte na pitný režim. Je veľmi dôležitý. Ak je váš moč tmavý, pite, aj keď nie ste smädní.
  • Ak vás poštípe had, ako prvé končatinu znehybnite a obviažte, vyhľadajte lekára, alebo to za vás urobí váš sprievodca.

Čítajte tiež: Pozor na all inclusive dovolenku: Prekvapí vás jej odvrátená stránka!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9